Annonce
Navne

Han fik aldrig det endelige svar om Scandinavian Star-katastrofen

Oluf Husted er død.Han boede i Lorup, Slagelse og var formand for den danske støtteforening for Scandinavian Star katastrofen, som kostede 159 mennesker livet i 1990. Han drev hjemmesiden www.whistleblowers.dk. Privatfoto
Annonce

Mindeord: Pensioneret luftkaptajn, Oluf Husted, formand for den danske støtteforening for Scandinavian Star katastrofen, er død. Han blev 78 år.

Efter at have gjort karriere som jagerpilot i Flyvevåbnet kom han i 1972 til SAS, hvor han gennem sine 20 år som luftkaptajn fløj DC-8 og siden MD-80. I 1992 førte uoverensstemmelser om sikkerhedsspørgsmål og -procedurer mellem SAS og Oluf Husted til, at selskabet valgte at grounde ham. Siden valgte luftfartsmyndighederne at inddrage hans flycertifikat, hvorefter SAS, som Oluf Husted selv udtrykte det, tvangspensionerede ham.

Efter sin ufrivillige pension og frem til sin død fortsatte Oluf Husted sin utrættelig kamp for transportsikkerhed i almindelighed og flyvesikkerhed i særdeleshed. Han deltog i adskillige nationale og internationale fora og debatter og har assisteret og beriget utallige politikere, journalister og meningsdannere med sin store faglige baggrundsviden og sine skarpe holdninger. Oluf Husted var også stærkt engageret i kampen for at få undersøgt branden på passagerfærgen Scandinavian Star til bunds og få draget bagmændene til ansvar.

Netop ansvarlighed var, i lighed med retfærdighed, ordentlighed og gennemsigtighed, nøgleord og drivkræfter for Oluf Husted. Han engagerede sig udover transportsikkerhed i generelle og grundlæggende samfundsspørgsmål og kæmpede blandt andet også for en mere enkel og fair skattelovgivning i Danmark.

Oluf Husted var et vidende, engageret og passioneret menneske, der i alle sammenhænge og ved enhver given lejlighed delte sin viden og sagde sin mening. Han betragtede sig selv som whistleblower. Ikke mindst fordi han åbent og aktivt brugte sin viden om interne forhold i SAS, og fordi han aldrig var bange for at tale hverken SAS, kolleger eller myndigheder imod, når han fandt det nødvendigt af hensyn til sikkerheden. Oluf Husted delte vandene, men han gjorde det bevidst og med oprejst pande. Formålet var aldrig at bringe sig selv, men derimod de sager og spørgsmål, han engagerede sig i, til offentligt skue og debat.

Han måtte om nogen sande, "at sandheden ofte er ilde hørt – og at de, der søger den, ofte er ugle set". Det bekymrede ham dog ikke. Oluf Husted var et givende menneske. Hans store hjerte slog taktfast og stærkt for hans store familie og en endnu større vennekreds, der altid vil huske ham som kærlig, omsorgsfuld og betænksom.

Oluf Husted var i mange år gift med journalist og forfatter Nan Henningsen, der døde i 2004. Han efterlader sig sønnen Peter Husted Sylvest og børnebørnene Albert og Georg.

Æret være Oluf Husteds (Luffes) minde.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce