Annonce
Varde

Højspændingsledningerne gennem Jylland er yderligere forsinket

Der er denne type højspændingsledning, som Energinet vil sætte op. I alt 500 fra Idomlund og ned til Niebüll ved grænsen. Mastetypen hedder Thor og er i gennemsnit 35 meter høj. Visualisering: Energinet
Energinet har endnu ikke fået godkendt sin miljøkonsekvensrapport for højspændingsledningen fra Idomlund til Endrup, hvorfor projektet er yderligere forsinket. Det forsinker også højspændingsledningen fra Endrup til grænsen.
Annonce

Jylland: Inden udgangen af 2023 skulle 400 kilovoltsluftledningerne fra Idomlund til Endrup og videre ned til grænsen være i drift. To projekter på en strækning på 170 kilometer ned gennem Jylland, som er en væsentlig del af klimaomlægningen til mere vedvarende strøm. Blandt andet til vores boliger og biler, som lige nu higer efter mere strøm.

Men planlægningen af projekter til en samlet pris på 3,8 milliarder kroner er løbet ind i problemer.

- Vi arbejder hårdt på at overholde deadline. Men det bliver svært. Det er en udfordring, erkender projektleder Christian Jensen fra Energinet.


Vi arbejder hårdt på at overholde deadline. Men det bliver svært. Det er en udfordring.

Projektleder Christian Jensen, Energinet


Udfordringen ligger i selve miljøkonsekvensrapporten. Det er det, der tidligere hed VVM-redegørelse. Det eren omfattende rapport, som skal beskrive højspændingsledningernes konsekvenser for naturen og mennesket på en række områder.

Annonce

Tør ikke gætte

Den skulle have været i offentlig høring i forsommer. Så blev det udskudt til oktober. Og nu tør Christian Jensen ikke spå mere.

- Jeg tør ikke gætte mere. Det har vist sig, at jeg har været for optimistisk, siger Christian Jensen.

Energinet arbejder nu med sin tredje version af miljøkonsekvensrapporten, efter den har fået endnu en række spørgsmål fra Miljøstyrelsen. I cirka 220 punkter beder Miljøstyrelsen om alt fra rettelser til mere dokumentation og flere beregninger.

- Vi kan ikke bare sige, at det er andres skyld. Vi er også selv ansvarlige, siger Christian Jensen.

Annonce

Natura 2000

Især højspændingsledningernes visuelle virkning i landskabet skal beskrives bedre, ligesom der er mangler i miljøkonsekvensrapporten i forhold til Natura 2000-områder. Blandt andet har Energinet glemt at skrive, at der tages flere 150 kilovolts luftledninger ned i Karslsgårde-området i Varde Kommune. Og hvad sker der, når man fører et kabel under Varde Å i et meget okkerplaget område?

Forsinkelsen får også betydning for 400 kilovolts højspændingsledningen fra Endrup og ned til grænsen. Her mangler også en færdiggørelse af miljøkonsekvensrapporten.

- Den har vi ikke kunnet gøre færdig, fordi vi først skal være færdige med den nordlige del, siger Christian Jensen.

Højspændingsledningerne

  • 400 kilovolt højspændingsledningen fra Idomlund til Endrup har en længde af 95 kilometer. Deraf skal 11 kilometer kabellægges. Pris: 2,2 milliarder kroner.
  • 400 højspændingsledningen fra Endrup til grænsen har en længde af 75 kilometer. Deraf skal 15 kilometer kabellægges. Pris: 1,6 milliarder kroner.
  • For begge projekter er det planlagt, at de skal være i drift inden udgangen af 2023.
  • Energinet mangler forsat den anden offentlige høringsfase af miljøkonsekvensrapporterne. Uden godkendelse og med et landsplansdirektiv, kan Energinet ikke komme i gang.
  • Endelige lodsaftaler kan heller ikke indgås.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce