Annonce
Tønder

Højskole sætter perspektiv på fremtiden

Løgumkloster Højskoles forstander Ursula Dieterich-Pedersen er glad for, at højskolen deltager i projektet. Det er det helt rigtige projekt for højskolen, siger hun. Arkivfoto:Sven Geißler, Flensborg Avis
Løgumkloster Højskole deltager i et grænseoverskridende projekt, hvor der både kigges på grænselandets historie og dets fremtid. Slutresultatet bliver kunst.

Løgumkloster: Ursula Dieterich-Pedersen var ikke i tvivl, da Løgumkloster Højskole fik mulighed for at deltage i projektet »PerspektivRegion«.

- Det er så meget Løgumkloster Højskole. Kunsten, det var bare vores projekt, fortæller hun.

Selvom projektet har været i gang siden foråret 2021, så kom Løgumkloster Højskole til senere. Det skyldtes, at projektets oprindelige højskole sprang fra. Der er da også et stort arbejde knyttet til projektet. Alligevel er Ursula Dieterich-Pedersen, forstander på Løgumkloster Højskole, glad for, at de kom med.

Annonce

- Som højskole er man også en del af lokalsamfundet. Og her gælder det ikke kun byen, men hele grænseregionen, siger hun.

Projektet er et 2020 interreg-projekt, der netop inddrager både den danske og tyske side af grænsen. Udover højskolen er også Heinrich-Böll-Stiftung en del af projektet. Samtidig bidrager en række undervisnings-, kultur- og kunstinstitutioner.

Borgeren som aktør

Projektets formål er at skabe en fælles identitet for den dansk-tyske grænseregion. Det gøres blandt andet ved at kigge på fortiden og fremtiden. »Hvad har adskilt os i fortiden, hvad vil forene os i fremtiden?« står der i beskrivelsen om projektet. Dette gøres gennem to arrangementer, der bliver kaldt for parlamenter.

Erindringsparlamentet finder sted i marts i Nordkolleg Rendsborg. Fremtidsparlamentet finder derimod sted på Løgumkloster Højskole i september.

- På erindringsdelen skal der ses på, hvilke erindringer vi bygger på. Mens deltagerne på fremtidsdelen skal se på, hvad fremtiden er her, og hvilke perspektiver, der er, siger Ursula Dieterich-Pedersen.

Der kommer ikke til at sidde forskere blandt deltagerne. Hele pointen er nemlig, at der er den almindelige borger, som fungerer som aktør. Netop derfor kaldes det også for et parlament fremfor et kursus, fortæller Ursula Dieterich-Pedersen.

Annonce

Kunst som resultat

Resultaterne fra de to parlamenter bliver fældet ned på papir. Men samtidig kommer der også til at være kunstprojekter i forbindelse med de to parlamenter. Kunst der skal være inspireret af det, som parlamenterne kommer frem til. Det er denne kunst, som den brede befolkning kommer til at se.

- Kunst kan noget helt tredje. Det bliver man betaget af. Kunst taler til følelserne på en anden måde, end hvis man taler med ord, fastslår Ursula Dieterich-Pedersen.

Kunst kan noget helt tredje. Det bliver man betaget af. Kunst taler til følelserne på en anden måde, end hvis man taler med ord

Ursula Dieterich-Petersen, forstander Løgumkloster Højskole

En del af pengene i projektet går til kunstnerne. Men en del går også til, at parlamenterne bliver billigere for folk at deltage i.

Hvert parlament strækker sig over en uge, hvor man bor på stedet. Håbet er, at så mange forskellige mennesker som muligt vil deltage. Det gælder køn, alder, nationalitet og så videre. Faktisk går nogle af pengene også til, at der er tolke på projektet.

Hele projektet skydes for Løgumkloster Højskole i gang mandag med et online kick-off-møde.

Annonce
Tønder For abonnenter

Borgerne med på råd: Folkeafstemning om vindmøller og solceller bragt i spil

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Løvkvist: Messerschmidt har droppet politikeren og er sprunget direkte til statsmandsrollen

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

EfB

Se EfB-videoanalysen: Strunck og Holten stod stærkt i billedet, men ellers var det generelt en tynd kop te

Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

EfB

Se alle billederne: Stærk slutspurt sikrede Esbjerg den første sejr i 2022

Annonce