Annonce
Varde

Hallerne nægter at uddele kommunens udviklingspenge

Eva Mastrup er formand for Form og Fritid i Nørre Nebel, som ses her. De frivillige bestyrelsesmedlemmer i denne og alle andre haller i Varde Kommune har trukket sig fra arbejdet med at prioritere, hvem der skal have gavn af penge til udvikling i haller og svømmehaller. Arkivfoto: Jakob Schultz
Varde Kommune har en udviklingspulje til haller og svømmehaller og havde egentlig aftalt med hallerne, at de selv kunne uddele pengene. Men hallerne er utilfredse med betingelserne og siger nu stop.
Annonce

Varde Kommune: SIV vil ikke lave indstillinger til, hvilke haller og svømmehaller der skal have del i kommunens udviklingspenge. Det må politikerne nu selv tage ansvar for.

Det er kulminationen på en strid om, hvor meget frihed SIV skal have til at uddele pengene. SIV er en forkortelse for Samarbejdende Idrætshaller i Varde Kommune og er en samling af alle de selvejende haller.

SIV havde lavet et oplæg til, hvordan de ville uddele pengene. I december godkendte politikerne disse retningslinjer med nogle få undtagelser. Men djævlen ligger jo som bekendt i detaljen.

Udviklingsmidlerne

  • Traditionelt er der uddelt udviklingsmidler år for år inden for særlige temaer. Et år kunne det for eksempel være til investeringer, der kan sikre sund mad i hallerne.
  • SIV ville gerne samle penge for flere år og give til projekter, der peger mere fremad. Foreningen - der består af selvejende haller - lavede derfor et koncept.
  • Udvalget for Kultur og Fritid vedtog konceptet - med nogle få, men væsentlige ændringer - i december 2018. SIV fik dog ikke råderet over alle 4,4 millioner kroner til udvikling, men kun over 2 millioner.
  • Efter en tvist om retningslinjerne for uddelingen af pengene har SIV nu trukket sig fra arbejdet.
Annonce

Hånden på kogepladen

SIV havde nemlig lagt op til, at der kunne uddeles max 250.000 kroner til et projekt, og at hallen selv skulle stille med halvdelen af finansieringen. Men der står også "SIV forbeholder sig ret til at ændre på procentsatsen og max-beløbet." Politikerne godkendte til gengæld: "Der kan højest søges om 50 procent til et projekt og max 250.000 kroner fra puljen."

Eva Mastrup, formand for SIV, fortæller, at hun troede, at SIV havde lov til at ændre på procentsatsen og maksimum-beløbet, og det er derfor, at SIV trak sig, da politikerne på sidste møde fastslog, at det kan SIV ikke. Kun i særlige tilfælde vil politikerne med til at give 75 procent af et projekts pris og mere end 250.000 kroner.

Som Mads Sørensen, formand for kultur og fritid, siger, så ønsker politikerne, at hallerne skal have "hånden på kogepladen". Hvis der skal ske en udvikling i en hal, så skal hallen risikere nogle penge selv.

Annonce

Hurtigere og for alle

Eva Mastrup forklarer, at SIV ønsker mere frihed af flere grunde. For det første vil de gerne sikre, at der også kan gives større midler til små haller, der ikke har store ressourcer at komme med selv. For det andet vil SIV gerne kunne reagere hurtigt. Et spændende projekt skal kunne sættes i gang, uden det kræver adskillige måneders opsparing.

- Vi vil bare kunne bruge den her pulje fornuftigt, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce