Annonce
Aabenraa

Højskole henter forstander på økologisk landbrugsskole

Morten Erbs kender ikke det store til Aabenraa ud over, at han besøgte byen et par gange, mens han gik på sergentskolen i Sønderborg i sine yngre dage. Fra årsskiftet bliver det hans og familiens nye hjemby, når han tiltræder jobbet som forstander for Højskolen Østersøen. Arkivfoto: Axel Schütt

Det bliver den 43-årige forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole, Morten Erbs, der fra årsskiftet kommer til at stå i spidsen for Højskolen Østersøen.

Aabenraa: Opvækst og skolegang i Australien og Brasilien. Uddannelse i England. Danida-projekter i Afrika.

Jo, Morten Erbs er så sandelig en berejst mand.

Næste stop bliver nu Aabenraa. Den 43-årige forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole er ansat som ny leder af Højskolen Østersøen. Han tiltræder ved årsskiftet.

Formanden for højskolen, Jens Andresen, er overbevist om, at man i Erbs har fundet den rette mand til at overtage efter Hanne Fischer, der kun nåede at sidde i stillingen i knap et halvt år, inden sygdom i den nærmeste familie tvang hende til at sige op.

- Der var igen rigtigt mange gode ansøgere, fortæller formanden for højskolen, Jens Andresen, der sammen med den øvrige bestyrelsen dog ikke var i tvivl om, at flasken skulle pege på Erbs.

Annonce

Forretningsfører ansat

I erkendelse af, at det er en stor opgave at drive en højskole, har bestyrelsen samtidig med en ny forstander ansat en forretningfører.- Vi håber på, at vi ved at styre økonomifunktionen får en stærkere ledelse, forklarer formand Jens Andresen.

Den nye forretningsfører, der ligeledes begynder ved årsskiftet, bliver Lene Tæstensen, der bor i Aabenraa og kommer fra en stilling hos Carrier Transicold i Padborg.

Familien rykker med

- Det afgørende var, at han har erfaring med ledelse af en kostskole, der drives efter samme regler og på samme vilkår som en højskole, og så har han været med til at sætte en række nye ting i gang på Kalø. Så det lader til, det er noget, han kan, uddyber Jens Andresen.

Modsat Hanne Fischer, der flyttede alene til Aabenraa, rykker Morten Erbs i løbet af foråret hele familien mod syd.

- Vi har to døtre, og den yngste er færdig i børnehaven her til april, så der bliver lige en periode, hvor vi vil være begge steder, men midt på foråret skulle det hele gerne være faldet på plads, siger den nye forstander, der håber, det også kan lade sig gøre for hustruen at finde job i byen. Hun er fysioterapeut.

Udsyn er vigtigt

Morten Erbs, der er uddannet landsbrugsskolelærer, har været ansat på landbrugsskolen på Djursland i godt ti år, de seneste fire år som forstander, men nu glæder han sig til at komme i gang med et nyt kapitel i sit arbejdsliv.

- Folkehøjskolernes lange tradition tiltaler mig, og jeg mener, at deres alment dannende perspektiv er mere relevant i dagens samfund end nogen sinde tidligere, forklarer han det potentiale, han ser i Aabenraa.

Som hans baggrund understreger, så er han en mand med udsyn. Det har også kendetegnet Højskole Østersøen gennem årene, så hér er et godt match.

- Ved at møde andre kulturer lærer vi meget om, hvem vi selv er. Hvad der er bindemidlet, der gør, at vi kan definere os selv som danskere, mener han, og han har også i tankerne, at højskolen skal være det sted, hvor vi i en fortravlet hverdag får muligheden for at træde et halvt skridt tilbage og få hold på, hvad der er de vigtige ting i livet.

- Hvordan det så skal udkrystallisere sig i skolens tilbud, må vi så i gang med at finde ud af, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce