Annonce
forside

Højkro bør restaureres og istandsættes

Læserbrev: Det er et sørgeligt kapitel med Højkro. Det er uforståeligt for mig, at den af folket valgte kommunalbestyrelse med borgmesteren i spidsen ikke gør noget ved det klenodie, som vi har i Højkro. Det er ganske utilgiveligt.

Man praler af alle de penge, der er kommet til Tøndermarskinitiativet. Hvis der var vilje, kunne man sandsynligvis med lethed dirigere en del af dem til en restaurering og istandsættelse af Højkro.

Selv om Højkro ligger på grænsen af Tøndermarskinitiativets interessesfære, er den dog en del af Højer. Jeg vil mene, at det havde mere relevans for Tønder Kommune, at anvende midler fra Tøndermarskinitiativet til at istandsætte Højkro end at berige Kiers Gårds venner med et mobilt æblemosteri.

Men når man betragter Tønder Kommunes nedbrydning af kultur- og historiske enheder i de senere år, minder det om, hvordan myndigheder tænkte og handlede for cirka 50 år siden. Den gang skulle alt det gamle "skidt" væk.

Jeg vil appellere til historikere, større virksomheder i landsdelen (for eksempel Danfoss), sønderjyder, mennesker, der holder af deres hjemstavn, museumsfolk, kunstnere og dem, der gerne vil være det, lokale historiske foreninger, fonde, blandt andet A.P. Møllerfonden og Real Dania Fonden, dagblade og den øvrige presse, borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer og mange flere, høj og lav i Sønderjylland til at indvirke på Tønder Kommunalbestyrelse, så den foranstalter tiltag til en redning af Højkro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce