Annonce
Haderslev

Haderslev Kommune kan være på vej til at afvikle sit museumsvæsen

Fremtiden for vognsamlingen tegner nu usikker. Arkivfoto
Både Slesvigske Vognsamling og Ehlers-samlingen står til at lukke for publikum. Også Klokkemuseet og Skolemuseet risikerer at lade livet.

HADERSLEV: Haderslev Kommune kan være på vej til at afvikle hele sit museumsvæsen - få år efter at kommunen overtog tre museer fra Museum Sønderjylland.

Det kan blive konsekvensen af den spareplan - handleplan kaldet - som økonomiudvalgets flertal offentliggjorde tirsdag den 18. juni. Planen foreslår Slesvigske Vognsamling, Ehlers-samlingen og von Oberbergs hus nedlagt.

Annonce

Spareplanen

Haderslev Kommune skal spare i alt 64 millioner kroner.

Den borgerlige fællesgruppe står bag en handleplan, der skal sikre besparelserne.

Heraf skal udvalget for kultur og fritid spare 2,1 millioner.+

To små i fare

Samtidig er der besparelsesforslag på den støtte, der gives til de to små ikke statsanerkendte museer, Klokkemuseet og Skolemuseet. Det betyder ikke umiddelbart lukning, fordi muserne kan søge finansiering udefra, mens hvis det ikke lykkes, kan de i yderste konsekvens bliver tvunget til at lukke.

Ejer lertøjet

- Så vil der kun være to besøgssteder tilbage: Arkæologi og Lergraven i Gram, og de tilhører Museum Sønderjylland, siger Bent Vedsted Rønne.

Han er foruden chef for Historie Haderslev, der har ansvaret for de tre museer, også medlem af byrådet for Socialdemokratiet. Partiet har sammen med Enhedslisten stemt imod spareplanen.

Lukningen af vognsamlingen og Ehlers-samlingen vil ikke være uproblematisk. Hvis den første lukker, skal kommunen forhandle med Museum Sønderjylland om at overtage vognene. Der er godt 200 vogne, men museumsvæsenet vil kun tage dem, det finder bevaringsværdige, forklarer Bent Vedsted Rønne.

Ehlers-samlingen er kommunens ejendom og kan ikke sælges på grund af den aftale, kommunen indgik med grundlæggeren Louis Ehlers i 1983. Bygningen er også kommunens ejendom, og den er fredet.

- Jeg har ikke talt med dem og ved ikke om, det er sådan, de (det borgerlige flertal. Red) vil have det, eller om der er noget at forhandle om, siger Bent Vedsted Rønne.

Formanden for kulturudvalget forstår, hvis nogle finder forslaget om lukning mærkeligt kort efter, at en handleplan for Ehlers-samlingen blev vedtaget og en museumsinspektør ansat:

- Kulturområdet har mange "kan-områder" og ikke så mange "skal-områder", og vi er i konkurrence med ældreforsorg og børnepasning, men nu sender vi det i høring, og så håber jeg, at der kommer nogle gode høringssvar, siger Kjeld Thrane (K).

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce