Annonce
Haderslev

Haderslev Byråd: Boligspekulanter skal ikke ind i Skrydstrup

22. maj sidste år var F-dag i Skrydstrup og omegn. Hundredevis af tilskuere var samlet på Skrudstrup Flyvestation for at se nærmere på og høre brølet fra to norske F-35 kampfly. Besøgets formål var at sammenlige støjmønstre fra F-16 og landets kommende kampfly. Nu har Haderslev Byråd afgivet det høringssvar, der skal bane vej for det nye kampfly. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslev Byråds 31 medlemmer har i fuldstændig enighed vedtaget sit høringssvar til Forsvarsministeriet om den anlægslov, der skal bane vej for F-35 i Skrydstrup. Naboer inden for få meter skal stilles lige, og tomme huse skal rive ned - på statens regning, står der i høringssvar.

Skrydstrup: Nære naboer skal ikke behandles forskelligt, og Skrydstrup skal ikke ende som en spøgelsesby.

Det var to vigtige punkt, som Haderslev Byråd slog fast, da det tirsdag aften i fuld enighed sagde ja til det høringssvar, som nu bliver sendt til Forsvarsministeriet i forbindelse med den anlægslov, der skal bane vej for udbygningen og driften af Fighterwing Skrydstrup og ankomsten af Danmarks nye kampfly, F-35. Svaret var forud for byrådsmødet på et ekstraordinært møde i økonomiudvalget blevet slebet til og skærpet.

Til glæde for blandt andre Thomas Fredsted fra Venstre:

- Det har fået mere pondus, sagde han blandt andet.

- Det er vigtigt, at anlægsloven bliver vedtaget. Det er danmarkshistoriens største enkeltinvestering på 57 milliarder kroner frem mod 2050, og der er også tale om en arbejdsplads med 1000 medarbejdere i Haderslev Kommune, sagde borgmester H. P. Geil (V).

Baggrund

Frem til den 7. februar kan man komme med høringssvar til udkastet til den anlægslov, der skal bane vej for udbygningen af Fighterwing Skrydstrup. Med i høringssvaret, som Haderslev Byråd nu afleverer er også høringssvar på bekendtgørelse om støj og bekendtgørelse om kompensation for støjgener for flyvestationen.

I klemme mellem rød og gul

Formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe sagde på gruppens vegne også ja tak til anlægsloven, men understregede samtidig, at byrådet også forpligtiger sig til at beskytte naboerne:

- Vi skal hjælpe de naboer, der er kommet i klemme mellem gul og rød zone, understregede Henrik Rønnow, der glædede sig over, at høringssvaret tager højde for den bekymring:

"Umiddelbart op ad den røde zone i gul zone ligger et mindre antal ejendomme så tæt på grænsen, at det inden for en rimelighedsbetragtning vil være berettiget at tilbyde frivilligt opkøb til ejerne af disse ejendomme, så naboer inden for få meter ikke stilles så forskelligt, som der ses tilfælde af i den forelagte model, står der i høringssvaret.

Annonce

Plan for tomme huse

Boligmarkedet optog også den socialdemokratiske gruppeformand:

- Vi skal ikke have et boligmarked, hvor priserne bliver dumpet og hvor vi får mange tomme boliger, sagde Henrik Rønnow, der af samme årsag glædede sig over høringssvaret:

"Først og fremmest er det bekymrende at forestille sig et scenarie, hvor mange boliger i området kommer til salg på samme tid, så der i området kommet et markant prisfald. På nuværende tidspunkt er der forholdsvis lange liggetider på boliger omkring flyvestationen, og priserne må siges at være relativt lave. Vi skal derfor på det kraftigste gøre opmærksom på vores bekymring for, at området vil opleve et større prisfald, der vil bevirke, at boligspekulanterne udefra vil opkøbe billige ejendomme til fremleje uden ordentlige vedligehold", står der i høringssvaret, der fortsætter således:

"Samtidig er der en stærk bekymring, at opkøbte ejendomme vil henstå ubeboede og forfalde. Derfor er det afgørende, at Forsvarsministeriet også afsætter midler til nedrivning af de boliger, der ikke kan gensælges inden for en given frist eller uden prisreduktion og i samråd med Haderslev Kommune forpligter sig til at nedrive de billigste af dem. Her skal tilføjes, at vi forudsætter, at Forsvarsministeriet selv afholder disse udgifter og ikke fx søger kommunalt tilskud hertil."

Annonce

Driv jorden videre

Landbruget indtager også en rolle. Haderslev Kommune foreslår, at ejere af landbrugsvirksomheder kan fortsætte deres drift, hvis ejere af landbrugsejendomme, der er omfattet af tilbud om frivlligt opkøb får muligheden for at lave et delsalg, hvor de for eksempel sælger bygningerne, men beholder landbrugsjorden. "Det vil gøre det muligt at fortsætte landbrugsdrift, hvis de ejer en anden landbrugsejendom, hvilket vi anbefaler at give mulighed for," står der i svaret.

- Hvis det kun drejer sig om stuehuset, vil man slippe for mange omkostninger - også staten, sagde Bent Kloster (V).

Med lovforslaget bliver det nuværende støjkonsekvensområde for miljøfølsom arealanvendelse omkring flyvestationen ændret. Kommunen noterer sig, at Forsvaretsministeriet i lovens bemærkninger giver kommunen mulighed for at udøve konkret skøn i forhold til, om de områder, der alene berøres af den såkaldte maksimalværdi i natperioden, også udlægges til støjkonsekvensområde. Revisionen af kommuneplanen, der skal regulere dette område er sat i gang ifølge høringssvaret. I svaret understreger byrådet, at selv om Miljøstyrelsen med lovens vedtagelse overtager tilsynet med fly- og terminalstøj, så stiller Haderslev Kommune sig til rådighed for et samarbejde i forhold til at afklare tvivlsspørgsmål og snitflader. Kommunen vil desuden meget gerne samarbejde med ministerier og fonde om udlæg af arealer til skovrejsning, landbrug, grønne områder og lignende.

Borgmester H. P. Geil glædede sig over, at alle 31 byrådsmedlemmer bakkede op om høringssvaret og udtrykte det ved at rejse sig op:

- Dette er en speget og vigtig sag, men med den enighed bliver Christiansborg nødt til at lytte til os, sagde han.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bestyrelsen afskediger forstanderen på Gram Højskole - der er uenighed om retningen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Aabenraa For abonnenter

Bodegaen fylder snart 50 år: Nu bliver den genåbnet af far og søn

Annonce