Annonce
Haderslev

Haderslev sagde nej til at hjemsende syriske flygtninge: - Det starter måske med mig, men hvem er den næste?

Onsdag aften var der demonstration i Haderslev mod hjemsendelsen af syriske flygtninge fra Damaskus regionen. Her fortalte Alaa Alnwailati (tv.) og Alaa Shaker deres historie, mens 175 personer lyttede forundret. Foto: Ditte Irene Knudsen
Under blå himmel bakkede Haderslev onsdag aften op om de mange syriske flygtninge, der skal sendes hjem til Damaskus. Mens 175 lyttede forundret, fortalte både ung som gammel deres historie om en flugt fra et krigsramt land.

Haderslev: - Det her er ikke kun min historie, det er vores historie. Vores kamp.

Sådan lød det fra Alaa Alnwailati, da hun onsdag aften fortalte sin historie til 175 personer, der var samlet på Gravene i Haderslev for at demonstrere mod hjemsendelsen af syriske flygtninge fra Damaskus regionen.

Det var Daniel Fabricius Sommerkorn, der med Radikale Venstre Haderslev i ryggen havde arrangeret demonstrationen sammen med den danske NGO Dozana, der kæmper for syriske flygtninges rettigheder.

Annonce

- Jeg har besluttet mig for at lave eventet, fordi jeg ikke synes, det er i orden, at Danmark, som det eneste europæiske land, vil sende mennesker tibage til et krigshærget land, hvor der er fare for tortur og drab. Det er i strid med Danmarks tradition for solidaritert, medmenneskelighed og de dårligst stillede, forklarer han.

- Vi mener slet ikke, at Syrien er et sikket sted. Jeg er selv flygtet fra Syrien. Jeg ved, hvor farligt det er, tilføjer Ghassan Rahmi fra Dozana.

Fra talerstolen på Gravene i Haderslev blev der fortalt mange personlige historier. Efter Alaa Alnwailati og Alaa Shakers fortællinger, valgte to unge mænd at fortælle deres historie om, at deres familier skulle hjemsendes. Men de to unge mænd følte selv, at de var så integreret i Danmark, at de slet ikke kunne forestille sig at vende tilbage til Damaskus. Foto: Ditte Irene Knudsen

Daniel Fabricius Sommerkorn åbnede talerstolen med at byde alle velkommen, hvorefter Alaa Alnwailati tog over. Hendes historie mødte både genkendene nik fra hendes syriske medborgere såvel som klapsalver fra alle de fremmødte. Ligesom alle andre stemmer fortonede, mens de fremmødte lyttede med dyb forundring.

- Jeg kom her til for seks år siden. Jeg har tre børn, og jeg er lige blevet uddannet folkeskolelærer i historie og samfundsfag. Men da jeg skrev min bacheloropgave i efteråret, fik jeg brev om, at Damaskus nu var sikkert, og jeg skulle rejse tilbage med mine børn. Jeg gik til Flygtningenævnet men fik afslag, fortalte hun med rystende stemme og tilføjede:

- Vi skal støtte hinanden, for der er en reel risiko for os alle. Det starter måske med mig, men hvem er den næste? Og hvad skal vi gøre? Jeg har gjort mit bedste. Jeg har lært sproget, læst igen, fået venner. Vi skal rejse igen, fordi Damaskus er sikkert, men vi ved, at det er ikke det rette tidspunkt at rejse tilbage på.

NGO'en Dozana havde medbragt skilte til demonstrationen, som de fremmødte kunne låne. De lød blandt andet på "Lyt til FN", "Damaskus er ikke sikkert" og "We are war refugees" (vi er er krigsflygtninge red.). Foto: Ditte Irene Knudsen

En usikker fremtid

Efter hun havde fortalt sin historie gav hun mikrofonen videre til Alaa Shaker, der kom til Danmark fra Damaskus for fem år siden, hvor hun bosatte sig i Haderslev. De to kvinder har været veninder og hinandens støtter siden da. Men deres historier er forskellige.

For mens Alaa Alnwailati har fået beksed om, at hun skal hjemsendes til Syrien, har Alaa Shaker fået forlænget sin opholdstilladelse. Alligevel stod hun onsdag aften med en bøn til regeringen.

- Til regeringen vil jeg sige, det er ikke logisk at sende mennesker af sted til Syrien. At sende mennesker til død og ødelæggelse. Tilbage til diktatur. Det her er vanvittigt. Hvorfor vil de sende os hjem, spurgte Alaa Shaker de fremmødte, inden hun gav mikrofonen videre til andre, der havde lyst til at fortælle deres historie.

To unge mænd greb chancen og fortalte deres historie, mens JydskeVestkysten talte med to kvinder på 65 år.

Til demonstrationen var Samira Alaous (tv.) og Rekab Kasem mødt op for at støtte deres syriske medborgere. Med rystende stemme delte de deres skæbne med JydskeVestkysten. Efter otte år skal begge kvinder sendes hjem til Damaskus, selvom de ikke længere har familie i Syrien. Foto: Ditte Irene Knudsen

Samira Alaous og Rekab Kasem kom begge til Danmark for otte år siden med hver deres familie. Begge kvinder har nu fået at vide, at de skal vende hjem til Damaskus.

Samira Alaous flygtede til Danmark på grund af krigen, men også fordi hendes datter, der er advokat, blev sigtet for at have hjulpet modstanderne af regimet.

- Jeg kom her sammen med min mand, der nu er død og begravet i Danmark. Jeg er rigtig syg med diabetes og har en lungesygdom. Men jeg fik afslag alligevel. Det jeg frygter mest er, at blive adskilt fra min familie og blive taget til fange på grund af min datters aktivistiske arbejde, fortalte hun.

Også Rekab Kasem frygter for at blive hjemsendt til Damaskus på grund af militæret og regimet.

- Jeg kom til Danmark med min familie, fordi jeg selv var efterfulgt af militæret. Jeg arbejdede som sygeplejerske og havde hjulpet nogle demonstranter. Så jeg flygtede til Libanon, da jeg blev efterfulgt, og kom derfra til Danmark. Men nu skal jeg sendes hjem, mens min familie kan blive, fordi de er palæstinensere, sagde hun.

Det var netop på grund af historier som de tre kvinders, at Daniel Fabricius Sommerkorn og dozana havde arrangeret onsdagens demonstration. De håber, at det kan få regeringen til at genoverveje deres beslutning om at sende syriske flygtninge fra Damuskus regionen tilbage.

Selvom demonstrationen var politianmeldt og derfor godkendt, var det vigtigt for Daniel Fabricius Sommerkorn, at det ikke kom til at handle om coronavirussen. Derfor startede han med at bede de fremmødte om at holde afstand og tage mundbind på. Foto: Ditte Irene Knudsen
Annonce
Haderslev For abonnenter

Naturnationalpark: - Den bør være så stor som mulig

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Venstrepolitiker og chef på flyvestationen får skarp kritik af Arbejdstilsynet: Mobber og skaber frygt

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Haderslev For abonnenter

Stærkt beruset: Kvinde fik én måneds fængsel for timelange dødstrusler mod politibetjente

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Kendt værtshus i Østerbyen går konkurs: Men der er stadig dans og kolde pilsnere i hytten

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Annonce