Annonce
Esbjerg

Hannas elskede daghjem er truet af lukning

80-årig dement kvinde på plejehjem nægtet dagaktiviteter på center.Foto: André Thorup
Daghjemmet på Østerbycentret, hvor Hanna Helth Jensen har fået lov at komme tre dage om ugen, er i fare for at blive lukket. Direktionen i Esbjerg Kommune foreslår daghjemmet lukket, da der er overkapacitet af pladser.

Esbjerg Kommune: Det kan snart være helt slut med at komme på daghjemmet på Østerbycentret for Hanna Helth Jensen.

Den 81-årige demente kvinde kom i fokus, da hun sammen med sin datter Marianne Poulsen stod frem og kritiserede Esbjerg Kommune og ledelsen på Østerbycentret for ikke at ville give hende lov til at komme på det daghjem, hvor hun i årevis havde haft sin daglige gang og sin vennekreds.

Problemet opstod, da hun flyttede ind på plejehjemmet. Som beboer havde hun som udgangspunkt ikke ret til at benytte sig af aktiviteterne på daghjemmet, hvilket hun og datteren var ganske uforstående overfor. Det gjorde Hanna Helth Jensen meget ked af det og så deprimeret, at hun kom på antidepressiv medicin.

Hun fik lov til at komme på daghjemmet først to og senere tre dage om ugen, men det var stadig de to hverdage uden daghjemmet og samværet med vennerne, der fyldte i hovedet på Hanna Helth Jensen, og hun blev ved med at være meget fortvivlet og ked af det.

Lige lidt hjalp det, kommunen ville ikke give hende lov til at være der alle dage.

Annonce

Daghjemspladser

Esbjerg Kommune råder over 245 daghjemspladser fordelt på 7 plejehjem.

En plads koster i gennemsnit omkring 45.000 kroner om året.

En lukning af 17 daghjemspladser vil give en driftsbesparelse på 765.000 kroner om året.

Spareforslaget udgør 2 årsværk.

Pladsproblemer

Og nu kan Hanna og hendes venner på daghjemmet være på vej helt væk.

Direktionen i Esbjerg Kommune har som en del af "Budget i Balance" indstillet daghjemmet på Østerbycentret til lukning.

Der er i øjeblikket flere daghjemspladser, end der er visiterede borgere til, og derfor ønsker direktionen at nedlægge 11 daghjemspladser. Det foreslås gjort ved at lukke daghjemmet på Østerbycentret med 25 pladser og i stedet oprette 8 ekstra pladser på Områdecenter Hedelund, så der netto forsvinder 17 pladser.

Årsagen til, at det lige netop er daghjemmet på Østerbycentret, der er i spil til lukning er, at der - ifølge direktionen - er betydelige pladsproblemer. Der foregår udover aktiviteterne i det visiterede dagtilbud en række frivillige aktiviteter med "ikke-visiterede borgere", så det er vanskeligt at tilbyde de visiterede borgere forflytning og anden personlig hjælp. Østerbycentret råder ikke over andre egnede lokaler til disse aktiviteter, hedder det i direktionens beskrivelse af forslaget.

Trække tæppet væk

En lukning af daghjemmet på Østerbycentret vil have voldsomme konsekvenser for Hanna Helth Jensen, mener hendes datter Marianne Poulsen.

- Det vil slå min mor tilbage til start og fuldstændig trække tæppet væk under hende. Hun ville blive vred og være aldeles uforstående overfor det, og så skal der bruges ressourcer på det fra pårørendes og personalets side. Hun er dårlig for tiden og har derfor ikke benyttet daghjemmet ret meget de seneste uger, men når hun forhåbentligt bliver frisk igen, så vil hun helt sikkert bruge tilbuddet fuldt ud igen, det er det, hun holdet allermest af. En lukning ville være en voldsom forringelse, specielt for de demente brugere af daghjemmet. Og hvis man lukker 25 pladser ned på Østerbycentret og kun opretter 8 nye på Hedelund, så er der jo umiddelbart 17 visiterede borgere i området omkring Østerbycentret, der mangler en plads. Det er ret vildt, siger Marianne Poulsen.

80-årig dement kvinde på plejehjem nægtet dagaktiviteter på center.Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Oprydning ved Danfoss-giftstrand kan koste op mod 140 millioner kroner

Annonce