Annonce
Kultur

Hør om en køkkenmødding fyldt med kunstskatte

De to amatørarkæologer - fra venstre Vera Gejl, Brørup, og Karen Thygesen, Stilde, har udgravet billedehugger og keramiker Niels Hansen Jacobsens mødding i Vejen. Blandt de 4000 ting og sager, som nu igen har set dagens lys, er keramiske masker og figurer. Foto: Søren Dippel

Vejen: Da billedhugger og keramiker Niels Hansen Jacobsen i begyndelsen af 1900-tallet var travlt beskæftiget med sine keramiske eksperimenter i sit værksted i Vejen, var det ikke alt, som lykkedes for ham. Mange ting måtte kasseres undervejs og har lige siden den gang ligget begravet i, hvad Vejen Kunstmuseums leder, Teresa Nielsen, betegner som keramikernes køkkenmødding.

I dag mange år senere har den mødding vist sig at være en sand skattekiste. Skatten blevet gravet op med hjælp fra Museet på Sønderskov og ikke mindst de to entusiastiske amatørarkæologer, Vera Gejl, Brørup, og Karen Thygesen, Stilde.

Lørdag den 14. december vil de to amatørarkæologer fortælle om deres mange fund i Niels Hansen Jacobsens mødding. Det foregår på Vejen Kunstmuseum, hvor der også er mulighed for at se nogle af de skatte, som er blevet fundet.

De to erfarne amatørarkæologer har brugt store dele af sommeren på at grave, vaske, sortere og ikke mindst lime stentøjsskærver sammen til krukker, masker og figurer – alt sammen noget, som fortæller om Niels Hansen Jacobsens arbejdsgange i keramikværkstedet.

Ikke færre end 4000 genstande – keramik i stumper og stykker – er blevet gravet frem af mulden, registreret, ført til protokols og siden arkiveret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Fodboldspillers eks-svoger risikerer adskillige års fængsel efter heftigt familiedrama

Annonce