Annonce
Genforeningen

H.P. Hanssen fældet af corona: Nu må også genforeningsopera aflyses

Sopranerne Stine Elbæk og Iben Silberg er en del af Opera på Grænsens faste ensemble, og de har begge en rolle i Grænsemageren, som nu er udsat på ubestemt tid. Stine Elbæk som socialisten Rosa Luxemburg, Silberg som H.P. Hanssen-datteren Ingeborg. Arkivfoto: Timo Battefeld
Nu lægger også den nyskrevne opera om H.P. Hanssen, "Grænsemageren", sig i bunken af aflyste arrangementer. Der krydses fingre for, aflysningen kan afløses af en udsættelse, men det er mange kalendere, der skal passe sammen, for at det kan gå op.

Sønderjylland: Aflyst. Aflyst. Udsat.

Sådan ser det ud for langt hovedparten af de hundredevis af arrangementer, der de kommende måneder skulle have markeret 100-året for Sønderjyllands genforening med resten af Danmark.

Og nu følger endnu en aflysning. Den nyskrevne, stort opsatte opera "Grænsemageren" med de danske sønderjyders førstemand, H.P. Hanssen, som omdrejningspunkt, får ikke som planlagt urpremiere i Alsion i Sønderborg den 15. juni med efterfølgende opførelser i Flensborg, Haderslev og Tønder.

Det er foreningen Opera på Grænsen, der i samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester står bag operaen, og det er med tungt hjerte, foreningens formand Anders Molt Ipsen må melde aflysningen ud.

- Vi har bidt negle i rigtig lang tid og håbet. For nu var alt på plads, siger han, der som idémand og initiativtager til projektet har lagt rigtig mange timer i arbejdet over de seneste fire år.

Billetter refunderes

  • Da der kan risikere at gå et helt år, før operaen vil kunne opføres, har Opera på Grænsen besluttet at refundere alle billetter i stedet for at flytte dem.
  • Så har man allerede billet til en af de fire planlagte forestillinger i Alsion 15. juni, Flensborg 16. juni, Haderslev 17. juni og Tønder 18. juni, vil pengene automatisk blive tilbagebetalt uden gebyr til det kort, der er brugt ved betalingen på billetten.dk
  • Da der er pres på systemet i øjeblikket på grund af mange aflysninger, må man forvente en ekspeditionstid på 4-8 uger, gør arrangøren opmærksom på.

Håndslag på en løsning

Derfor krydser han også fingre for, at det i sidste ende "kun" ender med en udsættelse.

- Der er ikke noget at gøre i den nuværende situation, men vi mange, der er involveret - symfoniorkesteret, Grænselandskoret, Det Sønderjyske Præsidium, komponister og os fra Opera på Grænsen - er enige om, at vi ikke bare kan lade et nyt værk løbe ud i sandet, siger Anders Molt Ipsen, der dog endnu ikke kan give et bud på, hvornår operaen i stedet vil kunne få urpremiere:

- Med så mange mennesker, der skal finde sammen, er det ikke let. Men vi har givet hinanden håndslag på, at vi skal finde en løsning.

Formanden for Opera på Grænsen skal nu i gang med at kontakt de mange, der har bevilget penge til operaen, der har haft et budget på den gode side af to millioner kroner. Blandt andet har A.P. Møller Fonden rundhåndet bidraget med én million kroner.

- Jeg er jo nødt til at finde ud af, om vi må beholde pengene, så vi har mulighed for at opføre operaen på et senere tidspunkt, forklarer Anders Molt Ipsen, der kan fortælle, at der allerede var stort set udsolgt i Alsion. Og de tre øvrige steder var der - inden markedsføringen nu for alvor skulle til at gå i gang - solgt mindst 150 billetter hvert sted.

Annonce

Komponist trækker tråde

Det er Ribe-komponisten Bo Gunge, der har skrevet både musikken og teksten til "Grænsemageren", og han håber naturligvis også på en udsættelse frem for en endelig aflysning - og så trækker han en tråd til operaens hovedperson, H.P. Hanssen.

- H.P. Hanssen kendte også til forsamlingsforbud. Særligt i en periode omkring 1900 blev det forsøgt at holde de danske nationale følelser nede ved at forbyde endog ganske små forsamlinger. Det er en bitter skæbnens ironi, at uropførelsen af operaen "Grænsemageren" må aflyses på baggrund af nøjagtig samme type af forbud, siger Bo Gunge, men minder så vigtigt om, at "den danske ånd ikke blev brudt af forsamlingsforbuddet".

Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce