Annonce
Haderslev

Haderslever skal være med til at fordele 39 millioner til dansk-tysk samarbejde

Kjeld Thrane håber, at forøget tysk-dansk kultursamarbejde kan øge danskernes lyst til at lære tysk. Det er vi ikke for gode til. Arkivfoto: Søren Gylling
Byrådsmedlem Kjeld Thrane er blevet formand for kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig. Han skal være med til at fordele sammenlagt 39 millioner til grænseoverskridende samarbejde.

HADERSLEV: Formanden for Haderslev Byråds kulturudvalg, Kjeld Thrane (K), er blevet formand for Kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig.

Dermed skal han være med til at fordele millioner fra to puljer, der støtter grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Et samarbejde han forventer, der kommer mere fokus på i 2020, der er genforeningsåret for Sønderjyllands genforening med Danmark.

På mødet, hvor Kjeld Thrane blev valgt til formand, blev de første streger til en ny dansk-tysk kulturaftale slået. Den nuværende udløber ved udgangen af 2020 og rummer næsten 15 millioner. Kjeld Thrane forventer, at den nye aftale for perioden 2020-2024 vil komme til at bestå af samme beløb.

Den anden pulje er døbt ”Kurskultur 2.0”. Det er et EU-projekt, der løber til og med 30. juni 2022, og her ligger 23,6 millioner kroner at dele ud af.

Annonce
Vi kender det fra ferien: Skal vi tage til Tyskland? Nej, for vi kan ikke sproget. Hvorefter vi tager til Tyrkiet.

Kjeld Thrane - formand for Kulturudvalg Sønderjylland Schleswig

Penge til børn

De to puljer åbner for, at borgere, skoler, gymnasier, daginstitutioner og foreninger også i Haderslev Kommune har mulighed for at få støtte og sparring til at udforsker det tysk-danske grænseland.

En af puljerne i ”Kurskultur 2.0” er kultur- og netværkspuljen, der støtter dansk og tyske projekter, der vedrører børn og unge, sprog og fritid. En anden, transportpuljen, giver støtte til møder mellem danske og tyske børn ved, at skoler og institutioner kan få penge til transport, entré, honorarer og overnatning.

Den dansk-tyske kulturaftale støtter større arrangementer som den dansk-tyske musikskoledag, der fandt sted i Haderslev i maj 2019 og samlede 3500 mennesker i byen. Puljen støttes af de fire sønderjyske kommuner samt de nordtyske kredse byens Flensborg, Land Schleswig Holsten, Region Syddanmark og den danske stat.

Det med sproget

Kjeld Thrane håber, at en sidegevinst ved de grænseoverskridende samarbejder bliver, at danskerne får mere appetit på at lære tysk, som færre og færre danskere mestrer, og flere har aversioner over for:

- Vi kender det fra ferien: Skal vi tage til Tyskland? Nej, for vi kan ikke sproget. Hvorefter vi tager til Tyrkiet. Men Tyskland er vores største nabo, og med Brexit forrykkes sprogbalancen i EU, påpeger Kjeld Thrane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce