Annonce
Sønderborg

Høstarbejdet kører for fuldt tryk

Henning Bonde Christiansen kører mejetærskeren, mens Mette følger med vognen til afgrøderne. Foto: Kim Holm
Det unge ægtepar Mette og Henning Bonde Christiansen fra Skovby knokler dagen lang med landbrugsarbejde. Først på andre gårde om formiddagen og ved dem selv om eftermiddagen.
Annonce

Sydals: Det unge ægtepar skæver op mod himlen. Holder det tørvejr i eftermiddag?

Mette (25 år) og Henning Bonde Christiansen (33 år) er kommet hjem fra deres formiddagsarbejde på to andre gårde og skal nu i gang med at høste raps på en mark ved siden af Kegnæsvej.

De to unge mennesker har afgrøder på 80 hektar jord, mens en svinestald er forpagtet ud. Her blev det til 3500 svin om året til 2013.

Vinterbyggen er for længst i lade. Normalt er vinterbyg klar til at blive høstet midt i juli, men allerede i Sønderborgs ringriderweekend i år med den virtuelle ringriderfrokost ude mange forskellige steder knoklede Mette og Henning med 10 hektar vinterbyg.

Annonce

Skålede på Skovby kro

- Jeg måtte for første gang i mange år undvære ringriderfrokosten, fortæller Henning Bonde Christiansen. mens Mette tilføjer, at hver gang hun kørte forbi Skovby kro med et læs korn til Ewers-afdelingen i Mommark, blev der skålet. For Henning var det nu ikke det store afsavn. Der er ingen ting, som slår den rigtige ringriderfrokost ringridermandag i det store Arena-telt på Ringriderpladsen. Den fantastiske stemning med sange sunget af 2.000 mandfolk og musik kan ikke flyttes ud i et partytelt i haven.

- En gang tidligere var vinterbyggen endnu før klar til at blive høstet. Vi havde bestilt en Mallorca-rejse, så min far måtte bestille en maskinstation til at høste, forklarer Henning Bonde Christiansen.


En gang tidligere var vinterbyggen endnu før klar til at blive høstet. Vi havde bestilt en Mallorca-rejse, så min far måtte bestille en maskinstation til at høste.

Landmand Henning Bonde Christiansen


Men nu gælder det 5,5 hektar raps, men inden det for alvor går løs, kører Henning blot tre runder i den tyske mejetærsker CLAAS, Dominator 98 sl, der tager raps og korn i en bredde af 15 fod. De helt store mejetærskere tager det dobbelte. Det unge ægtepars mejetærsker koster en halv million som ny. Faderen købte den som brugt.

Annonce

Er forsikret

- Den tager snildt 150 hektar i løbet af en høst-sæson. Det er fint til os, siger Henning, der har forsikret sig for eventuelle skader, hvis større sten kommer i vejen, men det skulle ikke gerne ske. Sten er forinden såningen samlet på marken.

Hverken Henning og Mette går lige nu og tænker på kornpriser - begge med to jobs.

- Priserne er vigende. Når det tegner til en stor høst, er det gerne til færre penge, sagde formand for Landbo Syd, Mogens Dall, for få dage siden.

For at vende tilbage tilbage til de tre runder, inden mejetærskeren  for alvor skal på arbejde, skyldes det, at vandprocenten skal måles. Er den for høj køres der i "garage". Det idelle på raps er 8 procent, mens den er 16 procent på byg og hvede. Mette og Henning har 50 hektar med hvede, som er det sidste, der skal høstes.

Det var egentlig meningen, at Henning Bonde Christiansen stille og roligt skulle overtage den fædrene gård, Kegnæsgård, men sådan skulle det desværre ikke gå. Hennings far, Hans, fik ulykkeligvis kræft og døde i marts i år.

Annonce

Landbrugsmedhjælper

Nu arbejder Henning ved siden af som landbrugsmedhjælper på herregården Rumohrsgård ved Ketting, hvor der er 450 hektar jord til afgrøder og mange svin i staldene.

Mette er i øjeblikket landbrugselev og satser på at blive faglig lært landmand. Hun siger selv, at hun er en rigtig hestepige.

- Jeg har en gang sagt, at jeg aldrig ville arbejde ved landbruget, siger hun med et smil og kigger på Henning. De blev gift i 2017, og familien er foreløbig blevet forøget med en Labrador.

Deres fælles fritidsinteresse er ringridersporten. De har fire heste og to galger ved gården.

Mette har fine Oldenburger heste og er på det sidste blev en rigtig dygtig ringrider med 24 ringe ved private ringriderfester. Henning er glad for at nappe 18-20 ringe, men til gengæld er han næstformand i Skovby ringriderforening.

Der skal en gang i mellem lige gøres rent for raps, når der er kørt nogle runder. Foto: Kim Holm
Det er utrolig vigtigt, at vandprocenten ikke er for høj. Her tages der prøver af rapsen. Foto: Kim Holm
Med to arbejdspladser kan Henning Bonde Christiansen slappe lidt af i førerhuset under høstarbejdet. Foto: Kim Holm
Vejret er ideelt i øjeblikket til høstarbejde. Det er meget tørt. Foto: Kim Holm
Der er masser af idyl, når der høstes ved Kegnæsvej. Her er Lillehav og Kegnæs i baggrunden. Foto: Kim Holm
Når rapsen er høstet, så gælder det hveden til sidst. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce