Annonce
Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Forfatter Jens Andersen (til højre) er aktuel med bogen "Et liv med Lego", hvor Kjeld Kirk Kristansen for første gang indvier offentligheden i historien om Lego-familien og virksomhedens historie. Nu fortæller forfatteren om, hvordan han overtalte Lego-familien til at medvirke i bogen. Collage: Anders Kynde
Tidligere Lego-boss Kjeld Kirk Kristiansen giver sjældent interviews. Særligt ikke når det har handlet om privatlivet. Alligevel er det lykkedes forfatteren Jens Andersen at komme helt tæt på Lego-dynastiet. - Man gemte på et stykke ufortalt danmarkshistorie, fortæller forfatteren i podcasten "Vi er Vejle".

Vejle/Billund: Lyden af Lego-klodser, der samles, skilles eller rystes rundt i opbevaringskassen, vækker genklang hos de fleste mennesker.

Men det er de færreste, der har et nærmere kendskab til folkene bag de karakteristiske klodser, nemlig familien Kirk Kristiansen fra Billund.

- Jeg har gerne villet fortælle om virksomheden og produkterne til interviews, men når det kom til mit privatliv, mig selv og min familie, så synes jeg, at det var noget, jeg gerne ville værne om. Det var privat, lød det for nylig fra Kjeld Kirk Kristiansen i et sjældent interview på TV2.

Annonce

73-årige Kjeld Kirk Kristiansen er tredje generation i familien bag Lego, hvor han selv var chef fra 1979 til 2004.

Vi er Vejle

  • Hver uge udgiver Vejle Amts Folkeblad en ny episode i podcasten Vi er Vejle.
  • Her graver vi i de vigtigste samtaleemner i Vejle Kommune og udfordrer både kendte og ukendte mennesker, som har noget på spil.
  • Du finder Vi er Vejle på www.vafo.dk/podcasts eller der hvor du plejer at finde podcasts.

Nu fortæller han første gang hele historien om familien Kirk Kristiansen og det verdensomspændende legetøjsselskab. Og det gør han i samarbejde med den rutinerede forfatter Jens Andersen, der fik idéen til bogen "Et liv med Lego" for omkring to år siden.

- En dag stødte jeg på en nekrolog om Godtfred Kirk Kristiansen (Kjelds far, der døde i 1995, red.) med overskriften "Erhvervslivets Homo ludens". Homo ludens betyder det legende menneske, og det syntes jeg lød enormt interessant, fordi hvis der er to ting, man sjældent forbinder med hinanden, så er det erhvervsliv og leg. Da jeg havde læst nekrologen, stod det klart for mig, at her var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt, fortæller Jens Andersen i podcasten Vi er Vejle.

Behøver hele verden vide det?

Det er ikke alle og enhver, der får til at komme helt tæt på Lego-familien. Derfor krævede det også overtalelse, hvis Jens Andersen skulle få held med at få Kjeld Kirk Kristiansen til at medvirke i bogen.

Men det lykkedes til sidst.

Jens Andersen har skrevet en lang række biografier gennem årene om alt fra H.C. Andersen til kronprins Frederik og Kim Larsen. Han regner med, at bogen om Lego bliver den sidste i hans forfatterkarriere. Foto: Anders Kynde

- Jeg var til møde med Kjeld, efter jeg havde sendt ham et brev. Han var meget interesseret, men han var også - som familien altid har været - en lille smule forbeholden. Han skulle lige tænke sig om. Jeg kan huske, at han sagde noget i retningen af: "Ja, jeg kan godt se, at sådan en bog kan være interessant for min familie og mine medarbejdere, men behøver hele verden at vide det?"

- Det kan han have ret i, men det synes jeg faktisk, at hele verden bør vide, eftersom at Lego har formået at få de her klodser ud i enhver afkrog af verden, lyder det fra Jens Andersen.

Annonce

Lillesøsterens død rystede familien

I bogen "Et liv med Lego" får læserne ikke blot et nærgående indblik i Legos historie, men også hele fortællingen om Kirk Kristiansen-slægtningen portrætteres. Og det er både de gode, dårlige, sjove og sørgelige historier, der kommer frem i lyset.

- Jeg synes, det er modigt, når folk, som ellers har værnet om privatlivet, vover at gå ud i sådan en bog, mener Jens Andersen, som også har skrevet biografier om blandt andre kronprins Frederik, Kim Larsen og Astrid Lindgren.

Særligt ét afsnit gjorde indtryk på den 65-årige forfatter. Det er afsnittet om tragedien i 1969, da Kjeld Kirk Kristiansens søster døde i en trafikulykke, hvor han selv var med på bagsædet. Føreren af bilen døde også.

Kjeld Kirk Kristiansen var administrerende direktør i Lego fra 1979 til 2004. Her ses han til Legolands 50-års fødselsdag i 2018. Arkivfoto: Martin Ravn

- Kjeld overlevede mirakuløst, efter at han lå bevidstløs på Grindsted Sygehus i en uge. Da han vågnede, fik han at vide, at lillesøsteren Hanne var blevet begravet. At høre Kjeld fortælle den historie gjorde et enormt indtryk på mig, fordi det blev et af de vendepunkter, som nogle gange indtræffer i en familie - og i dette tilfælde også en virksomhed, fortæller Jens Andersen i podcasten.

- Dødsfaldet chokerede faren Godtfred, som følte, at han havde skyld i det, fordi han ikke havde været nærværende nok i familien. Synet af sin fars afmagt fik 21-22-årige Kjeld til at forstå, at det nok var nu, at han skulle vælge at gå ind i virksomheden og tage sin arv på sig, fortsætter han.

Du kan lytte til hele interviewet med Jens Andersen om Lego-bogen i den seneste episode af Vi er Vejle. Du finder podcasten på www.vafo.dk/podcasts eller i en af de apps, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Legos omsætning for årets første seks måneder voksede i perioden med 46 procent til 23 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i 2020. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Her var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt.

Jens Andersen, forfatter
Annonce
Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Nordtyskland

Sundhedsminister har dyster frygt: Måske holder epidemien aldrig op igen

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Esbjerg For abonnenter

Ejer i tårer: Procedurefejl kan lukke populær sushi-restaurant

Erhverv

Femern-byggeriet: Blue Water leverer kloge hoveder - Certex løfter en stor kranopgave

Haderslev

Se video: 400 bigballer får lov til at brænde ud midt i landsby

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Esbjerg

Ny butik klar i Marskcentret: Tidligere Jem og Fix får nye lejere

Annonce