Annonce
Kultur

Haderslev-biskop: Vi skal tale søndagsgudstjenesten op

Marianne Christiansen: - Søndagens gudstjeneste er den ugentlige fest, og den er for alle. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix
Den almindelige søndagsgudstjeneste skal ikke tales ned, sagde biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, på det årlige landemode. Og den skal gennemføres uanset hvad.

- Jeg håber simpelthen, at I vil gå i kirke om søndagen.

Nogle vil mene, at det var overflødigt at sige i det selskab, da biskop Marianne Christiansen lod ordene falde under det årlige landemode i Haderslev. Et møde, der hvert år samler præster, medarbejdere og menighedsrådsmedlemmer fra Haderslev Stift.

Men der var en årsag:

- Vi kan have en tendens til at tale den såkaldt almindelige søndagsgudstjeneste ned, men det er den ugentlige fest, og den er for alle. Ikke for en bestemt målgruppe, men for alle, der lige pludselig eller ofte har brug for at komme i kirke. Derfor skal vi gå derhen, for at der kan være nogen at sidde på bænk med.

Haderslev-biskoppen fortalte, at der i stiftet dukker cirka 50 deltagere op til søndagens gudstjeneste, men at tallet dækker over store udsving.

Annonce
Enhver der har færdes på skoler, ved, at pedellen er en ret afgørende person i alt, hvad der foregår.

Marianne Christiansen, biskop, Haderslev Stift

Begynd som altid

Men gudstjenesten skal ikke sløjfes, betonede hun.

- Skulle det ske, at der kun er én i kirken, så er der ingen grund til at lade være med at holde gudstjeneste – med mindre vedkommende ligefrem beder om det. Hvis der slet ikke er nogen kirkegængere, begynder man på gudstjenesten som altid, og er der stadig ikke kommet nogen efter første læsning, runder man af med Fadervor og velsignelsen, fastslog Marianne Christiansen.

Den nye kirkeminister, Joy Mogensen (S), fik også ord med på vejen.

Landets biskopper har mødtes med ministeren:

- Også hun ønsker at blive betragtet som Folkekirkens pedel, sagde Marianne Christiansen med en henvisning til Bertel Haarders definition på ministerposten:

- Enhver der har færdes på skoler, ved, at pedellen er en ret afgørende person i alt, hvad der foregår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce