Annonce
Haderslev

Haderslev fjerner enhver tvivl: Eksternt firma skal tjekke ældreplejen

Haderslev Byråds voksenudvalg vil sikre, at der ikke sker omsorgssvigt eller at ældre beboere på plejecentre eller brugere af hjemmeplejen oplever nedværdigende tale. I første omgang skiftes det kommunale tilsyn ud med tilsyn, der fremover skal gennemføres af et privat firma. Et temamøde i efteråret er ved at blive programsat, og endelig skal medarbejderne på længere sigt på efteruddannelse. Det sidste bliver dog først afgjort i forbindelse med de igangværende budgetforhandlinger. Genretoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Byrådets voksenudvalg vil undgå tvivl om kontrol af ældreplejen. Det kommunale tilsyn skiftes ud med privat firma. TV-udsendelse får konsekvenser. Flere tiltag på vej for at sikre forråelse i ældreplejen.

Det er Sagen om groft omsorgssvigt af en 90-årig demensramt kvinde på et plejehjem i Aarhus får direkte konsekvenser i Haderslev. Nedværdig tale, forråelse og svigt, som man kunne se i den stærkt omtalte TV2-dokumentar, må og skal ikke finde sted i Haderslev Kommune.

For at sikre sig mod det skal et eksternt firma fremover foretage uanmeldte tilsyn med plejecentrene samt kommunens eksterne leverandører af praktisk og personlig pleje. Kommunen skal således ikke længere kontrollere sig selv:

- Der er rigtig meget debat om forråelse. Vi har brug for at fjerne enhver tvivl om kammerateri, og derfor har vi valgt et eksternt tilsyn, forklarer formanden for byrådets voksenudvalg, Holger Mikkelsen (V).

Annonce

Beslutningen er truffet på det seneste møde i voksenudvalget og kommer til at koste cirka 340.000 kroner. Forvaltningen havde ridset tre valgmuligheder op for politikerne, blandt andet at det årlige uanmeldte tilsyn fortsat gennemføres internt af medarbejdere fra Haderslev Kommune. Også et samarbejde mellem de fire sønderjyske kommuner var listet op. Valget faldt dog på den eksterne leverandør:

- Revisionsselskabet BDO har det som en del af deres virksomhed. Det har et professionelt team og kan gennemføre tilsynene her og nu – og meget hurtigt. Jeg vil ikke pege fingre efter nogen, men der må ikke opstå tvivl om kvaliteten af tilsynet, så derfor valgte vi det eksterne tilsyn, siger Holger Mikkelsen.

Tilsyn styrkes

Udvalget følger dermed forvaltningens indstilling. Den har primært peget på det eksterne firma af en årsag. Lærings- og udviklingsperspektivet i tilsynskonceptet fremstår tydeligt. Det er desuden forvaltningens vurdering, at en ekstern leverandør vil kunne styrke tilsynene, og at tilsynene fremadrettet vil kunne bidrage til mere læring og kvalitetsudvikling af den borgerettede service.

Det bliver der fokus på i tilsynet

Der føres løbende uanmeldte kommunale tilsyn af leverandørerne i Haderslev Kommune.

Det uanmeldte kommunale tilsyn suppleres med det sundhedsfaglige tilsyn, Ældretilsynet og temabaserede tilsyn, der udføres af Styrelsen for Patientsikkerhed.

I det nye, eksterne tilsyn bliver der fokus på kontrol af kvaliteten af den service, som borgerne modtager.

Tilsynet vil også identificere styrker og udviklingsområder i forhold til løsningen af opgaverne og bidrage til en fremadrettet og løbende udvikling af kvaliteten i ydelserne over for borgerne gennem en anerkendende og konstruktiv tilgang til medarbejdere og ledelse. Endelig indgår det i konceptet, at der skabes basis for at indsamle og dele viden med henblik på læring og løsning af fælles udfordringer på tværs af de kommunale tilbud samt at at sikre et tværgående rehabiliterende fokus i løsningen af opgaverne.

Udvalgsformanden vil ikke afvise, at de fire sønderjyske kommuner på længere sigt kan indgå et samarbejde om at føre tilsyn hos hinanden.

- Her og nu har det dog ikke været muligt, siger Holger Mikkelsen.

Annonce

Kompetenceløft er et ønske

Sagen om Else fra Aarhus har skabt røre i hele Danmark og også i Haderslev. Ifølge forvaltningen handler det ikke kun om tilsyn og kontrol. Kompetenceudvilking af medarbejdere er helt central i forhold til at sikre en værdig ældrepleje med borgernes rettigheder og behov i centrum. Der er allerede igangsat en række kompetenceudviklingstiltag på ældreområdet i Haderslev Kommune, blandt andet i forhold til demensramte borgere, tidlig opsporing af begyndende sygdom, undervisning, der tager udganspunkt i borgerens individuelle mål og behov samt E-læring i blandt andet magtanvendelse og medicinhåndtering.

Forvaltningen anbefaler af samme årsag, at der afsættes to millioner kroner årligt til styrkelse af praksisnære læringskompetencer hos frontpersonalet i ældreområdet.


Vi er også nødt til at skelne mellem, om der er tale om en fejl eller en hel fejlnatur. Det skal man kunne reagere på.

Holger Mikkelsen (V), formand for byrådets voksenudvalg


- Jeg tror nok, at mange spørger, om det, der er sket i Aarhus, også kan ske i Haderslev? Hvis man inden udsendelsen havde spurgt i Aarhus, så ville svaret nok have været, at det ikke kunne ske. Jeg har hørt fra nogle af vores folk, at vi også har haft sager, men det har slet ikke været så slemt som i Aarhus. Alligevel bliver vi nødt til at have fokus på dette. Vi er også nødt til at skelne mellem, om der er tale om en fejl eller en hel fejlnatur. Det skal man kunne reagere på. Så alle medarbejdere skal på skolebænken. Det er noget, vi skal kigge på i udvalget. Måske skal vi lave vores eget team, lige som de har fremtidsvejledere i børn og familie. Her og nu har vi dog ikke penge til at give vores medarbejdere dette kompetenceløft. Det er et ønske for fremtiden, siger Holger Mikkelsen.

Annonce

Temadag i efteråret

Her og nu glæder Holger Mikkelsen sig over, at der allerede i løbet af efteråret bliver holdt et temamøde om det værdige ældreliv med deltagelse af politikere,  medarbejdere og ledere i Haderslev Kommune. Datoen er endnu ikke fastsat, men håbet er at få Dorthe Birkmose, der er er psykolog, foredragsholder og forfatter til bogen ”Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse” til at komme og fortælle om etik og risikoen for forråelse i arbejdet med ældre og plejekrævende borgere.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bestyrelsen afskediger forstanderen på Gram Højskole - der er uenighed om retningen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Omsætningen er vokset til svimlende 23 milliarder: Legos produkter er vildt populære

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Esbjerg

Simone fik stjålet sit allerkæreste eje: Porcelænsfigur blev sat til salg på Facebook og bragt tilbage til sin ejer

Sønderborg

Tiny house-udfordringer vækker debat: Der skal være plads til at hoppe lidt af hamsterhjulet i Sønderborg Kommune

Kolding

Ny uddeler er SuperBrugsens fjerde på fire år: Nu skal der lidt ro på

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Haderslev

Husker du køen: På lørdag er det 30 år siden, at Skallebæk åbnede bageri på Teaterstien

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Nu er der ikke kun mangel på medarbejdere: Leveringstid på nye biler og trailere tredoblet - og tæt på umuligt at leje eller købe brugt

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Esbjerg

Drabstiltalt kvinde stak 62-årig seks gange: Jeg frygtede for mit liv

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Vejen

Mangler mange dagplejere: - Det kan blive en ærgerlig situation for forældrene, hvis de skal køre langt for at aflevere deres børn

Annonce