Annonce
Sydjylland

Halvdelen af Esbjergs ambulancer er flyttet til Fyn i to uger: Udmattede ambulancereddere er bange for at lade borgere i stikken

De sydvestjyske ambulancereddere har ekstra meget at se til i øjeblikket, hvor halvdelen af Esbjerg-styrkens ambulancer er flyttet til Fyn. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Halvdelen af ambulancerne i Esbjerg er som følge af kapacitetsbehov på Fyn dagligt flyttet østpå. Det har efterladt de sydvestjyske reddere i Ambulance Syd med en hverdag præget af ekstraordinært pres, udmattelse og bange anelser for borgernes ve og vel. Vagtcentralchef i regionen kalder ændringerne en gængs del af praksis på området.

Udrykning: Usædvanlig travlhed, mangel på pauser og en steppebrand af frustrationer breder sig i disse dage hos de sydvestjyske reddere i Ambulance Syd.

Det er de dystre meldinger, som tillidsrepræsentant for station Esbjerg og Fanø, Peter Senger, beretter om, og som han mener bunder i bureaukrati. Han fortæller nemlig, at den sydvestjyske afdeling fra centralt hold har fået besked på, at halvdelen af den esbjergensiske ambulancestyrke dagligt skal flyttes til Fyn fra midten af september og måneden ud.

Årsagen er ifølge tillidsrepræsentanten, at regionens vagtcentralchef skal nå nogle specifikke måltal inden udløbet af indeværende kvartal.

Annonce

- Mine kolleger er helt færdige lige nu. De er udkørte, opgivende og udfordrede på at holde fokus på det, der er vigtigt. Vi er ikke klar lige nu, som vi skal være, siger en frustreret Peter Senger og tilføjer:

Mine kolleger er helt færdige lige nu. De er udkørte, opgivende og udfordrede på at holde fokus på det, der er vigtigt. Vi er ikke klar lige nu, som vi skal være.

Peter Senger, tillidsrepræsentant for station Esbjerg og Fanø

- Og vi fatter ganske enkelt ikke, hvorfor det skal være sådan her, bare fordi en leder fra centralt hold har nogle nøgletal, der ikke stemmer. Det er en helt uholdbar situation, som vi ingen indflydelse har på, siger han.

Ikke unormalt

Peter Senger påpeger, at ændringerne i ambulancekapaciteten udover et øget arbejdspres også medfører en forringet service for borgerne i navnlig Esbjerg, Varde, Ribe og Grindsted.

- Vores lægebil måtte i går køre det dobbelte antal ture, i forhold til hvad den plejer. Tre gange som spydspids, hvor den måtte vente på, at en ambulance nåede frem, siger Peter Senger, som frygter, at borgerne i omegnen ender med at blive ladt i stikken.

Det har imidlertid ingenlunde været intentionen med flytningen af de gule varevogne ifølge vagtcentralchef i Region Syddanmark, Kim Ahlers. JydskeVestkysten har forholdt ham kritikken fra de sydvestjyske reddere, og han forklarer, at der intet nyt er i, at man rokerer beredskaberne i regionen, alt efter hvor behovet er størst.

- Vores opgave er at se på og følge behovet for kapacitet, som nogle steder er større end andre og ændrer sig løbende. Lige nu har vi en overkapacitet i de sydvestjyske områder og mere aktivitet på Fyn, og det gør, at vi har flyttet nogle beredskaber. Det samme kunne ske den anden vej rundt, siger Kim Ahlers.

Men vil du ikke medgive, at det kan virke påfaldende tal-orienteret, at man de sidste to uger op til et nyt kvartal vælger at foretage en så omfattende flytning af ambulancer?

- Det er sådan, at når vi nærmer os et nyt kvartal, så kigger vi på, hvordan driften ser ud og har set ud. Og der kan vi se, at der de første 2,5 måneder i dette kvartal har været en tendens til, at kapacitetsbehovet har været større på Fyn, og at overskuddet har været større i sydvest. Jo længere vi kommer ind i hvert kvartal, jo klogere bliver vi på måltallene, som vi hele tiden forsøger at overholde. Tingene er omskiftelige både over tid og inden for de servicerammer og politiske mål, som vi skal leve op til, siger Kim Ahlers.

Lytter til kritikken

I regionsrådet er formand for præhospitalsudvalget, Mads Skau (V), lydhør over for opråbet fra de sydvestjyske ambulancereddere.

- Det er selvfølgelig noget, vi lytter meget alvorligt til. Vi ved godt, at der lige nu er mangel på reddere, og at der derudover har været en del sygdom, samtidig med vi er inde i en influenzaperiode. Derfor er vi også glade for de ekstra penge, som vi ganske snart får til at styrke beredskabet i budgetforliget. Det kan være det, der skal til lige nu, selv om vi fortsat ligger pænt med responstidsmålene, siger han.

Mener du, at den her flydende ambulancemodel giver mening, når du hører om reddere, der melder om en så presset hverdag, som lige nu er tilfældet i Esbjerg-området?

- Som nævnt lytter vi selvfølgelig til redderne. Det, vi politisk har besluttet, er at sikre borgerne samme serviceniveau i hele regionen. Det er det, måltallene er til for, og det er derfor, der sker den her udjævning af arbejdspresset. Det er noget, der vurderes på daglig basis, siger Mads Skau.

Annonce

Uholdbart

I Esbjerg håber redderne imidlertid ikke, at de nuværende arbejdsforhold bliver hverdag.

- Det er en meget farlig og uholdbar situation. Jeg har kolleger, der er så trætte, at de taler om at lægge sig syge, siger tillidsrepræsentant Peter Senger.

De sydvestjyske reddere holdt mandag fagligt møde om problematikken og mødes igen fredag morgen til stormøde med direktør i Ambulance Syd, Steen Schougaard Christensen, med henblik på at finde løsninger.

- Det skal vi, for det her er ikke hverdagskost. Og vores store frygt er, at det ikke er sidste gang, at måltallene reddes på den her måde, siger Peter Senger.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Haderslev For abonnenter

Gangsterrapper afpressede ung kvinde med nøgenfotos og røvede ATV fra barn: Det kostede ham den tredje behandlingsdom

Kultur

Masser af mennesker til Folkemøde lørdag

Billund

Færre tvangsfjernelser og ind med specialklassen igen: To byrådskandidater vil have fuld fokus på udsatte familier

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Billund

Vi skal også have solcelleanlæg i Billund Kommune

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Team Esbjerg For abonnenter

Drama til allersidste sekund: Amputeret Team Esbjerg-hold slider sig til et enkelt point i Ungarn

Navne For abonnenter

I 60 år har avisen været en trofast følgesvend ved morgenbordet: Vil man vide, hvad der sker, må man læse avisen

Annonce