Annonce
Esbjerg

Handicappede vælter kommunekassen: 40 millioner kroner ekstra til botilbud

Handicappede skal have lige muligheder. Det gælder også i form af forskellige boformer og handicapegnede boliger med god tilgængelighed og adgang til fritidsaktiviteter. Men det koster mange penge at leve op til disse målsætninger, så budgetterne skrider. Fotoet er et genrefoto. Arkivfoto. Michael Svenningsen
Voldsomt udgiftspres på handicapområdet ser ud til at fortsætte de kommende år, og det kan vælte budgetterne. En ny handleplan bliver nødvendig for at genoprette økonomien.

Esbjerg Kommune: Udgifterne til voksne handicappede er eksploderet. Alene i år har det kostet 40 millioner kroner ekstra at sikre de handicappedes botilbud, og økonomifolkene på rådhuset i Esbjerg følger den voldsomme vækst i udgifterne tæt.

Som JydskeVestkysten tidligere har beskrevet, tyder alt på, at udgiftspresset på dette område vil fortsætte. Er det tilfældet, vil der blive behov for en ny handleplan for de voksne handicappede, så budgettet kan genoprettes.

Den alvorlige økonomiske situation blev præsenteret på det seneste møde i Social- & Arbejdsmarkedsudvalget, og alle alarmklokkerne ringer.

- Jeg kan ikke mindes, at det har været så stramt økonomisk som nu. Vi kan ikke spare os ud af en merudgift på 40 millioner kroner i fremtiden, siger udvalgets formand, Henrik Vallø (Borgerlisten).

Annonce

Det bliver svært at finde flere steder, hvor der kan spares. Gabet mellem det planlagte budget og forbruget er stort. Det skyldes, at flere handicappede har fået behov for bolig og i længere tid, og samtidig stiger priserne.

Henrik Vallø (Borgerlisten) formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

Besparelser kan være på vej

Han forventer, at merforbruget på botilbuddene til handicappede i år skal dækkes med en tillægsbevilling eller ved at finde besparelser på andre områder under Social- og Arbejdsmarkedsudvalget.

- Men det bliver svært at finde flere steder, hvor der kan spares. Gabet mellem det planlagte budget og det reelle forbrug er stort. Det skyldes, at flere handicappede har fået behov for en bolig og i længere tid, og samtidig stiger priserne, siger udvalgsformanden.

Sidste efterår vedtog et samlet byråd et budget, hvor man pointerede, at netop området for vokse handicappede efter flere års store millionbesparelser blev friholdt.

- Dengang kunne vi ikke forud et så stort forbrug. Der er flere modeller, hvor man for eksempel kan køre videre med en ubalance fremadrettet og med mindre besparelser, siger Henrik Vallø, der understreger, at han har det meget svært med besparelser på de handicappede.

- Men vi kan stå i en situation, hvor vi må gøre noget, altså tilføre flere penge og måske lave mindre besparelser, siger Henrik Vallø.

Det er ikke kun på handicapområdet, at udgifterne er større end budgettet. Samlet tegner der sig merudgifter på 150-160 millioner kroner årligt i Esbjerg de kommende år, hvis ikke der gribes ind.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce