Annonce
Kultur

Hør om en køkkenmødding fyldt med kunstskatte

De to amatørarkæologer - fra venstre Vera Gejl, Brørup, og Karen Thygesen, Stilde, har udgravet billedehugger og keramiker Niels Hansen Jacobsens mødding i Vejen. Blandt de 4000 ting og sager, som nu igen har set dagens lys, er keramiske masker og figurer. Foto: Søren Dippel

Vejen: Da billedhugger og keramiker Niels Hansen Jacobsen i begyndelsen af 1900-tallet var travlt beskæftiget med sine keramiske eksperimenter i sit værksted i Vejen, var det ikke alt, som lykkedes for ham. Mange ting måtte kasseres undervejs og har lige siden den gang ligget begravet i, hvad Vejen Kunstmuseums leder, Teresa Nielsen, betegner som keramikernes køkkenmødding.

I dag mange år senere har den mødding vist sig at være en sand skattekiste. Skatten blevet gravet op med hjælp fra Museet på Sønderskov og ikke mindst de to entusiastiske amatørarkæologer, Vera Gejl, Brørup, og Karen Thygesen, Stilde.

Lørdag den 14. december vil de to amatørarkæologer fortælle om deres mange fund i Niels Hansen Jacobsens mødding. Det foregår på Vejen Kunstmuseum, hvor der også er mulighed for at se nogle af de skatte, som er blevet fundet.

De to erfarne amatørarkæologer har brugt store dele af sommeren på at grave, vaske, sortere og ikke mindst lime stentøjsskærver sammen til krukker, masker og figurer – alt sammen noget, som fortæller om Niels Hansen Jacobsens arbejdsgange i keramikværkstedet.

Ikke færre end 4000 genstande – keramik i stumper og stykker – er blevet gravet frem af mulden, registreret, ført til protokols og siden arkiveret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce