Annonce
Indland

Haderslev Kommune vil betale for sag mod byrådsmedlem: Lokal partiformand finder situationen helt gal

Haderslev Kommune er parat til at betale for civile retssager, som medarbejdere i kommunen måtte ønske at rejse mod Enhedslistens byrådsmedlem Mogens Rerup. Foto: Jacob Schultz

Enhedslisten i Haderslev Kommune har bedt partiets hovedbestyrelse om hjælp til at tackle situationen med Haderslev Kommune, der er klar til betale for civile retssager, som medarbejdere måtte ønske at føre mod byrådsmedlem Mogens Rerup (EL) på grund af hans ytringer på Facebook.

HADERSLEV: Mogens Rerup, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Haderslev Kommune bliver i den kommende weekend et punkt på dagsordenen, når Enhedslisten holder hovedbestyrelsesmøde. Kommunen er nemlig klar til at betale sagsomkostninger for medarbejdere, der ønsker at rejse en civil retssag mod Rerup for krænkende ytringer på Facebook. Og det er helt galt, mener Rerups lokale partifælle, Svend Brandt.

- For os er der ingen tvivl om, at det er en principiel sag, derfor har vi bedt om at få hovedbestyrelsen involveret. Kan en kommune overhovedet føre sag an mod et byrådsmedlem? Vi betragter det faktisk som et angreb på Enhedslistens byrådsmedlem Mogens Rerup, og han har altså ikke gjort noget ulovligt, da han som politiker har udvidet ytringsfrihed. Jeg mener i øvrigt ikke, man kan adskille, hvornår man er byrådsmedlem og hvornår man er privatperson, siger Svend Brandt.

Selv er han ikke helt enig i Rerups strategi med at nævne medarbejderes navne på Facebook, men det er et spørgsmål om strategi, ikke lovbrud. Derfor finder han det helt forkert, at kommunen skal betale for medarbejderes retssager mod Rerup.

- Mogens har vurderet, at det var den eneste måde, han kunne få noget i gennem. Det er en diskussion om strategi og ikke om, hvad der er lovligt eller ej, for Mogens har ikke overtrådt nogen love. Det er allerede afprøvet. Jeg ville have gjort det på en anden måde, men Mogens har altså handlet inden for lovens rammer. Men havde der været mere dialog og åbenhed i kommunen, var vi nok aldrig kommet i denne situation.

Annonce

Kommunens orientering til medarbejderne

Onsdag i sidste uge orienterede Haderslev Kommune medarbejderne om sagen via et nyhedsbrev. Her i lød det blandt andet:"Det er fremgået af flere offentlige opslag på Facebook og i presseomtale, at Økonomiudvalget på sit møde den 18. februar 2019 besluttede at forberede en retssag mod Mogens Rerup. Der er tale om et lukket punkt på udvalgets møde, som altså har været omtalt offentligt. På den baggrund kan vi oplyse følgende: Sagen mod Mogens Rerup drejer sig om chikanøs og æreskrænkende adfærd over for ledere og medarbejdere ved Haderslev Kommune, en adfærd, der har stået på igennem flere år. Fra politisk side har man ønsket at få sagen på dagsordenen og få forelagt et materiale, der dokumenterer Mogens Rerups udsagn i forskellige sammenhænge. Materialet har også været til vurdering hos KL og et advokatfirma med ekspertise i arbejdsmiljøret. På denne baggrund besluttede Økonomiudvalget at følge KL's anbefaling og pålægge udvalgte ledere og eventuelt medarbejdere at anlægge et civilt søgsmål mod Mogens Rerup med påstand om at blive renset for ærekrænkende beskyldninger/ulovligheder.

Ordet "pålægge" skal forstås sådan, at kommunen tager ansvaret for søgsmålet og afholder udgifterne. Det er ikke sådan, at nogen medarbejdere vil blive tvunget til at anlægge en sag. Haderslev Kommune har ikke yderligere kommentarer til sagen, som stadig er under forberedelse og dernæst vil munde ud i søgsmål, som heller ikke vil blive kommenteret, så længe sagerne kører ved domstolene.

Privatperson eller ej

Der er lige nu større forvirring om, hvorvidt eventuelle sager anlægges mod privatpersonen Mogens Rerup eller byrådsmedlemmet Mogens Rerup.

For kort tid siden lød svaret fra Haderslev Kommunes kommunaldirektør, Willy Feddersen, således:

- Det her er en sag, der er truffet politisk beslutning om, jeg kan selvfølgelig godt fortælle dig noget faktuelt, men det spørgsmål du stiller der, det kan jeg ikke besvare på nuværende tidspunkt.

- Men er det ikke faktuelt?

- Jo, men vi er i en sagsforberedelse, derfor kommenterer jeg ikke faktuelle forhold, der kan få betydning for sagsforberedelsen. Vi har ikke nogen kommentarer af betydning lige nu, siger Willy Feddersen.

Beslutningen om at betale sagsomkostninger for medarbejdere, der vil rejse en civil sag mod Mogens Rerup for æreskrænkelse, blev truffet af 10 af økonomiudvalgets 11 medlemmer. Kun Svend Brandt stemte imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Annonce