Annonce
Varde

Han overlevede som den første i Danmark mystisk virus: Emil har ofte snydt døden og fejrede 100 år

Erik Buhl Nielsen (V) er borgmester og kom med en lykønskning på vegne af Varde Kommune. Den blev vel modtaget af 100-årige Emil Friis. Foto: Morten Nielsen
Det er slet ingen selvfølge, at Emil Friis torsdag fejrede en meget rund dag. Han har blandt andet overlevet en meget farlig sygdom.

Varde: Der var torsdag en festlig begivenhed på plejehjemmet Lyngparken i Varde. Familien var til stede, og også borgmester i Varde, Erik Buhl Nielsen (V), kom med blomster og ønskede Emil Friis til lykke med de 100 år.

Emil Friis var synligt glad for samtalen med Erik Buhl. Men for familien er det langtfra en selvfølge, at Emils runde dag kunne fejres.

Emil er født nær Sig ved Varde. Han blev gift med Gerda, og de fik sønnerne Preben, Hardy og Ib, der alle deltog i festlighederne. Preben er 67, Hardy er 64 og Ib er 57 år.

Annonce

Emil Friis arbejdede mange år som montør. Han var blandt andet udstationeret i Sverige, og han var også på den lokale fabrik Rotor.

Han havde et godt helbred i de første mange år, men som 58-årig var familien kaldt til København, fordi Emil var tæt på at dø. Han var indlagt på Rigshospitalet med en virus  leptospirose, der smitter via rotter. Emil havde dog fået sygdommen overført via en hund. Han overlevede som den første i Danmark og vendte tilbage til et almindeligt liv.

Det var et godt liv

Det var ellers godt liv med familien, og sønnen Preben erindrer, at Emil lod børnene køre markræs i bil - lige der hvor plejehjemmet Lyngparken ligger i dag.

Det var kun en mindre del af familien, der var samlet. Børnebørnene kommer på et andet tidspunkt. Foto: Morten Nielsen

Alderdommen var ikke så let. Gerda fik problemer med demens. Emil sørgede for, at hun kunne bo hjemme. Den sidste fællesbolig var i Alslev.

Men på et tidspunkt skulle Emil Friis på sygehuset med betændelse i hjertet, og det var en længere indlæggelse. Gerda måtte i aflastning på plejehjemmet i Starup-Tofterup. Siden har begge været på plejehjem.

Det er mange sygdomme, som Emil har overlevet. Han fik en femdobbelt bypassoperation i hjertet, han har haft en hjerneblødning og været i behandling for prostatakræft.

Da corona kom, var det et hårdt slag for Emil. Gerda boede på demensafsnittet, mens Emil boede i en anden lejlighed på Lyngparken. De måtte pludselig ikke besøge hinanden.

Fødselaren fik godt vejr til at fejre den runde dag. Foto: Morten Nielsen

Sidste sommer døde Gerda, og Emil lagde sig i sengen, og familien troede atter, at det var forbi. Men så pludselig, så livede Emil atter op, og det resulterede altså i, at han kunne fejre 100 års dagen.

For Erik Buhl var det også en særlig dag:

- Det er første gang jeg er ude at gratulere en 100-årig siden coronaen, konstaterer borgmesteren.Da corona kom, var det et hårdt slag for Emil. Gerda boede på demensafsnittet, mens Emil boede i en anden lejlighed på Lyngparken. De måtte pludselig ikke besøge hinanden.

Fra artiklen

Annonce
Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Aabenraa For abonnenter

Frygt for tilbagefald i boligområde: Høje Kolstrup står til at miste boligsociale indsatser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Landsby skaber sin egen verdenspremiere: - Vi er blevet blæst bagover af opbakningen

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Annonce