Godt 100 snitter og en kasse øl er den lige så simple som succesrige opskrift på et månedlig herretræf i Døstrup-Mjolden sogne. Ved det veldækkede bord i præstegården bliver der snakket om både de gode gamle dage og de dugfriske nyheder. Fælles for alle deltagere er, at de er 60 plus - og at de hygger sig.
DØSTRUP: - Må jeg sidde her?
- Du må sidde lige hvor du vil. Der er ingen faste pladser, lyder svaret. Og så er den uformelle tone ligesom lagt.
Der er ingen faste pladser, men til gengæld heller ikke nogen ledige stole i "Herreværelset" i præstegården i Døstrup. Onsdag middag var her godt 30 mænd i deres bedste alder samlet omkring bordene til frokost. Den serveres i konfirmandstuen, hvor sognepræst Ian Ørtenblad og "Herreværelse"-arbejdsgruppen inviterer indenfor.
- Det er rart at være sammen om en bid brød og en øl, lyder det fra sognepræsten.
Herreværelset
"Herreværelset" er et frokostarrangement som en arbejdsgruppe under Døstrup Mjolden sogn står bag. "Herreværelset" inviterer en gang om måneden til herrefrokost. Der er ingen fast program, kun løs snak og snitter.I første omgang er "Herreværelset" planlagt til årets mørke måneder, men en udvidelse overvejes.
"Herreværelset" inviterer alle indenfor, der har en fritime midt på dagen midt på ugen.
Det koster 30 kroner pr. deltager at være med.
Fuld hus
Han fik ideen til "Herreværelset" sidste efterår, og det var en idé, der faldt i særdeles god jord.
- Kvinderne blander sig ikke her, lyder det fra en af stamgæsterne, Leif Hansen, der dog skynder sig at tilføje, at kvinder nu er gode nok:
- Vi kan jo ikke undvære dem, lyder det fra den 71-årig. Ham vender vi tilbage til.
Tonen er fri og løssluppen ved bordene, hvor den seneste hushandel i lokalområdet er lige så stort et samtaleemne, som håndboldlandsholdets aktuelle EM-indsats og et kig tilbage til de tider, hvor de fleste i lokalet stadig var aktive på arbejdsmarkedet.
En af de få, der stadig er aktiv erhvervsdrivende er Günther Schulz.
- Jeg er med her for at møde andre mennesker. Jeg kender dem jo stort set alle, men jeg er rundt hver gang, for at få snakket med andre, siger han.
Og hvordan hænger onsdags-træffet så sammen med hans arbejde?
- Arbejdet er min hobby. Jeg kan holde fri hele dagen, hvis jeg vil, lyder svaret.
Flaget til tops
"Herreværelset" er en komsammen uden mange regler. Der skal hverken synges salmer eller siges Fadervor. Sognepræsten byder velkommen, men det er i en særdeles uhøjtidelig tone. De "nye drenge i klassen" der måtte være med for første gang, bydes ekstra velkommen. Så synges en sang, denne gang Jeppe Aakjærs "Spurven sidder stum bag kvist", og så er der behagelig selvbetjening ved snitter-bordet. Inden dagens godt 30 mænd har givet hånd til alle og sat sig til bords har "Herreværelset"-arbejdsgruppen gjort lokalet klar og hentet de færdige snitter hos SuperBrugsen i Skærbæk. Erfaringerne viser, at der skal tre og en halv snitte pr. person, og dermed godt 100 stykker på bordet. Så bliver alle mætte. Dertil kommer så lidt sodavand, lidt vin og en kasse øl.
- Sværere er det ikke, lyder det fra Ian Ørtenblad.
Han havde i øvrigt startet dagen med at lade Dannebrog gå til tops foran præstegården.
- Det gør jeg altid, når der er Herreværelse, siger han. Og onsdag var der en ekstra god grund. For blandt dagens deltagere var også en fødselar, førnævnte Leif Hansen, der rundede 71 år. Det fik hele selskabet glæde af. For det kulinariske udbud blev i dagens festlige anledning udvidet med brunsviger, som Leif Hansen havde medbragt. Det sprængte så den ellers ret strikse tidsramme for frokosten, der er sat til en time. Onsdag blev tidsfristen udvidet en anelse. Det skyldes ikke kun brunsvigerne, men også en lille munter tale, som fødselaren diskede op med. Pointen var ikke helt stueren, og er dermed underlagt censur. Men munterheden understregede, at der højt til loftet når mænd mødes.
Ikke mindst i et herreværelse.