Annonce
Kultur

Hanne Boel fortolker yngre kolleger på nyt album: - Medina er en moderne Tove Ditlevsen

- Alle, jeg har fortalt om mit kopi-projekt, har sagt, at jeg var nødt til at fortolke The Minds of 99. Så jeg kastede mig over ”Hurtige hænder”, som vi bevidst indspillede i en ikke-akustisk version, siger Hanne Boel. Foto: Simon Staun
Tanken om at synge på dansk har længe spiret i Hanne Boel, der ikke har indspillet sange på sit modersmål siden 1988. Corona tvang hende til at tænke ud af boksen, hvilket har resulteret i albummet ”Kopi” med fortolkninger af blandt andet Marie Key, The Minds of 99 og Medina.

Musik: De fleste danskere har formodentlig bandet og svovlet under corona. Fordi de skulle hjemmeskole børnene. Fordi ferier gik i vasken. Fordi de druknede i onlinemøder eller måtte aflyse fester.

Hanne Boel derimod bandede over, at hun ikke kunne forme Marie Keys sang, ”Landet”, så ordene føltes naturlige i hendes mund. Den sang valgte hun sammen med ni andre sange ud til sit aktuelle album, ”Kopi”, hvis drivkraft var at undersøge og forstå især yngre kollegers sangtekster.

Det har på en måde været et antropologisk projekt. Men i høj grad også et grænseoverskridende projekt, fordi Hanne Boel ikke har indspillet på dansk siden slutningen af 1980’erne.

Annonce

Jeg har bandet og svovlet over ”Landet”, som ubetinget var det største bump på vejen. Jeg har givet op flere gange, men er hver gang vendt tilbage for at se, om jeg for pokker ikke kunne synge den på min måde. Da jeg endelig fik hul på den, tænkte jeg, at jeg kunne kapere alt

Hanne Boel

Gennem 90’erne og 00’erne kom hun til den konklusion, at hun ikke kunne synge på dansk. Eller i hvert fald at hendes amerikanske soul-blues-jazz-fokus var uforenelig med sange på modersmålet til trods for, at hun altid har været drevet af nysgerrighed og lysten til at gå egne veje.

- At være kunstner er lig med at være undersøgende og modig. Det kendetegner min karriere, at jeg altid har fulgt min intuition. Det gjorde sig også gældende, da jeg havnede i en corona-boble sammen med min musikalske partner gennem flere år, Jacob Funch, hvor vi forsøgte at finde ud af, hvad vi skulle kaste os over, siger Hanne Boel ved et bord på det kombinerede spillested og pladeforretning, Jazzcup, på Gothersgade i København.

Numrene på "Kopi"

1. "Alting var smukkere" (Mouritz/Hørslev)

2. "Åbne arme" (Barselona)

3. "Landet" (Marie Key)

4. "Hurtige hænder" (The Minds of 99)

5. "Det evige nu" (Peter Sommer)

6. "Verdens glemte sange" (Sebastian)

7. "Frit land" (Ulige Numre)

8. "Elsk mig" (Medina)

9. "Uden forsvar" (Marie Key)

10. Retursekund (Rasmus Nøhr)

Hanne Boel overvejede både at kaste sig over Lulu Zieglers og Liva Weels sange og viser, som hun altid har elsket. Hun spekulerede også på at plukke blandt de bedste danske sange fra 80’erne og 90’erne, hvor hun selv brød igennem. Men spektret endte med at være uoverskueligt.

- Jeg var nødt til at snævre mit fokus ind og gå i en helt anden retning. Derfor nåede vi frem til, at jeg skulle fortolke en række yngre danske sangskrivere, som har gjort sig bemærket i perioden 2010 til 2020. Den afgrænsning var en befrielse.

Sms-sprog former musikken

For den tidligere professor ved Rytmisk Musikkonservatorium i København var det en gave at studere, hvordan dansk sangskrivning har ændret karakter de seneste årtier, og sproget er blevet farvet af sms-sprog og hiphoppens måde at forme ordene på.

- De gange, jeg har haft modvind i karrieren, har det altid været på baggrund af mine egne valg. Foto: Simon Staun

Alligevel tvivlede Hanne Boel på, om hun overhovedet kunne gøre sangene til sine egne og stadig se sig selv i spejlet.

Peter Sommers ”Det evige nu” og Ulige numres ”Frit land” klarede hun uden større problemer at gøre til sine egne sange. Men Marie Keys, Barselonas og The Minds of 99’s sange var tæt på at sende hende til tælling.

Blå bog

Hanne Boel er født 31. august 1957 i Bagsværd. Hun er gift med Søren Hasager Petersen, som hun har sønnen Frederik med. Hun har datteren Andrea fra et tidligere forhold.

Den danske sangerinde spænder genremæssigt bredt og har sunget i kirkekor og som professionel både soul, jazz, rock og pop.

Hun har haft sikret sig et stort publikum i hele Skandinavien samt Tyskland og har et samlet pladesalg på flere end 2,5 millioner albummer, hvoraf hendes andet album, "Dark Passion", fra 1990 solgt en halv million eksemplarer på verdensplan og sikrede hende fem Grammy-statuetter.

Hanne Boel er den mest sælgende danske sangerinde nogensinde.

Fra 2009 til 2014 var hun ansat på en 5-årig kontrakt som professor i musik på Rytmisk Musikkonservatorium i København.

- Jeg sad flere gange og skreg min frustration ud. Der er ikke engang rim i teksterne, jeg kan hænge min gamle hat på. Alle de regler, jeg er flasket op med, ignorerer de. Jeg var virkelig kommet på en opgave med at forme sproget og finde den klang, jeg synes passede til teksterne. Jeg lover dig, jeg har trukket mig selv i håret, siger Hanne Boel.

Det var, da hun knækkede koden til Marie Keys, ”Landet”, at hun konkluderede, at projektet kunne forløses.

- Jeg har bandet og svovlet over ”Landet”, som ubetinget var det største bump på vejen. Jeg har givet op flere gange, men er hver gang vendt tilbage for at se, om jeg for pokker ikke kunne synge den på min måde. Da jeg endelig fik hul på den, tænkte jeg, at jeg kunne kapere alt.

Det var også første gang i mere end 30 år, at Hanne Boel brød sig om lyden af Hanne Boel på dansk.

- Hvis man ser bort fra Sebastians sang, ”Verdens glemte sange”, fra 2017, har ambitionen været at synge unge menneskers sange med et levet liv som ballast, siger Hanne Boel. Foto: Simon Staun

- I mange år har jeg ikke følt mig komfortabel ved at skrive og synge på dansk. Men denne udgivelse har givet mig lysten til at synge på mit modersmål tilbage. Det føles nøgent, udækket og givende på én og samme tid. Jeg er så glad for at jeg kastede mig ud i dette projekt, fordi det giver mig lyst til at blive ved med at prøve nye ting. Det er bekræftende, at det stadig er nysgerrigheden, der driver mig.

Annonce

Medina afkræver respekt

Yderpunkterne på albummet er Sebastian og Medina. Sebastian, fordi han ikke just var en af de yngre sangskrivere i 2010’erne, og Medina, fordi hun lidt har fået en skurkerolle, som Hanne Boel kalder dybt uretfærdig.

- Meget tidligt i forløbet besluttede jeg, at en af sangene skulle være Medinas. Fordi hun fortjener respekt for sine sange. Jeg vil ikke sige, at hun har haft en kunstnerisk nedtur, men hun har i hvert fald kæmpet med mange rygter og en hård behandling i medierne, siger Hanne Boel.

Hanne Boel præsenterer hele ”Kopi”-albummet til tre koncerter:

Onsdag 15. september: Musikhuset Aarhus

Lørdag 18. september: Musikkens Hus, Aalborg

Tirsdag 21. september: DR Koncerthuset, København

Hun synes også, at Medina fortjener ros for at være blandt de danske sangskrivere, der har været med til at forme 2010’erne inden for dansk popmusik.

- Da jeg gik i gang med at undersøge hendes tekster, slog det mig, hvor direkte hun er i sit sprog. Det har næsten sms-karakter i flere sange og bryder med al den grammatik, jeg har lært. Men jeg skulle ikke lave om på Medinas tekst. Jeg skulle skaffe mig selv adgang til hendes univers, og da jeg kom derind, gik det op for mig, at der er noget nærmest Tove Ditlevsensk over hendes tekster. Det afkræver respekt, siger Hanne Boel.

Hun ved, at den sammenligning vil vække opsigt.

- Mit ønske var, at et mere modent publikum kunne lytte på ”Elsk mig” i min fortolkning og høre, hvor vedkommende en tekst det er. Hvem har ikke prøvet at tigge om kærlighed, når man er blevet forladt? Er det høj-litterært? Nej. Men teksten ramte mig, og i øvrigt fortolker jeg, hvem det passer mig.

Annonce

Uvenner for livet

Sebastians sang, ”Verdens glemte sange”, er til en vis grad overskriften for projektet. De sange, Hanne Boel fortolker, er naturligvis ikke glemt, men de overhales hele tiden af nye.

- Indimellem kan man godt spekulere på, hvorfor vi bliver ved med at skrive nye, når der allerede er så mange fantastiske at gå på opdagelse i. Når jeg ser tilbage på min karriere, kan jeg faktisk se, at jeg har elsket at finde sange, jeg kunne genoplive.

Få af de fortolkede sangskrivere har vidst, at Hanne Boel har benyttet en af deres sange. Det har været en helt bevidst strategi, da hun og Jacob Funch ville undgå, at deres kunstneriske valg skulle diskuteres.

- Hvis vi skulle forsvare hvert eneste valg, vi har truffet, ville albummet aldrig blive færdigt. Vi har kun ændret en enkelt sang, fordi jeg havde sunget det forkerte ord, siger Hanne Boel.

Peter Sommer havde gennem deres fælles pladeselskab hørt udgaven af ”Det evige nu”, hvor Hanne Boel sang ”uden” i stedet for ”ingen”.

I et ekstremt travlt efterår er der blevet plads til tre koncerter med sangene fra "Kopi". Foto: Simon Staun

- Selv om det måske virker som en ret beskeden detalje, gør det en verden til forskel for en sprogmand som Peter. Selv om sangen var indspillet, måtte jeg indsynge den igen for at ramme teksten perfekt. Jeg håber naturligvis, at alle ser mine fortolkninger som en cadeau. Men jeg aner det ikke. Måske bliver jeg uvenner for livet med nogen af dem, siger Hanne Boel og ler.

Hun kalder udgivelsen en form for dokumentation for, at hun stadig er her. Et bevis på, hvad hun har brugt det seneste års tid på.

- Jeg har ingen formodning om, at albummet vil blive husket som det bedste, Hanne Boel nogensinde udsendte. Det strider også mod den tankegang, at man skal overgå sig selv i den samme bane gennem karrieren. Jeg kan heldigvis godt holde til at få nogle stød, men jeg er nødt til at stå ved, hvad jeg har gang i.

Annonce

Hård fysisk belastning

I september giver Hanne Boel tre koncerter, hvor publikum kan høre hele ”Kopi”-albummet samt en håndfuld andre danske sange, der er nøje udvalgt.

Hun ville gerne optræde mere med sine fortolkninger, men efteråret er tætpakket med koncerter, der er rykket tre-fire gange over det seneste halvandet år.

- Jeg har en række koncerter i Tyskland, jeg skal have afviklet, samt en hel turne i Norge, som virkelig kommer til at trække tænder ud. Vi optræder 20 gange på en måned, siger Hanne Boel.

Planen er at flyve tilbage til Danmark for at lade op og være sammen med familien i to dage og så være væk fem dage, hvor der er koncerter hver aften. Det kræver udholdenhed og et godt hold at kapere.

- Mange koncerter kræver mindst to flyvninger og flere timer i bil rundt om fjorde. Det er fantastisk at kunne nyde den norske natur, men det er også en hård fysisk belastning. Derfor er det umådeligt vigtigt at vælge de rigtige mennesker at turnere med. Mine bandmedlemmer piver ikke, og det er en stor glæde for mig at rejse med mennesker, jeg gider skændes med igen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Han var strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Sønderjylland

Glem alt om skuespiller-glamour: - Vi lever fra lønseddel til lønseddel

Annonce