Annonce
Haderslev

Haderslev skal investere i sluse og højvandsmur for at undgå oversvømmelser i byen

Der sker jævnligt oversvømmelser på Haderslev havn som her i 2012 og senest forrige fredag. Men det kan blive meget værre, så Kystdirektoratet foreslår blandt andet, at der bygges en sluse i Møllestrømmen og en højvandsmur på havnefronten indenfor de næste 20 år.  Arkivfoto: Larz Grabau
Kystdirektoratet foreslår, at Kelstrup og Hejsager strande sikres med klitter, dige og højvandsmur.
Annonce

HADERSLEV: Hvis Haderslev by skal undgå oversvømmelser, foreslår Kystdirektoratet, at der inden for 20 år bygges en sluse i Møllestrømmen og en højvandsmur langs havnefronten.


Vi får jo nogle muligheder, med at vi kan sandfodre.

Benny Bonde


– Det havde jeg nok en idé om. Men vi skal have et udvalgsmøde på mandag, der får jeg en orientering, så jeg vil godt vente med at kommentere, til jeg har fået den orientering, siger formand for udvalget for plan og miljø Benny Bonde (LA).

Kystdirektoratet er netop kommet med sine forslag til at håndtere fremtidige oversvømmelser og erosioner langs Danmarks kyster.

I Haderslev Kommune er der forslag til fire strækninger. Haderslev by og Kelstrup/Hejsager strande foreslås sikret på kort sigt. Sidstnævnte med både et klitlandskab, dige og en højvandsmur.

– Vi får jo nogle muligheder, med at vi kan sandfodre, men det skal jeg lige have læst igennem først.

Helt konkret foreslår Kystdirektoratet at især Kelstrup Strand beskyttes med et klitlandskab, der kan standse kysttilbagetrækningen og forhindre, at vandet trænger ind i sommerhusområderne ved højvande.

Det anbefales også at trække klitterne så lang tilbage som muligt for at svække energien fra bølgerne.

Annonce

Skal sikres bagfra

Der foreslås også bygget et dige øst for Hejsager strand. Og en højvandsmur, der kan forhindre vandet i at trænge ind i området bagom.

Kystdirektoratets forslag om en sluse i Møllestrømmen, skal forhindre oversvømmelser i byen langs med åen.

Højvandsmuren langs havnefronten foreslås også trukket længere tilbage, for at ”svække den bølgeenergi, muren kan blive udsat for”. Det skal også tage med i planlægningen, at den eventuelt senere skal forhøjes.

På lang sigt - indenfor 100 år - foreslås der også sikring af Diernæs og Vikær strande samt Sønderballe strand.

Kystdirektoratets landsdækkende kortlægning af risikoen i kystområderne hedder "Kystplanlægger 2120". Den kan læses eller hentes på www.kystplanlægger.dk.

Vandet står også af og til højt i Møllestrømmen. For at undgå lignende oversvømmelser eller værre, som den her fra 2012, foreslår Kystdirektoratet at opføre en sluse i åen. Arkivfoto: Larz Grabau
Så sent som 20. november i år var der også oversvømmelse på Haderslev Havn. Arkivfoto Viggo Hjort Kohberg


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce