Annonce
Varde

Hanne vil trimme vores parforhold: - For lidt sexet undertøj, hvis alt går op i skænderi

Hanne Christensen fra Ølgod har selv gennemgået en workshop med sin mand, men nu er hun selv terapeut. Hanne håber, at hun kan styrke parforhold i Varde-området, inden det kommer til, at den ene part vil forlade sin partner.

Varde/Ølgod: Kan et parforhold komme til at rumme for mange sure sokker og for lidt sexet undertøj?

- Det bliver svært med det sexede undertøj, hvis alt går op i skænderi om bagateller.

Hanne Christensen, 57 år, Ølgod, tog for to år siden en uddannelse som parterapeut. Hun er i forvejen uddannet lærer og psykoterapeut og har siden nytår arbejdet på fuld tid i sit eget firma, som holder til i Power Tower i Varde.

Parterapi kommer ofte først på tale, når den ene part er på vej ud af et forhold og måske oven i købet har fundet en anden. Så kan det jo være svært at finde tilbage til hinanden, og der må for eksempel kvalificeret hjælp til. Nu vil Hanne forsøge at trimme de parforhold, som ikke er kommet så langt ud, men hvor hverdagen er ved at gå op i trivialiteter. Hun udbyder et forløb over seks hverdagsaftener i Varde. Her kan par guides til at føre nogle vigtige samtaler med hinanden via oplæg og filmklip - blandt andet. Samtalerne foregår uden for de øvrige pars rækkevidde.

- Workshoppen er gennemprøvet i større byer. Det er efter et canadisk koncept, siger Hanne Christensen, der ikke kun er uddannet coach på forløbet - hun bruger også sine egne erfaringer.

- Min mand Bent og jeg har selv været igennem workshoppen, siger Hanne Christensen.

Hun og Bent Christensen har et forhold, som også er prøvet, fordi Bent blev ramt af Parkinsons syge for et par år siden, men dog ikke værre, end at han stadig passer et fuldtidsjob. Det kan være vigtigt for et par at få hjælp, hvis en ægtefælle får en kronisk sygdom. For det vigtigste er, at man er i kontakt med hinanden og kan få forklaret om livet, når det ændrer sig, vurderer Hanne.

Annonce

Vi kvinder kan snakke en mand halvt ihjel. På workshoppen kommer manden ind i samtalen.

Hanne Christensen, parterapuet, Ølgod
Hanne Christensen har som selvstændig parterapeut travlt, nogle gange hjemmefra i 14 timer, så bilen bliver slidt. Foto: Morten Nielsen

Vi kan snakke mænd halvt ihjel

- Det er da mest kvinderne, der melder sig til sådan et forløb, siger Hanne.

Selv om mændene måske lidt modvilligt møder op, så kan mange få gavn af forløbet.

- Vi kvinder kan snakke en mand halvt ihjel. På workshoppen kommer manden ind i samtalen og opdager forhåbentlig, at hans talegaver er tilstrækkelige til at skabe en kærlig kontakt til kvinden, siger Hanne Christensen.

Dejligt at ældre har meget sex

På workshoppen arbejdes der med forskellige temaer, selvfølgelig også intimitet.

Når ægtefæller føler, at en stresset hverdag overtager hele tilværelsen, kan det naturligvis dæmpe sexlysten. Hanne ser det som et dårligt tegn, hvis sexlivet går i stå.

- Selvfølgelig kan et forhold fungere med lidt eller uden sex - hvis man er enige om det. Men der er også lige udgivet en undersøgelse, der viser, at ældre i dag hyppigt har sex, siger Hanne.

Hun synes, at det er godt nyt, for et godt sexliv er med til at bevare nærheden i et parforhold.

- Det er selvfølgelig nok også, fordi ældre i dag har mulighed for det, siger Hanne med henvisning til blandt andet potensfremmende medicin.

Parrene lærer også, at sårbarhed er styrker. Jalousi kan sagtens være positivt, Hanne ser sådan her på det:

- Du er så dejlig, at jeg tror, at alle andre kvinder også vil have dig. Er man glad for sin mand, må man gerne være jaloux. Alt andet vil være mærkeligt. Men er man lukket om sin jalousi, kan det blive meget negativt: Hvorfor kommer du tre minutter for sent? Det kan ingen holde ud. Men alle bliver da glade for at høre, at ens ægtefælle virkelig er glad for én og mener, man er attraktiv for andre også, siger hun.

Hun mistede fast job

Hanne var frem til årsskiftet ansat i den socioøkonomiske café Koppen i Varde, der havde som formål at afklare fleksjobbere. Den lukkede, og siden har hun arbejdet som selvstændig terapeut.

Hendes virksomhed tilbyder også individuel terapi.

Hanne Christensen har også en aftale med UC Syd i Kolding og i Esbjerg. Her uddanner hun plejefamilier.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce