Annonce
Haderslev

Haderslev på vej med ny hjælpepakke til coronatrængt erhvervsliv

Alle værtshuse, spisesteder, frisører, tatovøerer og flere andre erhverv har været lukket ned i flere uger. Økonomiudvalget skal onsdag eftermiddag drøfte, hvad man kan gøre for at ramte det trængte erhvervsliv. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslev Byråds økonomiudvalg mødes onsdag eftermiddag ekstraordinært for at drøfte ny hjælpepakke. Flere anlægsprojekter skubbes frem. Socialdemokrater vil have flere initiativer.

Haderslev Byråds økonomiudvalg holder onsdag eftermiddag ekstraordinært møde for at drøfte en ny hjælpepakke til kommunens hårdt trængte erhvervsliv.

Udkastet til hjælpepakken, der er Peter Karms første store tiltag som kommunaldirektør i Haderslev, rummer en række initiativer, der på kortere og længere sigt skal sikre opgaver og dermed arbejdspladser i lokale virksomheder, som er ramt af følgerne af coronakrisen.

- Og det bliver nok ikke den sidste, vurderer borgmester H. P. Geil (V).

Hjælpepakken i punkter

1. yderligere fremrykning af anlæg i 2020 for i alt 11,2 millioner kroner - blandt fra udvalget for kultur og fritids pulje til haller og klublokaler.
2. Fremrykning af anlæg fra 2021 til 2020 for i alt 6 millioner kroner - blandt andet til rampekrydset Ribe landevej og færdiggørelse af udstykninger.
3. Nye initiativer for i alt 3 millioner kroner, der lånefinansieres. Ny akselgenerator på Årøfærgen
og opgradering af lysmaster på Sydbank Park.
4. Investering i energibesparende tiltag for i alt 5 millioner kroner.
Der etableres en pulje til nye energibesparende investeringer til udmøntning via en tværgående prioritering. Puljen forventes lånefinansieret via de nye låneadgange.
5. Fokus på effektuering af overførte anlægsbeløb fra 2019 til 2020:
Langt størstedelen af de overførte anlægsbevillinger er knyttet til igangværende anlæg og forventes at bliver brugt i år.
6. Påbegyndelse af forberedelsen af kommende års anlægsprojekter - eksempelvis ny børnehave i Haderslev og Jomfrusti-projektet.
7. Lokale initiativer målrettet særligt udsatte erhverv for 0,5 millioner kroner. Udmøntes i dialog med Haderslev Erhvervsråd og har særligt fokus på detailhandel, restauranter
8. Forstærket kommunikation for 0,1 millioner kroner i form af etablering af pulje til markedsføring med særligt n lokale detailhandel, restauranter o.l..
9. Frigivelse af likviditet til betaling af private leverandører forlænges til 30.6.2020.
10. Rykkerprocedurer suspenderes ligeledes frem til 30.6.2020
11.Kommunen undlader at håndhæve bodsbestemmelserne i forbindelse med Coronarelaterede kontrakt. misligholdelse indenfor rammerne af den vedtagne midlertidige lov for området.
12. Der arbejdes med en forstærket indsats fra jobcentret med henblik på at bistå lokale virksomheder med rådgivning om etablerede statslige støtteordninger samt forberede sig på at være opsøgende og virksomhedsvendt når samfundet igen lukkes op og suspensionen af områdets indsatser ophæves.

Onlineportaler

Den nye hjælpepakke kommer først og fremmest til at gavne bygge- og anlægssektoren samt dens underleverandører. Blandt andet skal endnu flere anlægsopgaver fremrykkes, lige som kommunens beslutning om straks at betale leverandører for udførte opgaver forlænges til den 30. juni. Desuden bliver der i pakken også taget højde for en aktiv beskæftigelsesindsats, når samfundet igen lukkes op, blandt andet ved igen at få ledigheden til at falde. Henved 400 har ifølge H. P. Geil eksempelvis meldt sig ledige i Haderslev Kommune siden samfundsnedlukningen den 12. marts.

Men pakken skal også indirekte hjælpe detailhandlen, restauranter og andre, der er særlig hårdt ramt.

- Vi kan jo desværre ikke gå ud at spise, fordi restauranterne er lukkede. Men vi vil blandt andet gerne understøtte detailhandlen med etablering af online-portaler, så man kan understøtte take away og hvad detailhandlen ellers kan finde på, siger H. P. Geil, der oplyser, at puljen til de særligt udsatte erhverv er på 500.000 kroner og vil blive udmøntet i samarbejde med Haderslev Erhvervsråd.

Også en øget kommunikation og markedsføring med et særligt fokus på den lokale detailhandel og restauranter indgår i den nye hjælpepakke. I alt 100.000 kroner er der sat af til det.

Det er ikke nok

Socialdemokraterne i Haderslev Byråd bakker op om den nye hjælpepakke:
- Men der skal altså mere til, lyder meldingen fra partiets gruppeformand, Henrik Rønnow (S).
- Der mangler fokus på lønmodtagerne og dermed på bevarelsen af arbejdspladser,
Han mener derfor, at der skal afsættes en endnu større pulje til energirenoveringer, da kommunen med investeringen her og nu kan få sat gang i arbejdet og på den lange bane spare penge på drift af bygningerne.
Han og hans partifæller foreslår også, at alle medarbejdere i Haderslev Kommune skal have en tidlig julegave i form af et City Gavekort, der kan bruges i mere end 80 butikker i kommunen.
- Hvis ikke vi har mod til at gøre noget ekstraordinært, så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at mange butikker og virksomheder vil blive tvunget til at dreje nøglen og at mange medarbejdere dermed bliver arbejdsløse. Det vil få katastrofale følger for kommunen, siger han.
Forslaget om gavekortene blev også fremlagt på det seneste byrådsmøde, og borgmesteren er ikke helt afvisende.
- Vi kigger på det med gavekortet, men vi skal tænke os godt om. Vi ved eksempelvis ikke, om gavekort er lig med kontanter og dermed vil være skattepligtige, men vi har den i baghånden, siger H. P. Geil.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce