Annonce
forside

Hackere forsøgte angreb fem gange i minuttet uden held

Regionens ansatte på eksempelvis sygehusene bruger it i alle former for registreringer i behandlingen. Det vil derfor have store konsekvenser, hvis det skulle lykkes hackere at lægge regionens it-systemer ned. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Regionens it-systemer bliver konstant udfordret, men det er indtil videre lykkedes at holde hackerne fra at lamme sundhedsvæsnet. I 2018 var 300 forsøg på angreb i timen. Fem gange blev et drev inficeret, uden at det havde konsekvenser for systemerne. Det er et konstant kapløb, lyder det fra regionen.

Angreb: De har været tæt på, men det lykkedes ikke hackere i 2018 at få ram it-systemerne i Region Syddanmark, hvilket i værste fald kunne få konsekvenser for sygehuse og dermed patienter.

Regionen konstaterede i 2018 fem tilfælde, hvor det lykkedes hackere at infiltrere et drev, hvilket vil sige, at de brød igennem sikkerhedssystemerne. Ingen af gangene har det haft konsekvenser for it-systemerne og dermed patienterne, fremgår det af regionens redegørelse for 2018. I 2017 var der to tilfælde. De omkring 300 forsøg på angreb i timen var ifølge regionen på samme niveau i 2017 og svarer til fem forsøg på angreb i minuttet.

De 300 forsøg på angreb i timen, inklusiv portskanninger, svarer til, at en bil kører forbi på villavejene og ser, om der er lys tændt i husene, forklarer funktionschef Nicolai Arvedsen fra Afdelingen for informationssikkerhed i Region Syddanmark. Han tilføjer, at personerne bag forsøgene billedligt talt er i stand til at køre på alle villaveje i hele verden på en gang.

Regionens enorme it-systemer er i stil med andre store organisationer udsat for angreb. Nicolai Arvedsen kalder kampen mod hackerne for et "løbende våbenkapløb".

- Vi kan grave voldgravene dybere og sætte tårne op, men samtidig er der hele tiden nogen, som også bygger endnu højere tårne.

Regionen oprettede ved indgangen til 2018 et digitaliseringsudvalg, der skulle sikre større politisk fokus på faren for it-angreb udefra.

Det skete, efter at et stort globalt hackerangreb i maj 2017 blandt andet havde lammet det britiske sundhedsvæsen. Også to sygehusafdelinger i Region Syddanmark blev i maj og juni ramt af mindre angreb, der låste 20-30 brugere på hospitalet ude af deres computere. Ingen af angrebene berørte dog patientbehandlingen.

Hvis hackerne lykkes med at lamme it-systemer, kan de kræve store summer af ejerne.

Sagen kort

Hackere er en konstant trussel mod store virksomheder og organisationer. Hvis det lykkes at inficere it-systemerne med såkaldte ransomware, kan hackerne lamme systemerne og kræve store summer for at forsvinde.Et af de mest kendte angreb var i maj 2017, hvor hackere inficerede omkring 230.000 computere i mindst 99 lande verden over.

Blandt andre bilfabrikanten Renault i Frankrig blev ramt. Det samme blev tyske Deutsche Bahn og det store spanske teleselskab Telefónica. Også det britiske sundhedsvæsen blev ramt.

I efteråret 2018 oplyste det engelske Department of Health, at de samlede finansielle omkostninger lød på omkring 780 millioner kroner samt 19.000 aflyste patientaftaler.

Udvikling

Formanden for digitaliseringsudvalget, Mette Bossen Linnet (V), betegner den konstante hackertrussel som noget, man skal tage meget alvorlig.

- Det er et konstant kapløb om at være et skridt foran, og det er heldigvis lykkedes indtil videre. Det, vi tror er godt nok i dag, er måske forældet i morgen. Hver gang, vi udvikler et forsvar, er der nogen, der udvikler et nyt angreb, siger formanden.

Hun pointerer, at der er blevet investeret mange penge i it-området for at sikre regionen så godt som overhovedet muligt mod truslen udefra. Men der kan ikke gives en garanti for, at det ikke på et tidspunkt lykkes en hacker at trænge ind i it-systemerne og ramme sundhedsvæsnet.

- Det kan godt være, at det en dag lykkes nogen med et angreb. Vi gør alt for at forhindre det, og vi har også investeret meget i damage control, så vi kan begrænse skaderne, hvis nogen kommer ind, siger Mette Bossen Linnet.

Hun mener, at man desværre må acceptere hackertruslen som et vilkår, lige så vel som man også bruger mange penge på tyverisikring.

- Man kan godt synes, det er underligt, at der er nogen, som vil angribe et sundhedsvæsen, der bare forsøger at hjælpe dem, der har det dårligt. Men sådan er det desværre, siger udvalgsformanden.

Annonce
Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

Nordtyskland

Smitten bliver ved med at falde i region med de færreste coronatilfælde

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce