x
Annonce
Sønderborg

Handicaphjælper tager drabstiltalt ældre kvinde i forsvar

Den 74-årige mand fra Sydals er kommet sig over den hårde omgang på en række sygehus i Danmark. Han tror ikke på, hans hustru ville slå ham ihjel med medicin. Arkivfoto: Claus Thorsted
Retssagen mod en 65-årig kvinde, der er tiltalt for drabsforsøg på sin mand på flere danske sygehuse, er på andendagen. Tidligere har ægtefællen og en datter forklaret, at de troede at moderen led af Parkinsons. Det troede hendes naboer, personlige hjælper og sågar hendes egen læge også indtil for nylig. Men hun har ingen neurologisk sygdom.

Der er endnu fire retsdage i en spektakulær sag, hvor en kvinde på 65 år fra Sydals er tiltalt for forsøg på at slå sin ni år ældre mand ihjel med sin egen medicin. Det mener Syd- og Sønderjyllands Politi er foregået i 2018 på flere danske sygehuse, hvor manden 14 gange mistede bevidstheden - enkelte gange røg han i koma i en uge og flere ugers varighed.

Det var en overlæge på Rigshospitalet, der i december 2018 slog alarm til Københavns Politi efter at have set resultater af prøver fra den 74-årige mands mavesæk og blod. Forinden havde han været indlagt på Sønderborg Sygehus og Odense Universitets Hospital (OUH). Lægen var sikker på, han havde været udsat for en forgiftning, og prøverne viste, at han havde det stærk muskelafslappende stof baclofen i kroppen, selv om han ikke var ordineret det stof. Det stof har hans hustru derimod fået udskrevet siden 2003. Oprindelig på grund af kroniske smerter og spændinger i ryggen efter en operation. Baclofen gives også til parkinson-patienter.

Siden har den tiltalte 65-årige kvinde været udredt for først sclerose og siden Parkinsons og RLS - Restless Legs Syndrom. Men neurologer på både Odense Universitets Hospital og senere privathospitalet Mølholm har slået fast, at hun ikke har hverken Parkinsons eller andre neurologiske sygdomme.

Det har hun bare ikke fortalt til andre - og selv hendes privatpraktiserende læge forklarede i Retten i Sønderborg fredag, at det var nyt for ham. Det var også en overraskelse for både datteren, ægtefællen, en genbo, sønnen - ligesom tiltaltes personlige hjælper troede, tiltalte led af Parkinsons.

- Jeg var overrasket over, at hun ikke havde Parkinsons. Det har jeg læst i avisen, hun ikke har, forklarede den personlige hjælper. Hun laver en del for den tiltalte - som kører hende i bil til læge og fysioterapi, ud at handle. Hun gør rent, laver mad og ledsager tiltalte.

- Vi er temmelig tætte. Jeg føler mig som et familiemedlem efterhånden, forklarede hun i retten. Hjælperen var flere gange med på Sønderborg Sygehus, da tiltaltes 74-årige mand blev indlagt. Der var mistanke om epilepsi - og flere gange røg han i koma. Et par gange efter at tiltalte og hjælperen sammen havde besøgt den ældre herre og givet ham jordbærgrød og æbletærte. Men de var der også ret ofte, og den ældre mand er glad for søde sager, så der blev bragt både grød, tærter, småkager og Dr. Oetkers hindbærfromage.

Hjælperen forklarede, at både hun og tiltalte søgte svar på nettet og hos sundhedspersonalet for at finde ud af, hvad den 74-årige kunne fejle.

- Vi spurgte om det kunne være madforgiftning, blodprop, medicinforgiftning eller måske flåtbid. Men det sagde de nej til, sagde hjælperen. Hun pakkede selv grød ned til patienten på sygehuset.

- Hun (tiltalte, red.) kan ikke have puttet noget i, og jeg har også selv spist af æbletærten og grøden, sagde hjælperen. Hun tror ikke, at tiltalte har givet sin mand baclofen.

- Nej. De har et meget harmonisk ægteskab, og de siger hver dag, at de elsker hinanden. Hun har slet ikke haft mulighed for det, sagde den personlige hjælper og ven. En afdelingssygeplejerske fra Sønderborg Sygehus' intensivafdeling kunne dog fortælle, at der ikke er personale ved alle patienter konstant døgnet rundt. Heller ikke under besøg.

Annonce

De har et meget harmonisk ægteskab, og de siger hver dag, at de elsker hinanden.

Handicaphjælper i retten

Søn: Mor har ikke gjort det

Tiltaltes søn vidnede også i retten fredag, og han forklarede om en generel mistillid til sundhedsvæsnets evne til at ordinere og docere den rette medicin.

- Jeg undrede mig over, at min far har fået endda rigtig meget epilepsi-medicin. Det bliver jo først stoppet på Rigshospitalet, sagde han. Sønnen forklarede, at han som tidligere social- og sundhedshjælper har oplevet, hvordan patienter et blevet fejlmedicineret. Det er samme teori hans far var inde på tidligere i retssagen - at han har fået for meget og forkert medicin. Sønnen kunne dog heller ikke give et bud på, hvordan baclofen var endt i faderens mavesæk og blod.

Forsvarer Tenna Dabelsteen spurgte direkte:

- Tænker du, din mor har givet din far baclofen?

- Nej. Det tænker jeg absolut ikke. Det kan jeg slet ikke forestille mig ud fra den måde vi er familie på, sagde sønnen. Han besøger sine forældre fem-seks gange om året, og han forklarede, at moderen får rystelser, når hun ikke tager sin medicin. Det fik en af de juridiske dommere, Kim Grunnet, til at spørge:

- Kan du sige noget om, din mor overhovedet har taget den medicin, hun har fået udskrevet?

- Det kan ikke sige noget om, svarede sønnen.

Tiltaltes egen læge blev spurgt af specialanklager Rikke Brændgaard:

- Vidste du, at tiltalte ikke har Parkinsons?

- Nej. Det er jeg først blevet opmærksom på nu, sagde lægen. Han har ikke læst journaler fra neurologiske udredninger på OUH og Mølholm, som han ellers har modtaget. Under retsmødet fredag sad den ældre kvinde helt stille, og i perioder kunne man se, at hendes hoved og krop rystede svagt.

Retssagen, der kører ved et nævningeting ved Retten i Sønderborg, fortsætter onsdag - og der forventes dom i sagen 17. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce