x
Annonce
Billund

Halvdelen af eleverne ryger: Produktionsskole skodder smøgerne til august

Selv om mange af eleverne på Grindsted Produktionsskole ryger, bakker elevrådet med formand Nicklas Engelund op om beslutningen om røgfri skoletid. Foto: Martin Ravn

1. august er det slut med at gå udenfor og tage en smøg på Grindsted Produktionsskole. Selv om mange af eleverne ryger, bakker elevrådet op om tiltaget.

Grindsted: Fra den 1. august er det slut med at steppe uden for og tage sig en smøg i pauserne på Grindsted Produktionsskole. Skolen bliver helt røgfri fra den dag.

- Vi gør det først og fremmest for de unges skyld. Al forskning viser jo, at halvdelen af dem, der begynder at ryge, dør af det. Som voksne på en skole har vi en særlig forpligtelse over for de unge og skal hjælpe dem med at træffe de sunde og de bedste valg, siger skoleleder Helle Korgaard.

Ifølge skolelederen er det mere end halvdelen af eleverne, der ryger i dag. Derfor vil man i samarbejde med eleverne prøve at sætte noget andet i stedet for røgen.

- Vi vil bruge foråret på at finde ud af, om vi skal have nogle aktiviteter eller spil i de pauser, hvor mange ellers har været vant til at have et fællesskab omkring rygning. Vi skal også have fundet ud af hvilke konsekvenser, der skal være, hvis man overtræder rygeforbuddet, siger hun.

Annonce

Vi gør det først og fremmest for de unges skyld.

Helle Korgaard

Elevråd bakker op

Inden Helle Korgaard orienterede eleverne om rygeforbuddet, havde hun en snak med elevrådet og fik elevrådets fulde opbakning, selv om mange af eleverne er rygere i dag.

Blandt lærerne er der kun tre rygere. De har allerede taget forskud på glæderne og ryger ikke længere i skoletiden. Også eleverne er begyndt på de nye tider og har besluttet, at dagens første uofficielle pause klokken 9 skal være røgfri. Ifølge elevrådsformand Nicklas Engelund går det godt.

Nu tør vi

I forbindelse med, at skolen bliver røgfri den 1. august, får eleverne tilbud om forskellige hjælpemidler og rygestopkurser. Det sker i samarbejde med sundhedsstaben i Billund Kommune.

Helle Korgaard forventer ikke, at det bliver nemt at indføre den nye røgfrihed. Hun mener på den anden side ikke, at der er nogen vej udenom:

- Da der kom rygeforbud på arbejdspladserne i august 2013, snakkede vi også om det. Men dengang havde vi ikke modet. I dag er begrænsningen af røg mere acceptabel, og vi er nødt til at gøre det for vores unge menneskers sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce