Annonce
Sydjylland

Handicappet dreng kunne overvåges frit på nettet

Tidligere undersøgelser har afsløret, at ud af 10.000 danske overvågningskameraer var 1266 ikke beskyttet bag et password.

Flere syddanskere sender live-billeder ud til hele verden fra deres hjem uden at vide det. Deres overvågningskameraer er nemlig ikke beskyttet med adgangskoder, hvilket bliver udnyttet af russiske hjemmesider.

Annonce

Et overvågningskamera filmer ind i et soveværelse, mens en kvinde går rundt kun iført et håndklæde om kroppen. Et andet sted i Danmark er en mand på vej ud med skraldeposen, mens kameraet filmer indkørslen. Og i Aabenraa-området ligger et handicappet barn i sin tremmeseng med en iltmaske over hovedet. Billedkvaliteten er så tydelig, at man nemt kan læse skriften på drengens lilla T-shirt.

Det sidste eksempel er det værste, JydskeVestkysten er stødt på under researchen til denne artikel. I løbet af dagen kunne vi følge med, da drengen fik børstet tænder og blev skiftet af en pædagog, og senere da han blev sat i en kørestol for at se fjernsyn.

I alt fik vi adgang til 12 sydjyske overvågningskameraer, der på grund af dårlig sikkerhed lukker fremmede ind i privatsfæren. I et enkelt var det endda muligt at få fuld kontrol over et kamera, så vi frit kunne skifte vinkel fra højre til venstre.

Kameraerne er tilgængelige for hele verden via en russisk hjemmeside, der har scannet internettet for overvågningskameraer uden passwords, eller hvor adgangskoden ikke er blevet ændret fra fabriksindstillingen. Tidligere undersøgelser har afsløret, at ud af 10.000 danske overvågningskameraer var 1266 ikke beskyttet bag et password.

- Problemets omfang er større, end man lige regner med. Overvågningsudstyr er blevet så billigt, at det er blevet tilgængeligt for helt almindelige mennesker. Problemet er, at mange ikke vælger at beskytte deres kameraer, fordi producenterne ikke tvinger forbrugerne til det, siger Jens Christian Høy Monrad, trusselsanalytiker hos det amerikanske it-sikkerhedsfirma FireEye.

Det helt store problem er, at mange kamera-producenter gerne vil gøre det nemt for forbrugerne at installere deres nye udstyr med "plug and play"-løsninger, hvor forbrugerne ikke skal gøre andet, end at forbinde deres udstyr til internettet.

- Rigtig mange forbrugere går ikke ind og finjusterer indstillingerne eller laver andre adgangskoder. Og derfor kan deres kameraer stå ubeskyttet hen til potentiel misbrug fra folk rundt om i hele verden, siger Jens Christian Høy Monrad.

Kan bruges til afpresning

Ejeren af den russiske hjemmeside, som udstiller overvågningsbillederne, har tidligere udtalt til amerikanske medier, at hans intention med siden er at "øge opmærksomheden på sikkerhedsproblemerne". Men selvom den russiske ejer ikke nødvendigvis har skumle bagtanker med hjemmesiden, kan overvågningsbillederne misbruges af andre it-kriminelle.

- Vi har set eksempler på hackere, der har fået adgang til eksplicit materiale, som de efterfølgende har brugt til afpresning. Hvis du har en betroet stilling eller er politiker, kan det godt være, at du er villig til at betale en sum penge for at undgå, at materialet bliver lækket og spredt på internettet, siger Jens Christian Høy Monrad.

I andre tilfælde kan overvågningskameraerne bruges til det modsatte formål af, hvad de ofte er købt til. Tager man for eksempel overvågningsbillederne af manden, der tømmer sin skraldespand, kan man også skimte en bil i baggrunden. Indbrudstyve kan dermed se, at nogen er hjemme, og dermed også, hvornår beboerne ikke er hjemme.

- Man kan sagtens forestille sig, at hjem med overvågning bliver ofre for kriminelle, der vil stjæle. Det er en nem måde at holde øje med, hvornår ejeren er taget på ferie, siger Jens Christian Høy Monrad.

Dine lamper kan blive hacket

Problemet med ubeskyttet overvågningsudstyr er kun begyndelsen på en ny epoke i internethistorien. Man taler om et fænomen, der kaldes Internet of Things - Tingenes internet. Helt kort handler det om, at flere og flere af hjemmets ting i fremtiden bliver koblet på internettet for at gøre alt lidt smartere. Forestil dig, at dit køleskab er online, så det selv kan bestille nye dagligvarer hjem, eller at din vaskemaskine kan fjernstyres via en smartphone, så du kan starte den, selvom du ikke er hjemme.

- Vi er kun i opstartsfasen, for i fremtiden vil stort set alt det, vi køber til hjemmet, kunne forbindes til internettet. Jeg forudser derfor, at vi det næste par år vil opleve, at mange af de enheder bliver kompromitteret.

- Man kan forestille sig situationer, hvor forbrugere for eksempel har købt belysning, der kan styres via nettet. Der vil hackere kunne overtage systemet og kræve penge, hvis man igen vil have adgang til sine lamper, siger Jens Christian Høy Monrad.

En undersøgelse fra Epinion viser, at et dansk hjem i dag har knap ni enheder tilkoblet internettet. Men mens levetiden på de enheder ofte er lang for forbrugerne (man smider jo ikke et dyrt smart-tv ud efter få år, og da slet ikke et dyrt køleskab), har producenterne ofte et andet syn på sagen.

- Leverandørerne er generelt dårlige til at opdatere gamle systemer. De siger bare, at det er udgået, hvilket skaber et sikkerhedshul hos forbrugerne, som ofte ikke udskifter deres elektronik hver eneste gang, der kommer en ny model. Det er bestemt et problem set fra forbrugernes synsvinkel, siger Jens Christian Høy Monrad.

JydskeVestkysten har forsøgt at finde frem til forældrene til den handicappede dreng, for at gøre dem opmærksomme på sikkerhedsproblemet med deres overvågningskamera. Det har desværre ikke været muligt. Efter vi har advaret om problemet på Facebook, er kameraet dog blevet slukket.

Ubeskyttet overvågning

JydskeVestkysten har behandlet emnet for at gøre opmærksom på de problemer, der er forbundet med at have et usikkert overvågningskamera i sit hjem.

I den forbindelse har avisen gennemgået en russisk hjemmeside, hvor der er adgang til direkte video fra flere sydjyske hjem.

JydskeVestkysten har valgt ikke at dele oplysninger om, hvor hjemmesiden findes, ligesom vi behandler alle følsomme oplysninger fortroligt.

Læs også:

Familie blev overvåget af russere: - Det er rigtig vammelt

Læs også:

Sådan sikrer du dit overvågningskamera på nettetAnnonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Postmester "Knag" er død

Annonce