Annonce
Kolding

Handicap-forum kritiserer adgangsforholdene på Kolding Sygehus: Det er for hårdt at komme ind i manuel kørestol

Bakken foran indgangen overholder alle regler i forhold til stigning, hvis kørestolsbrugerne følger den ledelinje, som er markeret på stedet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Bakken foran den nye indgang på Kolding Sygehus er meget hård at komme op ad, hvis man sidder i manuel kørestol, fordi man er tvunget til at køre skråt, siger Børge Larsen, der er medlem af Kontaktforum for handicap, som er kritiske over for adgangsforholdene.

Kolding: Bakken foran den nye hovedindgang på Kolding Sygehus er for hård at komme op ad, hvis man sidder i manuel kørestol.

Sådan lyder kritikken fra Kontaktforum for handicap, der er et brugerforum under Region Syddanmark, hvor regionsrådet også er repræsenteret i form af ni regionsrådsmedlemmer.

Kontaktforum for handicap har for nyligt henvendt sig til regionens anlægs- og innovationsudvalg med deres kritik, og adgangsforholdene er derefter blev drøftet i udvalget på det første møde i 2020.

Børge Larsen, medlem af Kontaktforum for handicap og repræsentant for Danske Handicaporganisationer, er en af dem, der primært står bag kritikken. Han forklarer, at selvom alle regler er overholdt, så er bakken svær at kæmpe sig op over.

- Man skal følge en ledelinje, og det er sådan set også fint nok. Den overholder alle regler i forhold til, hvor meget bakken må stige. Men hvis man kører i en manuel kørestol, skal man kompensere rigtig meget med den ene arm, fordi man skal køre skråt. Vi kan ikke klage over stigningen, fordi den overholder alle regler, men det er næsten umuligt at skulle køre skråt op ad bakken, siger Børge Larsen.

Annonce

Tidligere kritik

  • Adgangsforholdene på Kolding Sygehus har tidligere været udsat for kritik.
  • Dengang var det Handicaprådet, der stod bag kritikken, som var den samme som Kontaktforum for handicaps.
  • Kolding Sygehus lavede dengang piktogrammer på bakken, så det var lettere at finde den rigtige vej op.
  • Ved den lejlighed blev det også fastslået, at alle regler, som bakken skal overholde, er blevet overholdt.

Kolding Sygehus har ansat to stifindere, der i dagtimerne står klar til blandt andet at hjælpe patienter i manuel kørestol op ad bakken. Men Børge Larsen har ikke lyst til, at de skal belastes mere end nødvendigt.

- Jeg tænker på arbejdsmiljøet. Hvis de skal skubbe en person op, der vejer måske 170 kilo, som de sagtens kan komme ud for i dag, så bliver de overbelastet og får måske skader på længere sigt. Det kan ikke være rigtigt, at man laver et nyt byggeri og må gå på kompromis med den slags, fordi det skal se pænt ud, siger Børge Larsen.

Ifølge ham burde der være reposer og gelændere på vejen op ad bakken, så patienterne kan få sig et hvil undervejs. Alternativt burde sygehuset på deres hjemmeside gøre opmærksom på, at indgangen ikke er egnet til brugere i manuel kørestol og forberede dem på, at de skal benytte sig af den gamle indgang.

Kolding Sygehus oplyser til JydskeVestkysten, at de igen vil se på, om de kan gøre noget for at forbedre adgangsforholdene, efter de tidligere har lavet tydelige piktogrammer, der viser, hvordan man lettest kommer op ad bakken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce