Annonce
Haderslev

Halbestyrer og lokalrådsformand: I Fjelstrup er vi stærkere sammen

Svend Christensen i byens fitnesscenter, der har 300 betalende medlemmer. Foto: Lars Fahrendorff.

I Fjelstrup har man i mange år været gode til at kigge i spåkuglen for sikre byen mod for stor fraflytning.

Annonce

Fjelstrup: Det overrasker ikke halbestyreren i Fjelstrup Hallen, Svend Christensen, at landsbyen er kåret til Årets Landsby i Haderslev Kommune.

I Fjelstrup er der en lang tradition for et stærkt foreningsliv, fortæller Svend Christensen, der udover at være halbestyrer også er lokalrådsformand. Traditionen går helt tilbage til 1966, hvor byens hal blev bygget. Dengang ville kommunen ikke støtte projektet, og derfor skulle byens borgere selv samle penge ind, ligesom det også var frivillige muskler, der byggede hallen.

- Før der var noget, der hed landsbyklynger, tænkte vi på, hvordan man fremtidssikrer en lille by, og det er hallen her et resultat af, siger Svend Christensen.

Og nu står hallen over for en større renovering, for byens borgere med lokalrådet i spidsen har igen tænkt på, hvordan fremtidens Fjelstrup skal se ud. Svend Christensen finder en blå mappe frem, og i den er der en trepunkts plan, hvor blandt andet hallen skal være del af et integreret center med vuggestue, børnehave og skole.

Udover det samlende center skal hallens faciliteter forbedres samtidig med, at andre rammer for et aktivitet foreningsliv skal finpudses. Det tredje punkt i planen er, at der skal sættes nye og gerne større grunde til nybyggeri i udbud.

- Efter kommunalreformen for 11 år siden kom urbaniseringen, og den blev selvforstærkende, fordi politikere tænkte mere på at udvikle de store byer end de små byer, og det gør vi noget ved, siger halbestyreren.

Svend Christensen og resten af lokalrådet håber, at planerne er ført ud i livet inden 2030.

Udover spinningcentret har Fjelstrup også et lokalt cykelhold. Foto Lars Fahrendorff.
Annonce

Lokalt blad samler ressourcerne

Svend Christensen passer i sin fritid tjansen som en af fem redaktører på lokalbladet "Æ' Folkeblad", der udkommer i 1200 eksemplarer fire gange årligt.

Ved at lade byens borgere fortælle om deres hverdag i bladet er det ifølge Svend lykkes at samle ressourcer, der ikke var kendskab til i forvejen.

- Vi samler omkring 25 indlæg fra forskellige borgere, og vi finder ud af, at der er ressourcestærke folk i byen, som vi kan bruge til forskellige ting. Sammen er vi stærkere, siger redaktøren.

Siden 2008 er antallet af indbyggere i Fjejlstrup vokset med seks procent, og det er faktisk meget imod udsigterne fra en prognose, som Haderslev Kommune lavede på samme tid. Her var forventningen, at indbyggertallet i den lille landsby ville falde med syv procent.

Halbestyreren på sin pind, hvor sponsorater til nybggeri stille tikker ind. Foto: Lars Fahrendorff.
"Æ' Folkeblad" der udkommer fire gange årligt. Foto: Lars Fahrendorff.
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce