Annonce
Kultur

Haderslevs musikskoleleder modtager en Danish Music Award som 'Årets forbillede'

Jesper Ry tager rundt og underviser. Her er han på Fjelstrup Skole nord for Haderslev. Foto: Jacob Schultz
Jesper Ry får prisen "årets forbillede" under musikbranchens prisfest. Musikskolelederen har banet vejen for, at alle elever i Haderslev får mulighed for at spille et instrument i skoletiden. Som ung fik han afhjulpet sin stammen takket være musik.

Som barn stammede han voldsomt og var dårlig til dansk og matematik. Han fandt vej til musikken, der lettede hans handicap betragteligt, og nu får Jesper Ry, 44 og musikskoleleder i Haderslev Kommune en pris for sit arbejde med at udbrede musik i folkeskolen.

Haderslev Kommune har i dag 62 såkaldte musikklasser. Det betyder, at kommunen som eneste i landet tilbyder alle elever at spille et instrument i skoletiden.

"Et potent projekt" hvis man spørger ophavsmanden, der modtager prisen ”årets forbillede” under Danish Music Award den 17. oktober i KB-hallen i København.

Annonce
"Årets forbillede tildeles en eller flere personer som med passion og engagement har inspireret og vist vej for én eller flere artister i dansk musik eller bruger musikken til at vise vej for andre i livet."

Nomineringen hos Danish Music Award 2019

Ros til reform

I musikklasserne spiller alle elever på det samme instrument. Undervisningen varetages af en lærer fra musikskolen, der får assistance fra en folkeskolelærer. Af samme grund er Jesper Ry blandt dem, der roser den ellers udskældte folkeskolereform fra 2013, fordi den opererer med åben skole, der har åbnet døren for blandt andet musikskolerne.

Arbejdet med at oprette musikklasserne har været båret af knofedt og meget renden på dørene. Jesper Ry har taget turen ud til hver enkelt skoleleder for at sælge sin idé:

At musik skulle tilbydes alle skolebørn, fordi musik som en måde at være sammen på er dannelse.

Tal med musik i

Bag succesen med musikklasserne ligger en andet af Jesper Rys opfindelser:

Matemusik.

Det er et system, der styrker børns fornemmelse for tal ved at koble musik på undervisningen. Her tog Jesper Ry også udgangspunkt i sin egen opvækst: Han fik som barn først hul på matematikkens gåde, da han begyndte at spille klaver.

Undervisningsministeriet har tidligere bevilget initiativet 350.000 kroner.

Jesper Ry begyndte et helt andet sted end i musikken. Efter skolegangen i Jels kom han på teknisk skole og stod på et tidspunkt i lære som elektronikmekaniker. Han spillede musik i fritiden og vidste, at han ville noget mere med den. På den anden side lyttede han til forældrenes råd om at få en solid håndværkeruddannelse: "Noget at falde tilbage på."

Derfor begyndte Jesper Ry på Musikalsk Grundkursus, MGK, i Vojens i 1995 og derefter på konservatoriet:

- Og det er jo gået meget godt, konstaterer han i dag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce