Annonce
Haderslev

Halleluja og glædelig genåbning: Domkirken slog dørene op til første gudstjeneste længe

Allerede mandag kunne folkekirkerne genåbne. Torsdag var der på Kristi Himmelfartsdag gudstejeneste for første gang. Foto: Jacob Schultz
Det var med god afstand og en anderledes nadver, men torsdag formiddag var der igen gudstjeneste i Haderslev Domkirke. Det var første gang siden midten af marts, og gensynet var glædeligt.

Haderslev: Glæden var tydelig hos biskop Marianne Christiansen, da hun fra prædikestolen i Haderslev Domkirke udbrød et ''halleluja'' og begyndte sin prædiken med at ønske alle en glædelig Kristi Himmelfartsdag og en glædelig genåbning af kirken.

Og hvordan lyder en prædiken så efter cirka to måneder som biskop over et lukket Haderslev Stift? Inden gudstjenesten erkendte hun, at det havde været en svær balancegang at forberede den.

- Der er meget at tænke på. Alt kan ikke siges i dag, sagde hun.

Hun lagde stor vægt på netop dette - at ikke alt kunne vendes på en torsdag formiddag. Men hun kom godt omkring i sin prædiken og den efterfølgende bøn ved både at sende tanker til politikerne, sundhedspersonalet, de hjemløse, dronningen samt befolkningen i Bangladesh og Indien, som natten til torsdag blev ramt af en cyklon. Ja selv den nye boghandel i Haderslev blev nævnt.

- Der er altid mere at fortælle. Vi kunne blive ved, men først og fremmest skal vi begynde, sagde hun i sin prædiken.

Annonce

Forholdsregler

  • Som led i genåbningen af folkekirken skal Haderslev Domsogn overholde regeringens retningslinjer. Derfor bliver gudstjenester og kirkelige handlinger afviklet med følgende forholdsregler.
  • Ved gudstjenester skal der holdes afstand til hinanden på to meter på begge sider, foran og bagved. Derfor kan domkirken rumme fra 100 til maximalt 216 personer for tiden.
  • Salmebøger bliver sat væk i 48 timer efter brug for at forhindre smittespredning.
  • Altergang vil foregå stående i koret, og der vil være markeret på gulvet, hvor man skal stå. Der bruges handsker både under forberedelse, uddeling og oprydning efter altergangen. Når man har modtaget nadveren, går man tilbage til sin plads via sidedørene i koret.

Kilde: Haderslev Domsogn

Tidligt fremmødte

Og det var en begyndelse på en tilbagevenden til en mere normal hverdag i kirkerne Kristi Himmelfartsdag. En hverdag som menigheden i Haderslev Domkirke havde manglet i de godt to måneder, hvor kirkerne har været lukkede.

På forreste række sad Ruth og Flemming Andersen. De var mødt op i god tid, så de var sikre på en plads.

- Ja, vi har manglet at komme i kirken de seneste par måneder. Atmosfæren her giver en ro. Vi kan godt lide at komme her, sagde de i fællesskab.

Et par rækker længere tilbage sad Hanne Thygesen. Hun var taget alene i kirke, fordi hendes mand er i risikogruppen for covid-19. Hun var derfor også selv usikker på, om hun overhovedet skulle tage afsted torsdag, men det mente hendes mand, at hun skulle.

- Jeg er her normalt hver søndag, og det har jeg manglet. Jeg har fulgt med i radiogudstjenesterne, og jeg hører morgenandagten hver dag. Men her er det noget andet på grund af fællesskabet ved at være her med andre, sagde hun.

Holdt fast i nadveren

De var ikke alene i at glæde sig over gensynet. En enkelt fremmødt lovede sognepræst Kim Legarth, at han havde en krammer til gode, når sådan noget igen er tilladt.

- Det er fantastisk, at vi nu kan åbne igen. Det har vi ventet længe på, sagde han.

Modsat andre kirker i landet, så har man i Haderslev valgt at gennemføre nadveren. Men det var op til overvejelse, om det skulle droppes.

- Det er en så integreret del af det at gå i kirke, at vi besluttede at fortsætte med det. Men det bliver med afmærkninger på gulvet, som vi også ser det i Rema 1000, sagde Kim Legarth.

Så selvom Danmark og kirkerne er ved at genåbne, så er alt endnu ikke, som det plejer.

- God søndag, kom biskop Marianne Christiansen til at sige uden for domkirken efter gudstjenesten.

Det kan være svært at holde styr på ugedagene i denne coronatid, men hun fik hurtigt rettet sig selv og ønsket god torsdag og god Kristi Himmelfartsdag i stedet.

Det var nødvendigt at sprede stolene ud, hvis alle skulle have en plads, og afstandskravene samtidig skulle overholdes. Foto: Jacob Schultz
I sin prædiken sagde biskop Marianne Christiansens, at coronaen påminder os om, at vi ikke ved, hvordan fremtiden ser ud. Foto: Jacob Schultz
Flemming og Ruth Andersen flyttede til Haderslev by fra Moltrup for cirka fire år siden. Nogle gange tager de stadig i kirke i Moltrup, men de kan godt lide at komme i Haderslev Domkirke. Foto: Jacob Schultz
Efter gudstjenester bliver salmebøgerne lagt væk i 48 timer for at mindske risikoen for smittespredning. Foto: Jacob Schultz
Biskop Marianne Christiansen tilkendegjorde på kirkens vegne, at de gjorde alt, hvad de kunne, for at gudstjenesten ville blive afviklet på en sundhedsmæssig forsvarlig måde som samtidig var hyggelig og festlig for kirkegængerne. Foto: Jacob Schultz
Der var ikke frit valg på alle hylder, når kirkegængerne ankom til Haderslev Domkirke. Flere bænke var lukkede og kirketjenere anviste derfor pladser. Foto: Jacob Schultz
Hanne Thygesens mand tog ikke med hende i kirke Kristi Himmelfartsdag, fordi han er i risikogruppen for covid-19. Men han opfordrede Hanne til at tage afsted alene. Foto: Jacob Schultz
Søndag er der igen gudstjeneste i domkirken. Foto: Jacob Schultz
Altergangen foregik ikke som normalt. Den foregik stående i koret, hvor der var markeret på gulvet, hvor man skulle stå. Kun fire personer ad gangen modtog nadveren. Foto: Jacob Schultz
På grund af kravet om afstand kan domkirken rumme fra 100 til maximalt 216 personer for tiden. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Annonce