Annonce
Varde

Han tabte kampen om Hardy's Bageri: Nu vil han skabe Danish Baking Universe

Hans fars død tændte for alvor Jacob Askham-Christensens glæde ved at bage. Nu vil han skabe "Danish Baking Universe". Arkivfoto: Morten Nielsen
Jacob Askham-Christensen er Ph.d. i statskundskab og havde et højtlønnet job, da hans fars pludselige død gav hans liv ny retning. Nu har han sat sit hus til salg for at skabe en bage-pendant til Danfoss Universe.
Annonce

Nørre Nebel/Odense: Det er snart to år siden, Jacob Askham-Christensen fik Vestre Landsrets ord for, at han skulle have haft lov til at købe sin fars bageri, Hardys Bageri i Nørre Nebel.

Men selvom han ikke fik lov at videreføre barndommens bageri, fordi det var solgt til anden side, gav farens død alligevel Jacobs liv ny retning.

Sagen kort

Jacob Askham-Christensen, 39 år, var parat som bagermester i Nørre Nebel, efter hans far, Hardy Christensen, døde som 62-årig i april 2017. Men han fik ikke lov til at købe bageriet, selv om han afgav et bud, som var 25.000 kroner højere end det, bageriet blev solgt for.

Oktober 2018 fik Jacob Christensen Vestre Landsrets ord for, at han i dag burde have været indehaver af Hardy's Bageri. Bobestyrer advokat Jens Graven Nielsen handlede ikke korrekt, da han valgte at se bort fra Jacob Christensens højere bud. Det var Jesper Frahm, der købte Hardys Bageri for 1,5 millioner kroner.

Hardy Christensen var kendt fra medierne, fordi han var formand for brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark.

Ved Skifteretten i Esbjerg indgav søskendeparret Jacob og Mette Christensen en klage over bobestyreren, men de to søskende fik ikke ret i klagen her.

Der er en tredje søster, Anna Søndergaard Tolstrup, som ikke klagede over bobestyrerens beslutning om at sælge til en uddannet bager.

- Min bedstefar døde 61 år gammel. Min far blev 62, og jeg regner med at blive 63. Set i det perspektiv har jeg levet to-tredjedele af mit liv. Den første tredjedel gik med en tryg barndom, den næste med at finde ud af, hvad jeg skal med mit liv – og nu har jeg fundet ud af det, siger han.

Hardys Christensen var landskendt som en bramfri formand for de danske bagermestre. Arkivfoto: John Randeris

Det, han har fundet ud af, er, at han har genfundet kærligheden til at bage. En kærlighed han opbyggede hjemme i Hardys Bageri.

Annonce

Alt er solgt for at satse på bagning

- Min far sagde altid, at børnearbejde ikke var forbudt, når det var ens egne børn. Jeg har en frygtelig melallergi, men så fik han fat i noget creme, der tog blænerne på mine arme, siger Jacob Askham-Christensen.

Da Hardy Christensen døde i april 2017 var Jacob Askham-Christensen højtlønnet konsulent med villa til tre millioner i Odense-forstaden Hjallese, husbåd i Odense Havn, en Mercedes i indkørslen og båd i Bork med plads til, at han og hustruen og de to børn kunne overnatte.

I dag er huset netop sat til salg, bil og både er solgt, han kører rundt i en brugt Kia og er optændt af en kamp for at udbrede kendskabet til at bage.

Hardy's Bageri blev solgt ud af familien og hedder i dag Nr. Nebel Bageri. Arkivfoto: Morten Nielsen

Han har lige søsat sin BørneBageklub, han har oprettet ”Bag med dit barn”, og han arrangerer BørneBagerskole.

Annonce

Bage-kærlighed til hele verden

- Jeg vil bare gerne dele min kærlighed til bagning med hele Danmark. Ja, hele verden, siger han.

Du siger, du vil lave verdens største børnebagerklub. Er det ikke lidt voldsomt?

- Næh, for da jeg drev det lille bageri i Nørre Nebel, kunne jeg få det i New York Magazine. Hvis jeg kan få det i, så kan jeg også få børnebageklubben i New York Magazine.

Jacob Askham-Christensen tænker stort.

Også med sit andet projekt: ”Danish Baking Universe”

- Jeg har sat huset til salg som led i det her. Danish Baking Universe skulle selvfølgelig have ligget i Nørre Nebel, men sådan gik det ikke – nu ser det ud til, at Svendborg Kommune vil stille lokaler til rådighed i de smukkeste, dejlige, nedslidte fabrikshaller på Frederiksøen, fra dengang Svendborg var en værftsby, siger han.

- Danish Baking Universe skal have alt, der hører til bageri. Mølle, mejeri, bryggeri, en forklædefabrik og et kulturhistorisk museum, for brød er måske den mest centrale enkeltingrediens i den vesteuropæiske kulturhistorie.

Annonce

Er ved at søge partnere

Det er store planer, hvor realistisk er det?

- 99,9 procent.

Hvor mange penge skal du rejse?

- Vi snakker om millioner. Jeg har selv noget med. Det var en sund forretning, han drev, den gamle, så jeg har arvet. Men det er klart, jeg søger investeringspartnere, og jeg har nogle møder nu med centrale aktører i bagerbranchen. For eksempel skal jeg mødes med marketingchefen på Valsemøllen senere i måneden.

Hvad siger din kone til, at du går all in på bagning nu?

- Jeg er godt skilt. Det bestemmer jeg selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

EM I HÅNDBOLD For abonnenter

Det nye omdrejningspunkt: Vejen ind i varmen har været lang, træls og bumlet

Annonce