Annonce
Læserbrev

H.P. Hanssen monumentet sønnen hører hjemme i Genforeningsparken

Læserbrev: Det er en fornem gestus af kommunen at indrette en genforeningspark i området foran Folkehjem i anledning af 100-årsjubilæet for Genforeningen i 2020. Med kommunale midler – suppleret med støtte fra A.P. Møllers fond på 5,6 mio. og med 1 mio. fra Bitten og Mads Clausens Fond – er det blevet muligt at skabe en unik historisk plads i Aabenraa, nemlig en GENFORENINGSPARK.

Fortællingen om Genforeningens historie får her en helt ny platform, hvor denne begivenhed kan fornemmes og formidles. Fra den nye park kan man kigge op på den balkon, hvor H.P. Hanssen holdt sin berømte tale for 3000 mennesker den 17. november 1918, og hvor han proklamerede, at sønderjyderne ville få mulighed for at stemme sig hjem til Danmark.

Det burde være indlysende for enhver, at det netop er på dette sted, at H.P. Hanssen Monumentet hører hjemme! Tæt på de 3000 fodspor, som Weile Arkitekterne vil lade indgå i parkens indretning og med en placering, der ligger på en sigtelinje til balkonen. Vi er overbeviste om, at de dygtige arkitekter med lethed kan finde en god og naturlig placering til det markante kunstværk af Axel Poulsen i Genforeningsparken.

Vores anbefaling er derfor, at byrådet ændrer den beslutning, som kultur- og fritidsudvalget har truffet. Dette er helt i tråd med forslaget fra Historisk Samfund og Byhistorisk Forening.

Vi glæder os til at se Genforeningsparken færdig, hvor både en vandkunst af Erik Warming og et flot monument af Axel Poulsen for H.P. Hanssen flyttes hen til den nye Genforeningsparken, hvori 100-året for genforeningen markeres til næste år!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce