Annonce
Livsstil

Handicappede har også lyst til sex

Mulle er 26 år og gift med Sonny. Hun lider af cerebral parese, også kaldet spastisk lammelse.

Familie-sundhed: Vi har alle lige lyst. Uanset hvordan vi ser ud, og uanset hvordan vores sind fungerer. Unge mennesker med handicap sætter fokus på deres seksualitet med kampagnen »Ligelyst«, der blandt andet er en rejsende fotoudstilling på landets gymnasier

Et eksempel: En 14-årig udviklingshæmmet pige har et funktionsniveau som en toårig. Ligesom alle andre teenagere oplever hun, at hendes krop bliver kønsmoden. Hun får bryster, menstruation og føler lyst - ganske ligesom alle andre piger i den alder.

Men hun har ikke en bevidsthed og forståelse, der kan begribe og håndtere det, der sker med hendes krop.

- Det stiller store krav til omgivelserne. De skal hjælpe hende og lære hende, hvad det er, der sker - og hvordan hun skal håndtere det. Hun har brug for at lære det på en måde, hun kan forstå, siger projektmedarbejder Kim Steimle Rasmussen fra SUMH, Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Han understreger, at mennesker med handicap har drømme, følelser og lyster ligesom alle andre.

Et andet eksempel er unge med fysisk handicap, der hele deres liv har kæmpet med at vænne sig til deres anderledes krop. Som Sigrid Netteberg, der er 24 år og har cerebral parese - også kaldet spastisk lammelse.

- Jeg har hele mit liv været vant til, at min krop ikke fungerer optimalt. At jeg ikke kan stole på min krop. Når man så bliver så kropsbevidst, som man bliver i puberteten, så er det enormt grænseoverskridende, siger hun og tilføjer:

- Det er svært at lære at elske sin krop. Det har jeg haft mange problemer med.

Normalitetsbegrebet

Sigrid Netteberg sidder i bestyrelsen for SUMH og har været meget aktiv i kampagnen »Ligelyst«, der prøver at nedbryde nogle af de tabuer, der er om mennesker med handicap og sex.

Første fase i »Ligelyst« er en fotoudstilling med unge mennesker med handicap, der viser deres krop - og i nogle tilfælde også deres handicap frem. »Ligelyst« handler nemlig ikke bare om at lære mennesker med handicap at håndtere den svære seksualitet. Kampagnen handler i hendes optik lige så meget om at skabe forståelse for en anderledes krop - hos alle unge.

- Alle er usikre og sårbare. Det er underligt og forvirrende at komme i puberteten. Alle tænker på, om de er normale. Så er det godt at se noget så ekstremt, som du ser på billederne. Og se at det er helt normalt. Så sætter det handicappet i baggrunden. Sådan håber jeg i hvert fald, at de unge ude på gymnasierne vil tænke, siger Sigrid Netteberg.

Rundt i landet

Kampagnen turnerer netop nu rundt i landet på en række gymnasier, hvor billederne hænger tre uger hvert sted.

- Du må meget gerne skrive, at vi stadig mangler nogle udstillingssteder, hvis der er nogen, der har lyst til at have den hængende, siger Kim Steimle Rasmussen.

Billederne af de 13 unge mennesker med handicap er taget af fotograf Maria Fonfara, og Sigrid Netteberg er meget glad for resultatet.

- Se hvor flot og smuk, kroppen kan være. Også selv om man ser lidt anderledes ud. Det er vigtigt at få fortalt, at vi med handicap også er seksuelle og attraktive væsner. Du må gerne stå ved den krop, du har. Du behøver ikke være flov eller ikke kunne lide din krop. Vi er mange, der ser sådan ud, siger hun og tilføjer:

- Det har ligget os meget på sinde, at folk på billederne ser så naturlige ud, at alle kan identificere sig med dem. Det er ikke handicappet, der træder frem og dominerer billeder, siger Sigrid Netteberg, der glæder sig over, at motiverne på billederne har stillet op for hende selv og andre mennesker med handicap.

- Det må gerne være en sideeffekt af kampagnen, at folk får øjnene op for, at mennesker med handicap også er attraktive mennesker. Jeg har et lille håb om, at vi kan gøre op med, at mennesker med handicap kun møder andre mennesker med handicap, siger projektmedarbejder Kim Steimle Rasmussen.

»Ligelyst« har en ambition om at hjælpe mindst 600 med handicap til et bedre sexliv - enten med sig selv eller en partner. Det har nemlig vist sig, at den lovpligtige seksualundervisning på de specialskoler, hvor mange unge med handicap går, har været mangelfuld - eller ligefrem ikke-eksisterende.

- Vi har oplevet en berøringsangst over at tale om sex på specialskolerne. Det vil vi blandt andet med den her kampagne prøve at råde bod på, siger Kim Steimle Rasmussen og erkender i samme åndedrag, at det er en mangeartet opgave.

- Udfordringerne er meget forskellige afhængig af, hvilket handicap den unge har. Det afgørende er at give seksualundervisning på deres egne præmisser og på deres niveau, siger han og peger på, at det betyder individuel undervisning eller i meget små grupper.

- For fysiske handicap kan det handle meget om, hvilke seksuelle hjælpemidler de kan bruge. Men der er også hele spørgsmålet om hjælperen, hvis de har sådan en. Hvad kan jeg forlange af hjælperen? Skal de hjælpe os med at få tøjet af? Der er mange spændende problemstillinger.

Hvor går grænsen?

For unge med et psykisk handicap er det andre forhold, der spiller ind. Hvordan får man som udviklingshæmmet en kæreste? Hvad kan jeg godt lide og hvor går mine grænser? De skal lære at sætte ord på følelser, og det er en stor udfordring at lære.

- Nogle af de udviklingshæmmede har været gennem undersøgelser som børn, som de ikke har forstået - men måske stadig kan huske. Det kan de have oplevet som et overgreb. Hvornår skal man gøre noget, man synes er ubehageligt? Det handler om at lære om ens egne grænser, fortæller Kim Steimle Rasmussen.

Mange af de lærere og pædagoger, han møder i sit arbejde, bliver overraskede over, hvor stor viden og nysgerrighed unge med handicap har.

- Først siger de, at der er vores elever ikke endnu. Men så sender vi dem hjem og beder dem prøve med et spil, og så viser det sig, at eleverne er meget interesserede. De ved meget mere, end vi tror - og er meget nysgerrige, siger han.

Men hvis skolen eller andre voksne ikke tager emnet op med de unge med handicap, så har de reelt kun den viden, de kan finde i pornofilm. Og det er som bekendt ganske anderledes end virkeligheden.

- De har jo stadig lyster og behov som alle andre, understreger Kim Steimle Rasmussen igen.

Tina er født uden højre hånd og højre underben.
Mie lider af sygdommen Devic's disease, og hun har nærmest mistet synet.
Kasper kan ikke høre.
Jeanette lider af muskelsvind.

Læs mere

Læs mere om sex og mennesker med handicap på Ligelyst.dk. Her kan du også se billederne, og hvor i landet udstillingen befinder sig netop nu.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvad betyder reglerne om delt bopæl for børne- og ungeydelsen?

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce