Annonce
Læserbrev

Haderslev Kommune snorksover men hensyn til grøn-omstilling og CO2 reduktion

Læserbrev: For god ordens skyld vil jeg indledningsvis sige, at der sker da lidt i Haderslev Kommune med hensyn til grøn-omstilling og CO2 reduktion. Men alt for lidt. Det på trods af, at Haderslev Kommune i år blev klimakommune, og byrådet besluttede at arbejde med FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling. Politikerne blev blandt andet enige om, at CO2-udslippet skal reduceres med to procent hvert år, og det skal blandt andet ske ved at udskifte de gamle gadelamper med intelligente LED-lamper. En besparelse på omkring 70 procent strøm.

Men, men, ak. Alligevel må vi desværre konstatere, at Haderslev Kommune slet ikke arbejder i det højere gear, som mange andre kommuner.

Ser vi på, hvordan andre sønderjyske kommuner klarer sig, med Sønderborg Kommune som duksedrengen i timen, ja så snorksover Haderslev Kommune faktisk godt og grundigt. Kommunen har slet ikke de store ambitioner og mål, som Sønderborg Kommune har, og det er synd og en skam.

I Sønderborg har man ambitiøse klimamål, der er meget højere, end de Haderslev kan tilbyde. De vil foreksempel senest i 2029 være et CO2-neutralt vækstområde. Ja faktisk er Sønderborg Kommunes samlede CO2-udledning siden 2007 blevet reduceret med 38,3 procent, og alene i 2018 er CO2 blevet reduceret med 2,7 procentpoint. Flot!

Det har også uden tvivl den bi-effekt at tiltrække innovative, grønne virksomheder, der kan øge væksten endnu mere . En win-win situation for alle. Virksomheder, som går Haderslev Kommune forbi.

For at det skal lykkes, involverer Sønderborg Kommune både borgerne, erhvervslivet og dem selv i den grønne-omstilling, hvor alt er i spil. Grøn fjernvarme, vindmøller, varmepumper, biogas-anlæg og ikke mindst elbiler er nogle af de centrale indsatsområder.

Så set i lyset af, at Haderslev gerne vil fremstå som en klimakommune, så sker der bare alt for lidt på området. Kommunen skal op i et helt andet gear og vise, at kommunen virkelig vil den grønne omstilling med ambitiøse mål for nedbringelsen af CO2 og handlingsplaner, der involverer alle i kommunen. Kom så Haderslev, det kan vi gøre meget bedre.

Annonce
ProjectZero holdt onsdag den 10. oktober 2018 midtvejsstatus på arbejdet med at skære ned på CO2 i Sønderborg-området. Samme dag fik ProjectZero at vide, at den havde vundet EU-prisen "Covenant Cities in the Spotlight” for klimaindsatsen i kommunen. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce