x
Annonce
Kultur

Haderslev-biskop: Vi skal tale søndagsgudstjenesten op

Marianne Christiansen: - Søndagens gudstjeneste er den ugentlige fest, og den er for alle. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix
Den almindelige søndagsgudstjeneste skal ikke tales ned, sagde biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, på det årlige landemode. Og den skal gennemføres uanset hvad.

- Jeg håber simpelthen, at I vil gå i kirke om søndagen.

Nogle vil mene, at det var overflødigt at sige i det selskab, da biskop Marianne Christiansen lod ordene falde under det årlige landemode i Haderslev. Et møde, der hvert år samler præster, medarbejdere og menighedsrådsmedlemmer fra Haderslev Stift.

Men der var en årsag:

- Vi kan have en tendens til at tale den såkaldt almindelige søndagsgudstjeneste ned, men det er den ugentlige fest, og den er for alle. Ikke for en bestemt målgruppe, men for alle, der lige pludselig eller ofte har brug for at komme i kirke. Derfor skal vi gå derhen, for at der kan være nogen at sidde på bænk med.

Haderslev-biskoppen fortalte, at der i stiftet dukker cirka 50 deltagere op til søndagens gudstjeneste, men at tallet dækker over store udsving.

Annonce
Enhver der har færdes på skoler, ved, at pedellen er en ret afgørende person i alt, hvad der foregår.

Marianne Christiansen, biskop, Haderslev Stift

Begynd som altid

Men gudstjenesten skal ikke sløjfes, betonede hun.

- Skulle det ske, at der kun er én i kirken, så er der ingen grund til at lade være med at holde gudstjeneste – med mindre vedkommende ligefrem beder om det. Hvis der slet ikke er nogen kirkegængere, begynder man på gudstjenesten som altid, og er der stadig ikke kommet nogen efter første læsning, runder man af med Fadervor og velsignelsen, fastslog Marianne Christiansen.

Den nye kirkeminister, Joy Mogensen (S), fik også ord med på vejen.

Landets biskopper har mødtes med ministeren:

- Også hun ønsker at blive betragtet som Folkekirkens pedel, sagde Marianne Christiansen med en henvisning til Bertel Haarders definition på ministerposten:

- Enhver der har færdes på skoler, ved, at pedellen er en ret afgørende person i alt, hvad der foregår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Sydjylland

Fortsat færre syddanskere indlagt med coronavirus: Koncerndirektør forventer dog stigning efter påske

Annonce