Annonce
Navne

Han havde lige råd til at spendere en Valash: Nu har Hans Aage og Ulla været gift i 65 år

Overbærenhed og kompromissøgende er ifølge Ulla og Hans Aage Eg Petersen opskriften på et langt og lykkeligt ægteskab. Foto: Martin Wilde
Det begyndte med en Valash - en appelsinvand - men ellers har det været et liv i flødesovs, fortæller Ulla og Hans Aage Eg Petersen, der mandag den 3. januar kan fejre krondiamantbryllup.

Bramming: Det var på seminariet i Ribe, Hans Aage og Ulla fik et godt øje til hinanden.

Han var fra Tønder, hun fra Esbjerg.

- Der gik kun halvanden måned, så var der fest. Jeg havde lidt penge, så jeg havde lige råd til at give Ulla en Valash. Så har vi været sammen siden, fortæller 85-årige Hans Aage Eg Petersen.

Annonce

Det er mange år siden, den tidligere så populære appelsinsodavand Valash forsvandt ud af markedet. Men det er også 66 og et halvt år siden, de to mødtes. Der gik halvandet år, så blev de gift. Det var den 3. januar 1957, Ulla og Hans Aage Eg Petersen sagde ja til hinanden. Derfor kan de fejre krondiamantbryllup på det nye års anden og tredje dag.

De to blev begge uddannet lærer og lærerinde. Under uddannelse havde de begge været i praktik på Kommuneskolen i Bramming - den nuværende Bakkevejens Skole - mellem 1957 og 1960. Hans Aage aftjente værnepligt - og blev uddannet til løjtnant - 1958-60. Mens Hans Aage var soldat i Søgårdlejren, fik Ulla besøg af skoleinspektøren. Han ville gerne have, at Ulla og Hans Aage søgte job på skolen, når de var færdiguddannede.

- Vi skulle til en jobsamtale i Auning, men der skulle vi bo syv km væk fra skolen, og ingen af os havde kørekort. Så på vej hjem til Ribe stod jeg af toget i Bramming og talte med skoleinspektøren, Frede Pinborg. Vi fik de skematimer, vi gerne ville have, og derfor kom vi til at arbejde i Bramming og flyttede her til byen, fortæller Hans Aage Eg Petersen.

Familie og job

Allerede inden krondiamantparret flyttede til Bramming havde de fået den første datter, Susanne, som nu er 64 år og bor i Bjerringbro. Tre år efter fulgte Jette på 61, der bor i Hobro, og siden kom efternøleren Hanne, som er 54 år og bor i nærheden af Bonn i Tyskland. Siden er der kommet fem børnebørn og fire oldebørn til.

- Jeg har altid været her og været tilfreds med det. Jeg tog mig af børnene, fortæller Ulla Petersen, der passede hjemmet ved siden af sit job som lærer på Bakkevejens Skole.

Anderledes var det med Hans Aage Eg Petersen. Efter et års ansættelse blev han lærerrådsformand og han blev hurtigt fælleslærerrådsformand. Han var også med til at udvikle de pædagogiske tanker, som arkitekterne skulle arbejde ud fra, da Nordre Skole skulle tegnes.

- Det er sjældent, man roser en kommunalbestyrelse, men det vil jeg i dette tilfælde, for at være fremsynet, da Nordre Skole skulle bygges. Jeg skrev, at vi skulle have en klyngeskole og fællesrum, og vi var blandt andet i Aabenraa for at se på gulvtæpper til skolen, fortæller Hans Aage Eg Petersen.

Vi har haft det fantastisk og redet på en bølge af medvind, så vi har kunnet opleve det, vi vil. Vi har fået dejlige børn, og næste generation går det også godt for. Vi er så stolte af vore børn og børnebørn, så det hele er gået i flødesovs.

Hans Aage Eg Petersen

Da Nordre Skole var færdig, søgte han stillingen som skoleinspektør - og fik den. Forinden var han i et år skoleinspektør på Nygadeskolen i Aabenraa, men han ville gerne tilbage til Bramming, og det kom han - og har været lige siden. Hans Aage Eg Petersen var inspektør på Nordre Skole helt til 1997, hvor han gik på pension.

Annonce

Opskriften på langt ægteskab

- Overbærenhed. Det er for mig det vigtigste, siger Ulla Petersen om opskriften på et langt lykkeligt ægteskab.

- Kompromissøgende, kommer det fra Hans Aage Eg Petersen.

- Hans Aage har altid været udadvendt og i lange perioder var han nærmest gift med skolen. Jeg er det modsatte. Der er en stor forskel på os, og det er nok derfor, vi kan holde ud at være gift med hinanden, forklarer Ulla Petersen.

Annonce

Aktive pensionister

De to bor i en andelsbolig i Mulvadparken. Her går dagen blandt andet med at læse avis, og hver torsdag morgen spiller Hans Aage Eg Petersen med på Stjerneholdet - Bramming Boldklubs hold for de ældste old boys, mens Ulla Petersen indtil for nylig har undervist i yoga i fælleshuset, og hver morgen svømmede hun i svømmehallen. For nylig var parret på Tenerife, men det bliver nok også den sidste store udlandsrejse.

- Vi har haft det fantastisk og redet på en bølge af medvind, så vi har kunnet opleve det, vi vil. Vi har fået dejlige børn, og næste generation går det også godt for. Vi er så stolte af vore børn og børnebørn, så det hele er gået i flødesovs, siger Hans Aage Eg Petersen.

Og apropos sovs:

- Vores læge sagde, at I skal da have mad fra en kro. Så siden den 1. oktober får vi mad fra Årre Kro. Rengøring klarer Ritas Rengøring. Vi betaler det hele selv, pointerer Hans Aage Eg Petersen.

Krondiamantbrylluppet fejres under private former. Selv om det er coronatider, så kommer alle børn og børnebørn og fejrer parret søndag den 2. januar, og dagen efter er det venner og bekendte.

Annonce
Navne For abonnenter

Guldfirerens grand old man

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Sønderborg For abonnenter

Lokal entreprenør står bag stribe af forfaldne huse: - Det er bestemt ikke nogen skønhed for omegnen

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: I tvivl før på onsdag? Én grund til at stemme ja slår alle andre argumenter af banen

Esbjerg

Færre unge og mangel på arbejdskraft: Udfordringerne står i kø for lokal skole – men ny bestyrelse lover at gøre sig umage

Annonce