Annonce
Erhverv

Han har arbejdet 118 timer om ugen: Anlægsgartnere er ikke lavet af sukker

To gange 50 års fødselsdag og 20 års firmajubilæum. Lone og Brian Stølegaard slår tre fluer med ét smæk. Foto: Jacob Schultz
Ordrebogen bugner måneder frem, og Brian Stølegaard må sige nej til opgaver på grund af travlhed. Ambitionen er ikke vokseværk i et firma, der markerer 20 års jubilæum og to 50 års fødselsdage den 14. august.

Gamst: Dagen begyndt tidligt med ukrudtsbekæmpelse i Lunderskov. Efterfølgende stod den på hækklipning i Askov. Klokken 15 var der fyraften. Med den nuværende hede er det for varmt at blive ved længere.

- Klokken 15 er det allerværste tidspunkt at arbejde lige nu på grund af varmen, og man skal ikke være lavet af sukker som anlægsgartner. Det er udearbejde i al slags vejr, siger Brian Stølegaard, der er indehaver af anlægsgartnerfirmaet Brian Stølegaard ved Gamst.

Han og fruen Lone Stølegaard fejrer 120 års fødselsdag den 14. august. To 50 års fødselsdage og et 20 års firmajubilæum bliver slået sammen til én fest i et kæmpe telt. Invitationerne er sendt ud.

Annonce

Ordrebogen er pakket

Brian Stølegaard er vant til at tage fat, og firmaet har forrygende travlt for tiden. Ordrebogen er booket op flere måneder frem.

- På en uge kommer der flere opkald fra kunder, hvor vi bliver nødt til at sige nej til opgaver. Jeg har blandt andet en ansat, der udelukkende laver belægninger, og han er sindssyg dygtig. Han er booket op de næste ni måneder, og det er fuldstændig usædvanligt, siger Brian Stølegaard.


Jeg har blandt andet en ansat, der udelukkende laver belægninger, og han er sindssyg dygtig. Han er booket op de næste ni måneder, og det er fuldstændig usædvanligt

Brian Stølegaard


Og håndværket skal være i orden.

- Jeg vil hellere komme ud af en opgave med skindet på næsen, end kunden tænker og siger, det kunne I have gjort bedre. For ni ud af ti kunder kommer efter mund til mund-metoden, fastslår Brian Stølegaard.

Annonce

Blev kimet ned efter tv-udsendelser

Firmaet tæller syv fuldtidsansatte og fire deltidsansatte næsten ligeligt fordelt på mænd og kvinder. På et tidspunkt i 00'erne før finanskrisen var firmaet helt oppe på 12 ansatte.

- Jeg var med i en nyhedsudsendelse på TV2 Vejret. Vi lavede fem udsendelser om havearbejde kombineret med vind og vejr. Efterfølgende blev vi kimet ned og vækstede fra seks til 12 ansatte. Det gør jeg ikke igen så hurtigt. Overskuddet faldt fra en halv million kroner til 50.000 kroner, siger Brian Stølegaard og fortsætter:

- Så ved jeg godt, at der er nogen, der siger, at hvis man ikke vækster, så afvikler man. Men jeg har ingen ambitioner om, at vi skal ikke være flere end nu. Og skal vi være flere, så bliver det med en ad gangen. Vi kan udvikle os på andre måder. Der sker jo hele tiden noget nyt inden for faget, siger Brian Stølegaard, der blandt andet har en fast kerne ansat med henholdvis 15, otte, seks og fem år på bagen i firmaet.

I de første fire år var der kun ham i firmaet.

- Jeg arbejdede ikke under 50 timer om ugen i firmaet. Og jeg havde et fuldtidsarbejde ved siden af hos LM Glasfiber med 12-timers vagter. Jeg har været oppe på arbejdsuger på 118 timer, siger Brian Stølegaard, der nu nøjes med 25 timer om ugen i marken og benytter de resterende timer til administrativt arbejde. For både knæ, ryg og skuldre er mærket af slidet og tempoet.

- Jeg skal jo gerne holde 19 år endnu inden pensionen. Vi har masser af hjælpemidler til de ansatte, og jeg prædiker "ned i knæene," når der skal løftes, siger Brian Stølegaard, der også benytter den miljøvenlige benzin Aspen.

- Den koster godt nok 20 kroner pr. liter, men det sparer sygedage. Ellers risikerer du jo at blive helt skæv af at gå ude og klippe hæk en hel dag, siger Brian Stølegaard.

Annonce

En sæk lopper er nemmere at styre

Som selvstændig har han endnu ikke prøvet at have 14 dages ferie i rap. I garagen holder to motorcykler, der ikke er blevet luftet i et par år. Sommerboligen ved Balaton-søen i Ungarn har Brian Stølegaard heller ikke fået besøgt de seneste to år.

- Rekorden er ti dage, og efter fire-fem dage bliver jeg rastløs, hvis jeg ikke laver noget. Min mor sagde altid, at det var nemmere at holde styr på en sæk lopper end mig, griner Brian Stølegaard, der såmænd også har en fortid som kampbokser og bokseinstruktør.

- Jeg fik vel godt 30 kampe i letmellemvægt og mellemvægt. Blandt andet havde jeg to kampe mod Jesper Christiansen fra Varde, der var toppen af poppen. Jeg tabte kun knebent, og det var gode kampe. Jeg var sådan lidt af en pitbull i ringen, der bare bed sig fast, smiler Brian Stølegaard.

Annonce

Snerydning er det hvide guld

Fliselægning, beskæring af træer, hækklipning, planteservice. Opgaverne i firmaet er mangeartede. Og snedrydning er det hvide guld.

- Vinteren reddede røven på mig under corona. Snerydningen gav på en måned samme omsætning, som vi eller har på et kvartal. Men så er det også op og arbejde klokken 2-3 om morgen, for vi skal være færdige inden klokken 6, siger Brian Stølegaard.

Moden skifter også inden for havearbejde.

- For 20 år siden skulle alle have bondegårds- og herregårdssten.

- Store fliser trender nu i størrelserne 60x60 centimeter, 90x90 centimeter og 30x90 centimeter. Folk har fundet ud af, at der ikke er så mange fuger, der skal renses for ukrudt, smiler Brian Stølegaard.

Og det er slidsomt arbejde, hvor hjælpemidlerne kommer til deres ret.

- En rutineret og dygtig anlægsgartner kan lægge 100 kvadratmeter fliser på en dag. Fliserne vejer sammenlagt 18 ton, siger Brian Stølegaard, der også får opringninger og sms'er om gode råd.

- Jeg fik en sms fra en, der havde lus i roserne. Jeg svarede, plant lavendel omkring roserne. Duften tiltrækker svirrefluer, der udrydder lusene og så dufter lavendel godt. Det er rent win-win. Jeg har vel ti stykker, der ringer om ugen og spørger om råd. Jeg har også et godt samarbejde med Martin Breum fra Kolding Plantecenter. Vi gik i skole sammen i 1988. Og det giver kunder begge veje, siger Brian Stølegaard.

Annonce

Elsker kundekontakten

Lone Stølegaard er butiksuddannet. I 10½ år var hun blandt andet ansat i SuperBrugsen i Vamdrup. Circle-K i Haderslev og Bon Cocca i Kolding står også på cv'et.

- Jeg elsker kundekontakten, og snakkene man også får under planteservice, siger Lone Stølegaard, der også hjælper med det administrative i firmaet.

- Vi fandt ud af, at vi udover at bo sammen også kunne finde ud af at arbejde sammen, smiler Brian Stølegaard.

Lige nu er stuehuset fra 1890 også under ombygning. Der sker noget hele tiden i Gamst.

120 års fødseldag

Brian Stølegaard runder 50 år 1. november. Lone Støllegaard blev 50 år 12. maj. Og firmaet Anlægsgartner Brian Stølegaard i Gamst rundede 20 år 1. marts. De tre mærkedage er blevet slået sammen og markeres med en kæmpe fest i telt, der er åbent i begge ender, 14. august. Invitationerne er sendt ud.

Parret har til sammen fire børn - to drenge og to piger.

Brian Stølegaard er født og opvokset i Gammelby og har aldrig været bosat udenfor for Vejen Kommune. Han er oprindelig uddannet planteskolegartner. Lone Stølegaard er også født og opvokset i Vejen Kommune Hun er oprindelig butiksuddannet.

Anlægsgartner Brian Stølegaard har også en fortid som kampbokser og bokseinstruktør, så der er selvfølgelig også en boksebold blandt arbejdsredskaberme.  Han var efter eget udsagn som en pitbull i ringen, der bare bed sig fast. Foto: Jacob Schultz
Snerydning er måske ikke lige det, man tænker mest over i sommervarmen. Brian Stølegaard kalder afdelingen for det hvide guld. Vintervejret i år gav på en måned i år samme omsætning, som man plejer at indhente på et kvartal. Foto: Jacob Schultz
Hjælpemidler er et must i en branche, hvor der bliver taget fat i al slags vejr. Trenden er nu store fliser, og alene i belægningsdelen er ordrebogen fyldt de næste ni måneder frem. Brian Stølegaard demonstrerer brugen, mens Lone Stølegaard følger med. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Karriere i Forsvaret: Kombinationen af teori og praksis klæder officererne på til at blive gode ledere

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce