Annonce
Indland

Højskole chartrer fly og henter danske unge på Zanzibar

Nf/Ritzau Scanpix
Efter en nervepirrende aktion flyver et chartret fly med strandede højskoleelever onsdag hjem fra Tanzania.

Et chartret passagerfly. En åben telefon til Udenrigsministeriet i Danmark. En presset tidsplan. Og en god portion is i maven.

Den danske højskole Zanzibar Højskolen, der har base på Zanzibar ud for Afrikas østkyst, har den seneste tid arbejdet i døgndrift for at få sine elever hjem til Danmark.

I den forbindelse har højskolen været nødt til at tage usædvanlige metoder i brug, fortæller formanden for skolens bestyrelse, Lars Bo Kirk.

- Det har været et voldsomt koordineringsarbejde, siger han via en telefonforbindelse fra den internationale lufthavn på Zanzibar.

Højskolen har valgt at chartre et fly, da det viste sig ikke at være muligt at få de danske elever hjem med almindelige rutefly fra Østafrika.

Flyet ankom til Zanzibar tirsdag aften og flyver mod Danmark onsdag.

- Vi forhørte os hos flere luftfartsselskaber. Hos selskabet Great Dane fik en luftkaptajn overbevist resten af virksomheden til at lade os chartre et fly - også selv om selskabet allerede havde indstillet sin drift.

- Løbende har vi været i tæt kontakt med Udenrigsministeriet.

Zanzibar er en del af Tanzania, som har beordret alle skoler og kostskoler i landet lukket på grund af coronaepidemien.

Lars Bo Kirk er selv med i flyet, som henter de danske unge hjem. Han beretter om en nervepirrende rejse fra Danmark til Tanzania.

Først i sidste øjeblik - under en 50 minutter lang mellemlanding i Egypten - fik højskolens fly tilladelse til overhovedet at lande på Zanzibar.

- Vi havde ingen landingstilladelse, da vi lettede fra Danmark. Da vi var i Egypten for at tanke op, havde vi fået en tilladelse, som blev taget fra os igen.

- I absolut sidste øjeblik fik vi så en endelig tilladelse med stor hjælp fra Udenrigsministeriet og fra vores egne folk på Zanzibar, siger Lars Bo Kirk.

Eleverne har været på Zanzibar siden begyndelsen af februar og skulle efter planen have opholdt sig på øen indtil juni.

Men opholdet er altså nu blevet afbrudt.

- Eleverne er meget kede af det. De har ikke kunnet mærke coronakrisen på Zanzibar, men de forstår godt, at de er nødt til at komme hjem.

- Der er ingen, der ved, hvad der sker med coronaepidemien, og om de kommer til at kunne genoptage deres ophold, siger Lars Bo Kirk.

Flyet med højskoleeleverne ventes at lande i Aalborg Lufthavn onsdag aften klokken 20.30.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce