Annonce
Tønder

Højskole skrotter store byggeplaner og holder fødderne på jorden

Forstander Sascha Haunstrup Qvortrup og bestyrelsesformand Bodil Kirkegaard Johansen er enige om, at højskolen i Toftlund kan bevare sit dna med mindre prangenede bygninger. Derfor er storstilet og mangeårigt projekt droppet. Foto: Martin Franciere
Gennem syv-otte år har Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund barslet med store byggeplaner til mange millioner. Planerne er nu skrinlagt - til gengæld vil bestyrelsen og ny forstander gentænke sig selv og tilbage til den nære højskolefølelse.

TOFTLUND: I mange år har bestyrelsen og den tidligere forstander på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund, Thomas Trier, barslet med store byggeplaner. Der skulle bygges en overdækket gang, der skulle fører hen over Herrestedgade og forbinde højskolen med musik- og teaterhuset på den anden side af gaden, der skulle bygges nye værelser til eleverne, nye undervisningslokaler og nye opholdsfaciliteter. Og så skulle skolen have mange flere elever.

Men sådan bliver det ikke. En enig bestyrelse har valgt at skrinlægge planerne, der var for højtravende og urealistiske. Nu holder skolen sig til jorden og den sønderjyske sandjord.

- Vi kunne bare ikke være med til, at skolen skulle have nogle fine bygninger, som vi ikke havde råd til, siger formand for bestyrelsen, Bodil Kirkegaard Johansen og erkender, at investeringen på op imod 60 millioner kroner ikke havde sin gang på jord. Nu holder man benene solidt plantet i den sønderjyske sandjord med fokus på de nære værdier.

Annonce

Ægte højskoleliv

Bestyrelsen fokusere fremadrettet på en enkelt udbygning af musik- og teaterhuset og et nyt indgangsparti. Desuden skærer man de nuværende syv linjer væk og erstatter dem med tre spor: Musik, musikproduktion og scenekunst. Og så vil forstander Sascha Haunstrup Qvortrup have fokus på det ægte højskoleliv og -dannelse - noget der måske var forsvundet gennem årene.

Sådan så en skitse af det nu skrinlagt byggeri ud. Tanken var, at en overdækket gang hen over Herredstedgade skulle binde højskolen og musik og teaterhuset sammen. Det er nu droppet sammen med andre storstilede om- og tilbygninger. 


På trods af de nye planer garanterer forstanderen, at skolens ånd lever videre.

- Vi kaster ikke skolens dna overbord, og skolens navn vil stadig leve op til det, vi laver, nemlig musik og teater, siger Sascha Haunstrup Qvortrup.

Formand Bodil Kirkegaard Johansen fortæller, at skolen fremover vil indgå i et tæt samarbejde med byen. Her skal et cirkustelt på skolens grund være et samlingspunkt for store som små og skolens elever, der på den måde kan indgå i forskellige samarbejder og sammenhænge.

Annonce

Kvalitet at være lille

Thomas Trier stoppede sidste sommer efter godt syv år i front for højskolen og sagde i den forbindelse, at de store planer om at udvide og udbygge højskolen var klar til at blive realiseret.

- Det burde være en smal sag at trille bolden over målstregen, sagde Thomas Trier her i avisen i april sidste år.

At der blæser nye vinde over højskolen i Toftlund har ikke noget med Thomas Triers afgang at gøre, forsikrer Bodil Kirkegaard Johansen og fortæller, at det var bestyrelsen der i efteråret kiggede hinanden dybt i øjnene og fandt den nye sti, skolen skal bevæge sig ud af. Det handler om nære værdier og om, at man ikke nødvendigvis behøver at være en stor skole. Tværtimod, mener forstanderen.

- Det er i sig selv en kvalitet, at skolen har den størrelse, den har. Vi har plads til, at eleverne bliver set og hørt, og at de kan komme ind på livet af hinanden og blive en del af fællesskabet, siger Sascha Haunstrup Qvortrup.


Det er i sig selv en kvalitet, at skolen har den størrelse, den har. Vi har plads til, at eleverne bliver set og hørt, og at de kan komme ind på livet af hinanden og blive en del af fællesskabet.

Sascha Haustrup Qvortrup, forstander, Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund


Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund har i denne sæson 35 elever fra Danmark, Tyskland, Holland og Island. Skolen er også omdrejningspunkt for 12 medarbejdere. Foto: Martin Franciere
Annonce

Fire nationaliteter

Hvis skolen skulle have økonomien til at hænge sammen med de nu skrinlagte planer, ville det kræver, at skolen skulle have op mod 85 elever. Til sammenligning har der i gennemsnit set over de sidste 12 år været 57 elever. På dette forårshold går der 35 elever. Det holdt op imod, at de ældre årgange skolen henvender sig mod bliver mindre de næste år, har tiden været inden til at tænke nyt og genfinde sig selv, mener Bodil Kirkegaard Johansen, der satser på, at de nye planer kan realiseres noget hurtigere end de nu skrinlagte, otte år gamle planer.

- Vi vil rigtig gerne, at det kan være inden for det næste år - men samtidig må vi også være realistiske, siger hun.

Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund har lige nu 12 ansatte. Eleverne kommer foruden Danmark fra Tyskland, Island og Holland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce