Annonce
Haderslev

Haderslev Byråd savner svar på støj og vibrationer fra F-35

De kommende F-35 kampfly forventes at larme mere. Det kan gå ud over de lokale daginstitutioner og skoler. Arkivfoto: Jacob Schultz
De nye kampfly må ikke give staten mulighed for at forhindre byudvikling i Haderslev Kommune.

Fristen for at svare på miljøkonsekvensvurdering af de kommende F-35 kampfly på flyvestation Skrydstrup nærmer sig. Haderslev Kommune er klar med et udkast til et svar. Det er allerede dateret til den 28. august; to dage før svarfristen udløber.

Ind til videre har økonomiudvalget nikket til udkastet, men byrådet mødes først på tirsdag og godkender den endelige tekst. Svaret rummer blandt andet tre konkrete bekymringer omkring de nye kampfly. Et stor antal boliger vil opleve øget støj, men det er uklart, hvor meget støjen vil påvirke børn i for eksempel daginstitutioner og skoler.

– Over Jerstal og Bevtoft skoler ligger inden for det område. Og der har i 30 år ligget en børnehave på den anden side af porten. Så vi vil vide, om vi skal støjisolere, eller om man skal holde børnene inde på bestemte tidspunkter, uddyber borgmester Hans Peter Geil (V).

Samtidig mener han, et staten skal betale for den ekstra støjsikring, ligesom der vil blive tilbudt støjsikring til private hjem.

Annonce

Sagen kort

Miljøkonsekvensvurderingen af F-35 på Flyvestation Skrydstrup kan se på http://www.fmi.dk/nytkampfly/stoj/Pages/default.aspx.

Spørgsmål samt høringssvar til miljøkonsekvensvurderingen kan sendes til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på mailadressen: fes@mil.dk.

Høringssvar skal indsendes senest fredag den 30. august 2019 klokken 12.00.

Haderslev Kommunens høringssvar findes på kommunens hjemmeside www.haderslev.dk under "Politik og dialog", "Dagsordner og referater", "Økonomiudvalget" og den 19. august.

Vibrationer

Men også en ubelyst sideeffekt kan give problemer.

– Der var en borger i Gram, som påstod, at han have fået en vandskade. Vi skal have svar på, om overflyvning med kampfly kan give vibrationer i boliger. Det bør de kunne svare på, for de har målt næsten alt.

Forsvarsministeriet har også fået henvendelse om vibrationer fra helikopterflyvning.

Endelig vil kommunen have afklaret om støj fra de nye kampfly kan lægge hindringer i vejen for fremtidig byudvikling.

– Vi skal have afklaret, at de to uger om året med aftenflyvning ikke lægger byudviklingen død.

– Kan det betyde krav om ekstra støjisolering af nybyggede huse?

– Det ved vi ikke. Det skal vi have et møde om.

Det endelige høringssvar vedtages den 27. august. Høringsfristen er den 30. august klokken 12. Forinden bliver foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer kontaktet om kommunens høringssvar.

– Byrådet repræsenterer borgerne, det kan der ikke være nogen tvivl om. Men vi spørger dem, om de forstår, hvad vi skriver, så vi ikke har en konflikt der. Men man kan ikke få et særstandpunkt ind i byrådets svar. Så skal man selv indsende et høringssvar.

Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];