Annonce
Kolding

Handicapudvalg skal behandle et sparekatalog med besparelser for 12,8 millioner kroner

Benny Dall (EL) er formand for udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler. Han står uden for budgetforliget. Arkivfoto: Soffi Chanchira Larsen
Benny Dall (EL), der er formand for udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler, går ud fra, at området onsdag beslutter at spare de 10,3 millioner kroner, som kan findes med strategien "Selvværd og Sammenhæng".

Kolding: Benny Dall (EL), der er formand for udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler, går ud fra, at udvalget på onsdagens møde kan slippe for at sætte nye besparelser i søen. Her skal lokalpolitikerne behandle embedsmændenes sparekatalog, der indeholder spareforslag for 12,8 millioner kroner næste år.

- Jeg står uden for budgetforliget og kender ikke de andre udvalgsmedlemmers indstilling, men jeg tror og håber på, at vi kan finde de penge, som budgetforliget pålægger os, med de initiativer vi allerede har sat i gang med strategien "Selvværd og Sammenhæng", siger han.

Med "Selvværd og Sammenhæng" bliver borgerne spurgt ind til, hvilken form for kommunal hjælp, der giver mening for dem. Herefter arbejdes der på at finde løsninger, der er bedre for den enkelte og billigere for kommunen.

Med "Selvværd og Sammenhæng" regner embedsmændene ifølge spareforslaget med, at kommunen kan spare syv millioner kroner ved, at borgere, der bor i botilbud uden for Kolding Kommune, flytter til Kolding og tilbydes en anden boform. De berørte borgere er mennesker, der har behov for personlig og praktisk hjælp og pleje, vejledning, rådgivning og træningen i det daglige.

I sparekataloget står også, at man med "Selvværd og Sammenhæng" kan spare 2,5 millioner kroner på bofællesskaber og 800.000 kroner på en omlægning af den socialpædagogiske støtte og en million kroner ved at skabe et nyt beskæftigelsestilbud til de udviklingshæmmede, der hidtil har arbejdet i Organisationen Nordhøjs to butikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce