Annonce
Ringkøbing-Skjern

Lettelse i handelslivet: Skærpelser er ikke så slemme som forventet

Bychef Mette Christensen, Skjern Handelsforening, fortæller at butikkerne har været på forkant med de nye regler. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Butikkerne har masser af håndsprit og er klar til at tage imod kunderne. De nye krav er slet ikke så omfattende som frygtet.

RINGKØBING-SKJERN: Både bychef Mette Christensen, Skjern, og købstadschef i Ringkøbing Jacob Muldkjær Rasmussen sad meget spændte foran fjernsynet, da statsminister Mette Frederiksen tirsdag klokken 19 fremlagde de nye forholdsregler for at undgå yderligere smittespredning af den frygtede corona-virus.

Ville det ende med totalt tomme gader, helt nedlukkede butikker eller fuldkommen uopnåelige krav?

- Det var ikke så slemt som forventet. For nogle butikker bliver det selvfølgelig, blandt andet for frisørerne. Men hvad angår restauranterne, så var det ikke mit indtryk, at så mange spiser på restauranterne lige nu, men det er godt at vi får lov til at bevare takeaway, siger Jacob Muldkjær Rasmussen, der har et indtryk af, at butikkerne allerede nu er godt med.

Det samme har Mette Christensen. Hun fortæller, at butikkerne i Skjern har været på forkant, og medlemmerne af Skjern Handelsforening har været gode til at søge råd hos hinanden.

- Jeg ventede spændt, og jeg synes, det er rigtig gode tiltag, som vi kun kan bakke 100 procent op om. Vi skal lytte til de kloge. Det er dem, der har viden om, hvilke hensyn der skal tages, både sygdomsmæssigt og økonomisk, fastslår Mette Christensen.

Alle butikker har håndsprit til at stå, og selvom det er svært at få fat på lige nu, så har man i Ringkøbing en lukket tråd på Facebook, hvor butikkerne hjælper med at bytte håndsprit. Nu skal de to chefer have læst de nye regler grundigt igennem, blandt andet med adgangen til at få vasket hænder. Mette Christensen fortæller, at flere kunder selv er begyndt at tage håndsprit med i tasken, så det er ikke vanskeligt at holde hænderne rene.

Hvad angår tætheden af kunder lige nu, mener Jacob Muldkjær Rasmussen, at det ikke er det store problem.

- Der er ikke så mange kunder i byen nu. Det er mere jævnt fordelt over dagen, fordi mange er hjemme. Der er ikke mange butikker med mere end 10 kunder ad gangen, forklarer Jakob Muldkjær Rasmussen.

Annonce
- Der er ikke så mange kunder i byen nu. Det er mere jævnt fordelt over dagen, fordi mange er hjemme. Der er ikke mange butikker med mere end 10 kunder ad gangen, forklarer Jakob Muldkjær Rasmussen, købstadschef i Ringkøbing. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Vi kan også levere hjemme

Statsministeren opfordrede i sin tale befolkningen til at handle via nettet. Det er noget af det, som de lokale butikker i årevis har kæmpet mod, og fra de to chefer lyder nu en opfordring til at huske at handle lokalt.

- Man kan selvfølgelig handle online, men man kan også få det bragt til døren og samtidig holde hånden under det lokale butiksliv. Vi har lige lanceret det, allerede nu er der mange ordrer, eftersom butikkerne fortsat er åbne. Man kan få det bragt gratis ud til hoveddøren. Har man ikke lyst til at handle i en fysisk butik, så bestil. Varen kan være lige så hurtigt fremme, som hvis du handler online, understreger Jacob Muldkjær Rasmussen.

I Skjern har man nu et frivilligt hjælpekorps på 20 personer, der er klar til at bringe ud.

- Vi vil gøre alt for at få det bragt ud. Om jeg selv skal ud med det, så gør jeg gerne det. Det gør mig ikke noget, når jeg tænker på, hvor mange timer vores ansatte i sundhedsvæsenet skal arbejde i den kommende tid. Man skal heller ikke føle at man er til besvær, når man ringer. Vi yder den service, der er behov for, fastslår Mette Christensen.

De nye regler gælder frem til 30. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce