Annonce
Kolding

Handlen er gået tilbage: Nu ejer Kolding Kommune outletgrunden igen

Nu ryger Holmsminde-parkeringspladsen her snart i udbud igen. Byrådet finder ud af, hvad det vil have bygget på arealet straks efter sommerferien. Foto: Søren Gylling.

Så er handlen om den centrale bygrund på Holmsminde ophævet. Ærgerligt, men godt, siger borgmesteren, der bebuder primært boligbyggeri på arealet. Detailhandel og nyt rådhus kommer ikke på tale.

Kolding: Så er Kolding Kommune igen den retmæssige ejer af den 27.000 kvadratmeter store grund ved Holmsminde, som i de sidste syv år har tilhørt Nordic Design Village A/S, der forgæves har forsøgt at få et milliardprojekt med outletcenter og boliger op at stå på den helt centrale bygrund.

Efter at alle frister for at komme i gang med byggeriet udløb 12. juni, besluttede Kolding Byråd på et lukket møde tirsdag aften, at handlen skal hæves. Og allerede onsdag formiddag oplyste borgmester Jørn Pedersen (V), at tinglysningen var ved at blive lavet, så der i løbet af ganske kort tid igen står Kolding Kommune på skødet.

Dermed er alle spekulationer om, hvorvidt Nordic Design Village ville forsøge at trække ophævelsen af handlen i langdrag forduftet.

Annonce

Sagen kort

Nordic Design Village A/S købte grunden ved Holmsminde og Riberdyb af kommunen i 2011 for en krone.I juni 2017 udstedte kommunen byggetilladelse til et projekt med 59 butikker og 100 boliger. Derfor skulle byggeriet være i gang senest i juni i år, hvis projektudviklerne ville undgå, at byrådet kunne kræve handlen ophævet.

Selskabet forpligtede sig til at udføre omfattende udenomsarbejder, f.eks. broer og stianlæg. Som sikkerhed herfor stillede selskabet en bankgaranti på 30 mio. kr.

Nordic Design Village har forgæves forsøgt at finde investorer til projektet.

Nu vil Kolding Kommune udbyde grunden til salg til et nyt projekt, som byrådet beslutter indholdet af efter sommer.

Bankgarantier

- Investorkredsen og udviklerne lader grunden gå retur, og det sker i de timer her, oplyste Jørn Pedersen onsdag formiddag.

Når papirerne er på plads, frigiver Kolding Kommune de 30 millioner kroner, som udviklerne tidligere har stillet som bankgaranti for at udføre en række arbejder på arealerne langs åen og rundt om det byggeri, som altså aldrig blev til noget - og så skal de stille en ny sikkerhed for den regning, der venter dem for de omkostninger, kommunen har haft i forbindelse med byggesagsbehandlingen.

- Der er tale om nogle hundrede tusinde kroner, men det er ikke et millionbeløb, oplyser borgmesteren.

To etaper

Hvordan har du det med, at der nu er sat endeligt punktum for outlet-visionen?

- Jeg har det rigtig godt med, at vi nu kan komme videre. Omvendt har jeg det ikke godt med, at der er nogle investorer, som har brugt penge på noget, de troede på, men som nu er spildt. Det er ærgerligt.

Og hvad sker der så nu?

- Nu kigger vi fremad og finder ud af, hvad der skal ske med de to grunde på Riberdyb og Holmsminde, og vi griber det an i to etaper og tager Holmsminde først og Riberdyb bagefter. Vi får en sag på dagsordenen i august, og her beslutter vi, hvad der skal ske, siger borgmesteren.

Han fastslår dog allerede nu, at Holmsminde bliver udbudt til primært boliger og caféer, og at der helt sikkert ikke kommer detailhandel på tale. Tidligere overvejelser om at opføre en ny kommunal forvaltning i området kommer heller ikke på tale, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce