Annonce
Sønderborg

Handicaphjælper tager drabstiltalt ældre kvinde i forsvar

Den 74-årige mand fra Sydals er kommet sig over den hårde omgang på en række sygehus i Danmark. Han tror ikke på, hans hustru ville slå ham ihjel med medicin. Arkivfoto: Claus Thorsted
Retssagen mod en 65-årig kvinde, der er tiltalt for drabsforsøg på sin mand på flere danske sygehuse, er på andendagen. Tidligere har ægtefællen og en datter forklaret, at de troede at moderen led af Parkinsons. Det troede hendes naboer, personlige hjælper og sågar hendes egen læge også indtil for nylig. Men hun har ingen neurologisk sygdom.

Der er endnu fire retsdage i en spektakulær sag, hvor en kvinde på 65 år fra Sydals er tiltalt for forsøg på at slå sin ni år ældre mand ihjel med sin egen medicin. Det mener Syd- og Sønderjyllands Politi er foregået i 2018 på flere danske sygehuse, hvor manden 14 gange mistede bevidstheden - enkelte gange røg han i koma i en uge og flere ugers varighed.

Det var en overlæge på Rigshospitalet, der i december 2018 slog alarm til Københavns Politi efter at have set resultater af prøver fra den 74-årige mands mavesæk og blod. Forinden havde han været indlagt på Sønderborg Sygehus og Odense Universitets Hospital (OUH). Lægen var sikker på, han havde været udsat for en forgiftning, og prøverne viste, at han havde det stærk muskelafslappende stof baclofen i kroppen, selv om han ikke var ordineret det stof. Det stof har hans hustru derimod fået udskrevet siden 2003. Oprindelig på grund af kroniske smerter og spændinger i ryggen efter en operation. Baclofen gives også til parkinson-patienter.

Siden har den tiltalte 65-årige kvinde været udredt for først sclerose og siden Parkinsons og RLS - Restless Legs Syndrom. Men neurologer på både Odense Universitets Hospital og senere privathospitalet Mølholm har slået fast, at hun ikke har hverken Parkinsons eller andre neurologiske sygdomme.

Det har hun bare ikke fortalt til andre - og selv hendes privatpraktiserende læge forklarede i Retten i Sønderborg fredag, at det var nyt for ham. Det var også en overraskelse for både datteren, ægtefællen, en genbo, sønnen - ligesom tiltaltes personlige hjælper troede, tiltalte led af Parkinsons.

- Jeg var overrasket over, at hun ikke havde Parkinsons. Det har jeg læst i avisen, hun ikke har, forklarede den personlige hjælper. Hun laver en del for den tiltalte - som kører hende i bil til læge og fysioterapi, ud at handle. Hun gør rent, laver mad og ledsager tiltalte.

- Vi er temmelig tætte. Jeg føler mig som et familiemedlem efterhånden, forklarede hun i retten. Hjælperen var flere gange med på Sønderborg Sygehus, da tiltaltes 74-årige mand blev indlagt. Der var mistanke om epilepsi - og flere gange røg han i koma. Et par gange efter at tiltalte og hjælperen sammen havde besøgt den ældre herre og givet ham jordbærgrød og æbletærte. Men de var der også ret ofte, og den ældre mand er glad for søde sager, så der blev bragt både grød, tærter, småkager og Dr. Oetkers hindbærfromage.

Hjælperen forklarede, at både hun og tiltalte søgte svar på nettet og hos sundhedspersonalet for at finde ud af, hvad den 74-årige kunne fejle.

- Vi spurgte om det kunne være madforgiftning, blodprop, medicinforgiftning eller måske flåtbid. Men det sagde de nej til, sagde hjælperen. Hun pakkede selv grød ned til patienten på sygehuset.

- Hun (tiltalte, red.) kan ikke have puttet noget i, og jeg har også selv spist af æbletærten og grøden, sagde hjælperen. Hun tror ikke, at tiltalte har givet sin mand baclofen.

- Nej. De har et meget harmonisk ægteskab, og de siger hver dag, at de elsker hinanden. Hun har slet ikke haft mulighed for det, sagde den personlige hjælper og ven. En afdelingssygeplejerske fra Sønderborg Sygehus' intensivafdeling kunne dog fortælle, at der ikke er personale ved alle patienter konstant døgnet rundt. Heller ikke under besøg.

Annonce

De har et meget harmonisk ægteskab, og de siger hver dag, at de elsker hinanden.

Handicaphjælper i retten

Søn: Mor har ikke gjort det

Tiltaltes søn vidnede også i retten fredag, og han forklarede om en generel mistillid til sundhedsvæsnets evne til at ordinere og docere den rette medicin.

- Jeg undrede mig over, at min far har fået endda rigtig meget epilepsi-medicin. Det bliver jo først stoppet på Rigshospitalet, sagde han. Sønnen forklarede, at han som tidligere social- og sundhedshjælper har oplevet, hvordan patienter et blevet fejlmedicineret. Det er samme teori hans far var inde på tidligere i retssagen - at han har fået for meget og forkert medicin. Sønnen kunne dog heller ikke give et bud på, hvordan baclofen var endt i faderens mavesæk og blod.

Forsvarer Tenna Dabelsteen spurgte direkte:

- Tænker du, din mor har givet din far baclofen?

- Nej. Det tænker jeg absolut ikke. Det kan jeg slet ikke forestille mig ud fra den måde vi er familie på, sagde sønnen. Han besøger sine forældre fem-seks gange om året, og han forklarede, at moderen får rystelser, når hun ikke tager sin medicin. Det fik en af de juridiske dommere, Kim Grunnet, til at spørge:

- Kan du sige noget om, din mor overhovedet har taget den medicin, hun har fået udskrevet?

- Det kan ikke sige noget om, svarede sønnen.

Tiltaltes egen læge blev spurgt af specialanklager Rikke Brændgaard:

- Vidste du, at tiltalte ikke har Parkinsons?

- Nej. Det er jeg først blevet opmærksom på nu, sagde lægen. Han har ikke læst journaler fra neurologiske udredninger på OUH og Mølholm, som han ellers har modtaget. Under retsmødet fredag sad den ældre kvinde helt stille, og i perioder kunne man se, at hendes hoved og krop rystede svagt.

Retssagen, der kører ved et nævningeting ved Retten i Sønderborg, fortsætter onsdag - og der forventes dom i sagen 17. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];