Annonce
Esbjerg

Handicappede børn og voksne bestjålet: Sansehus rippet for værdifulde hjælpemidler

Efter branden i specialbørnehaven Kornvangen var det bagvedliggende Snoezelhuset faktisk i en stand, så det efter grundig rengøring og rensning kunne bruges af institutionen i det sansemæssige specialpædagogiske arbejde. Men arbejdet er meget afhængigt af det inventar, som nu er væk. Det stjålne løber op i minimum 130.000 kroner, og hertil kommer en del håndværkerudgifter i forbindelse med ny opsætning og installation af nyt inventar. Arkivfoto: Henrik Hansen
Børnenes sansehus – det såkaldte Snoezelhuset på Kornvangen – undslap storbrand i begyndelsen af juli, men er siden blevet rippet for udstyr til en anslået værdi af minimum 130.000 kroner. Det går hårdt ud over børn og voksne med svære handicap. Udvalgsformand og direktør er rystede og vrede.
Annonce

Esbjerg: Da en omfattende brand i begyndelsen af juli hærgede specialbørnehaven Kornvangen, var der ét lyspunkt i ulykkerne: Branden havde ikke berørt det bagvedliggende sansehus – det såkaldte Snoezelhuset - der er så vigtigt for børnene, som for nogles vedkommende lider af fysiske handicap, mens andre har psykiske diagnoser.

Men glæden viste sig at blive af kort varighed. Det viser sig nemlig nu, at tyve har hærget sansehuset og fjernet alt udstyr, som børnene og i øvrigt også mennesker med demens, psykiske lidelser, ADHD, autisme og stress kan gøre brug af.

Sansehuset er til for at stimulere brugerens syns-, høre-, føle-, lugte- og smags-sanser gennem forskellige materialer, lys og andet. Husets indhold er forfinet og forbedret over lang tid med donationer fra fonde, velgørere og Esbjerg Kommune selv.

Tyveriet ser ud til at være velplanlagt, for tingene er ikke rykket ned fra væggene, men skruet nydeligt af med værktøj, og meget tyder på, at tyvene har været helt bevidste om, at der her var tale om  hjælpemidler til børn med handicap.

Annonce

Usmageligt

Formand for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), udtalte kort efter branden, at hun var lettet over, at det så ud til, at sansehuset var gået fri af skader.


Hvor er det frækt og usmageligt - at folk vil være sig selv bekendt. Her har man stjålet fra nogle af vores mest sårbare.

Diana Mose Olsen (SF)


”Det betyder meget i børnenes hverdag, og det er et helt særligt tilbud her i Esbjerg Kommune, så det er vigtigt, hvis det er reddet”, lød det, og i dag lægger hun ikke skjul på sin vrede over de samvittighedsløse mennesker, der har stjålet det specialfremstillede udstyr fra børn med svære handicap:

- Hvor er det frækt og usmageligt - at folk vil være sig selv bekendt. Her har man stjålet fra nogle af vores mest sårbare. De ting og indbo, der er fjernet, udgør simpelthen hele forskellen på, om de meget sårbare børn med handicap kan håndtere en hverdag eller ej. Om deres kroppe går i spasmer eller kramper, om de får den nødvendige mentale ro. Alt det har man frataget dem ved at stjæle tingene. Jeg håber næsten, at tyvene ikke ved, hvem det er, de har stjålet fra, så jeg kan bevare håbet om, at de ikke er helt skruppelløse, for jeg vil gerne tro på det bedste i mennesker. Men desværre tyder alt på, at tyvene præcis vidste, hvad de stjal, nemlig specialfremstillede hjælpemidler til en særlig målgruppe, siger hun.

- Det har jo taget tid, og tingene er pænt og nydeligt afmonteret med rette værktøjer, og det siger mig, at vi her ikke taler om desperate mennesker som eksempelvis stofmisbrugere, der søger deres egen overlevelse. Det ser desværre velplanlagt ud. Jeg er så rystet, vred og ked af det på børnenes og forældrenes vegne, for børnene har brug for sansehusets muligheder for at kunne håndtere hverdagen, siger udvalgsformanden.

Annonce

Selvforsikret

Direktør for Børn & Kultur på Esbjerg Kommune, Jørn Henriksen, er i lighed med udvalgsformanden oprørt over det, der er sket.

- Jeg var også lettet, da branden ikke berørte sansehuset, men det blev jo en kort glæde, for nu er huset simpelthen blevet rippet. Normalt er der tyverialarm koblet på kommunale institutioner, men på grund af de skader, branden forårsagede på el-forbindelserne på Kornvangen, har tyverialarmen ikke fungeret, forklarer direktøren. Han tilføjer, at Esbjerg Kommune er selvforsikret, så pengene til erstatning af de stjålne effekter skal komme ud af forvaltningens budget eller afsættes ved efterårets budgetforhandlinger.

- Men det handler ikke alene om at få det stjålne erstattet, men om at sikre, at Snoezelhuset hurtigst muligt kan tages i brug igen. For børnene og også flere af de voksne, der lejer sig ind, har det afgørende betydning for, hvordan deres hverdag er, supplerer Diana Mose Olsen.

Branden i hovedbygningen på Kornvangen opstod under renoveringsarbejdet, da der skulle påsvejses tagpap. Det er skæbnens ironi, at ombygningen blandt andet var sat i gang for at koble sansehuset sammen med hovedbygningen med en overdækning, så børnene kunne anvende sansehuset mere.

Tyvekosterne fra Snoezelhuset

Blandt de stjålne effekter fra Snoezelhuset er følgende:

  • Et lysgulv, laserlys (nattehimmel), kugledyne med betræk, kulørte fiberoptik-strenge med kamliste, lyskilde til fiberoptik, B & O-anlæg med højttalere og fjernbetjening i tre rum, tre højttalere, mikrofoner, LED-lyskæde med farveskift, spejlkugler og lyskupler, væskeeffekt-hjul samt projektor, Spa Light diamanter, lommelygter, dvd'er og cd'er, dvd-afspiller og cd-afspiller med fjernbetjeninger.
  • Den oprindelige målgruppe for Snoezelhuset var mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, men snoezelen har også vist sig effektiv til mennesker med demens, psykiske lidelser, ADHD, autisme og stress. Snoezelhuset i Esbjerg er tilknyttet Specialbørnehaven Kornvangen, men det er også åbent for andre.
  • Snoezelhuset er et sansehus, der består af tre sanserum, et varmtvandsbassin og omklædningsfaciliteter. Huset blev oprettet i 1995 på initiativ fra den daværende forældreforening og er siden løbende renoveret og udviklet. Der er loftlift i det hvide rum, omklædningsrum og bassin rum. Derudover er der handicapegnede bade- og toiletforhold.

Huset bruges både af Kornvangen som en del af børnenes behandlingstilbud og dels af andre, der lejer huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce