Annonce
Kultur

Haderslevs musikskoleleder modtager en Danish Music Award som 'Årets forbillede'

Jesper Ry tager rundt og underviser. Her er han på Fjelstrup Skole nord for Haderslev. Foto: Jacob Schultz
Jesper Ry får prisen "årets forbillede" under musikbranchens prisfest. Musikskolelederen har banet vejen for, at alle elever i Haderslev får mulighed for at spille et instrument i skoletiden. Som ung fik han afhjulpet sin stammen takket være musik.

Som barn stammede han voldsomt og var dårlig til dansk og matematik. Han fandt vej til musikken, der lettede hans handicap betragteligt, og nu får Jesper Ry, 44 og musikskoleleder i Haderslev Kommune en pris for sit arbejde med at udbrede musik i folkeskolen.

Haderslev Kommune har i dag 62 såkaldte musikklasser. Det betyder, at kommunen som eneste i landet tilbyder alle elever at spille et instrument i skoletiden.

"Et potent projekt" hvis man spørger ophavsmanden, der modtager prisen ”årets forbillede” under Danish Music Award den 17. oktober i KB-hallen i København.

Annonce
"Årets forbillede tildeles en eller flere personer som med passion og engagement har inspireret og vist vej for én eller flere artister i dansk musik eller bruger musikken til at vise vej for andre i livet."

Nomineringen hos Danish Music Award 2019

Ros til reform

I musikklasserne spiller alle elever på det samme instrument. Undervisningen varetages af en lærer fra musikskolen, der får assistance fra en folkeskolelærer. Af samme grund er Jesper Ry blandt dem, der roser den ellers udskældte folkeskolereform fra 2013, fordi den opererer med åben skole, der har åbnet døren for blandt andet musikskolerne.

Arbejdet med at oprette musikklasserne har været båret af knofedt og meget renden på dørene. Jesper Ry har taget turen ud til hver enkelt skoleleder for at sælge sin idé:

At musik skulle tilbydes alle skolebørn, fordi musik som en måde at være sammen på er dannelse.

Tal med musik i

Bag succesen med musikklasserne ligger en andet af Jesper Rys opfindelser:

Matemusik.

Det er et system, der styrker børns fornemmelse for tal ved at koble musik på undervisningen. Her tog Jesper Ry også udgangspunkt i sin egen opvækst: Han fik som barn først hul på matematikkens gåde, da han begyndte at spille klaver.

Undervisningsministeriet har tidligere bevilget initiativet 350.000 kroner.

Jesper Ry begyndte et helt andet sted end i musikken. Efter skolegangen i Jels kom han på teknisk skole og stod på et tidspunkt i lære som elektronikmekaniker. Han spillede musik i fritiden og vidste, at han ville noget mere med den. På den anden side lyttede han til forældrenes råd om at få en solid håndværkeruddannelse: "Noget at falde tilbage på."

Derfor begyndte Jesper Ry på Musikalsk Grundkursus, MGK, i Vojens i 1995 og derefter på konservatoriet:

- Og det er jo gået meget godt, konstaterer han i dag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce