Annonce
Aabenraa

Halv million på vej: Så kan der leges i sønderjysk landsby

Det ser ikke ud til, at Høje Kolstrup Bydelsråd får penge til en forbedring af trafiksikkerheden fra Bæredygtighedspuljen, så flere kan og vil tage den kollektive transport. Der savnes fortove ved Camma Larsen-Ledets Vej. Arkivfoto: Claus Thorsted
Tomlen bliver med stor sandsynlighed vendt op for 21 bæredygtige projekter, når økonomiudvalget mødes i cyberspace tirsdag. Det kan man glæde sig over i Kliplev, men ikke rigtigt på Høje Kolstrup og i Røllum-Torp.
Annonce

Aabenraa: Flere end halvdelen får formentlig nej til deres ansøgning om penge fra Bæredygtighedspuljen.

Det er den sandsynlige udgang på økonomiudvalgets virtuelle møde tirsdag eftermiddag, hvor der skal tages endelig stilling til, hvilke af de 43 ansøgninger, der kom til puljens anden uddelingsrunde i 2020, der skal imødekommes. Der var ellers lagt op til, at de fem millioner kroner i puljen kunne deles ud på én gang.

Til gengæld væltede det ind med ansøgninger i anden omgang, så beslutningen om, hvem der skulle nyde godt af restbeløbet på 3,7 millioner kroner, måtte skubbes til januar. De 43 ansøgning indeholdt ønsker for 12,6 millioner kroner.

Af dem kan 21 forvente et tilsagn om tilskud, hvis økonomiudvalget følger de politiske fagudvalgs og forvaltningens indstillinger. Det vil betyde, at Kliplev Lokalråd kan se frem til 500.000 kroner som tilskud til et "bæredygtigt aktivitetsland for børn og voksne".

- Det er meget vigtigt for os at få de penge, for de vil gøre en forskel i byen. Det er meget tiltrængt, at vi får gjort noget ved de legepladser, vi har nu, så vi kan komme op på en rimelig standard, siger Eskild Thaysen, der er formand for Kliplev Lokalråd.

Annonce

Bedre leg for 1,2 millioner kroner

I Kliplev ønsker man nemlig at renovere to mindre legepladsområder, som trænger til et gevaldigt løft. Med tilsagnet om de 500.000 kroner følger også kravet om, at lokalrådet selv skal skaffe yderligere 125.000 kroner. Så "billigt" slipper rådet imidlertid ikke.

Det samlede projekt i Kliplev løber op i cirka 1,2 millioner kroner.

- Vi går i gang under alle omstændigheder, hvis tilskuddet bliver godkendt i morgen (tirsdag, red.), forklarer Eskild Thaysen, der tilføjer, at lokalrådet er i fuld gang med at søge fonde om yderligere midler, men endnu ikke har fået svar på ansøgningerne.

En af de ansøgere, som kan forvente et negativt svar, er Høje Kolstrup Bydelsråd, der endda har haft to lodder i puljen. En ansøgning om 975.000 kroner til at sikre bedre adgang til offentlig transport og 150.000 kroner til hjertestartere.

- Vi syntes, vi havde to gode projekter, der hver for sig godt kunne leve op til kriterierne og virker lige så relevante som flere af dem, der ser ud til at slippe igennem nåleøjet. Men det er jo et vilkår, siger Hans Peder Thomsen, der er formand for bydelsrådet.

Annonce

Forsøg på at vække politikere

Pengene til "sikker offentlig transport til alle" skulle være gået til at forbedre trafiksikkerheden for brugere af kollektiv transport. Skal man eksempelvis som pårørende eller ansat til plejecentret Lergården, mangler der fortov og krydsningsmuligheder, når man skal med bussen til eller fra den stærkt trafikerede Camma Larsen-Ledets Vej.

- Vi snakker også skolebørn her. Det var måske også et forsøg på at "vække" vores politikere, fordi vi mener, de har et efterslæb, der ikke er taget højde for i forbindelse med byudviklingen på Høje Kolstrup. Det er nok heller ikke noget, bydelsrådet skal rejse midler til, mener Hans Peder Thomsen.

Røllum-Torp Borgerforening havde ansøgt om knap 218.000 kroner til en omfattende og nødvendig renovering af sit medborgerhus. Også her ligner det et nej.

- Så skal vi have fundet nogle penge et andet sted, lyder det fra John Nielsen, som er formand for borgerforeningen, der både skal bruge penge til en ny toiletbygning og en lovliggørelse af en eksisterende bygning.


Får vi ikke skrabet pengene sammen, har vi ikke noget medborgerhus længere.

John Nielsen, formand for Røllum-Torp Medborgerhus


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce