Annonce
Kultur

Hans blev kaldt for nazi-unge: - Det gør ondt på en lille dreng

Hans Dal - tidligere brandmand, har skrevet en bog om sin barndom som "tyskerbarn". Hans far arbejdede i Tyskland og hans mor var østriger. Det kostede øretæver i barndommen. Foto: Søren Gylling
130.000 danskere fandt arbejde i udlandet under 2. verdenskrig. En af dem var far til pensioneret brandmand Hans Dal. Tysklandsarbejderne blev sat i bås med landsforrædere, og det slog hårdt i barndommen. Farens dagbøger har han omsat til bog.

Fredericia: Det var ikke nemt at være et af de børn, som andre ikke ville lege med i barndomskvarteret omkring kastellet i slut 40'erne. Eller at blive kaldt nazi-unge af viceværten i Oldenborggade. De ondskabsfulde ord og handlinger fra voksne har Hans Dal aldrig glemt.

- Det gør ondt på en lille dreng, når man bliver overfuset af et voksent menneske. Jeg havde svært ved at forstå det dengang, og faktisk forstår jeg det stadig ikke. Jeg kan stadig mærke, at det er gået dybt ind, siger Hans Dal eftertænksomt.

Den pensionerede brandmand har gravet sig ned i sin fortid via tætskrevne sider i A4-store kladdehæfter, som dukkede op i farens dødsbo for 10 år siden. For det er i farens fortid svaret findes på de hviskende brudstykker han lyttede sig til mellem moren og faren i barndommen.

Annonce

- Min far var Tysklandsarbejder under 2. verdenskrig, og han lagde ikke skjul på det. Han tog gerne en diskussion med folk om det, og han lagde ikke skjul på, at han mente, at der var mange "Sidste dages hellige" blandt frihedskæmperne. Han mente ikke, at de kunne tale med om krigen, fordi de ikke som han havde oplevet den i Tyskland og Østrig. Men når man nævner det for folk, så bliver det hurtigt sort-hvidt. Der er ikke plads til nuancer og forståelse for de valg, min far og andre traf under krigen, siger Hans Dal.

Hans Dal - tidligere brandmand, har skrevet en bog om sin barndom som "tyskerbarn". Hans far arbejdede i Tyskland og hans mor var østriger. Det kostede øretæver i barndommen. Foto: Søren Gylling

Nemmere blev det ikke af, at Hans Dals mor var østriger, talte gebrokkent dansk og havde en forkærlighed for at sende Hans og hans storebror ud at lege i østrigske læderbukser.

- Min far havde mødt min mor, da han fik arbejde i Wien. De forelskede sig, og lige op mod krigens slutning blev hun gravid med mig. Min far lykkedes med at få udrejsepapirer til hende, så hun kunne komme med til Danmark. De rejste op igennem et sønderbombet Tyskland og kom til Danmark, hvor min mor undrede sig. Her var slet ingen krig at mærke, og på Jernbanehotellet i Lunderskov kunne hun få serveret smørrebrød, beretter Hans Dal udfra farens dagbogsnoter.

Når man taler om Tysklandsarbejderne, så bliver det hurtigt sort-hvidt. Der er ikke plads til nuancer og forståelse for de valg min far og andre traf under krigen.

Hans Dal

Større forståelse

Kladdehæfterne og senere arbejdet med at skrive erindringsbogen: "Min far var fremmedarbejder i Hitlers Tredje Rige" har åbnet hans egen forståelse for de valg, hans far traf. Valg som udløste de sårende bemærkninger og udelukkelse fra andres drenges leg i efterkrigsårene.

- Havde du gerne set, at din far havde valgt anderledes?

- Sådan set ikke. Det var hans liv og hans valg. Det vigtigste for mig har været at finde ud af, om han sympatiserede med tyskerne. Om han var medlem af nazistpartiet. Det var han ikke. Han valgte at tage til Tyskland, fordi der var arbejde at få. Han havde ingen forpligtelser, men eventyrlyst og udlængsel, og det fik han indfriet ved sine valg. Det har jeg forståelse for, siger Hans Dal.

Men det ændrer ikke på, at farens valg gjorde livet svært for en lille dreng.

- Først, da vi fandt hans dagbøger, fik jeg for alvor fik lyst til at grave dybere i det. Der gik dog flere år, før jeg gik i gang. Først da coronaen betød, at vi fik masser af tid herhjemme, fik jeg mig taget sammen. Og det har åbnet for en historie, som kun de færreste kender til. Der er skrevet en enkelt bog om Tysklandsarbejdere før min, hvor en journalist har talt med nogle af dem, der drog ud. Ellers er det en ubeskrevet del af historien, konstaterer Hans Dal.

Annonce

Tilbage til frysehuset

Arbejdet med bogen lagde nye kapitler til hans eget liv. Sjovt nok er hans liv som i et spil Matador vendt tilbage til Start. Han har blandt andet passeret Børup Sandevej i Skærbæk og Prinsessegade i midtbyen og er nu rykket frem til Kanalbyen og Kongensgade 118.

- Det var lige præcis her min far fik sit første job, da han kom til Fredericia efter krigen. Lige her, hvor vi bor nu, lå frysehuset Dansk Lynfrost, som min far blev bestyrer for. Det er et rent tilfælde, men det er ligesom livets cirkel er faldet på plads, smiler han.

Hans Dal - tidligere brandmand, har skrevet en bog om sin barndom som "tyskerbarn". Hans far arbejdede i Tyskland og hans mor var østriger. Det kostede øretæver i barndommen. Foto: Søren Gylling

Endnu mere efter han har sat punktum i erindringsbogen. Den er bygget på hans fars grundige optegnelser om sit arbejdsliv i først Tyskland og siden Østrig. Kladdehæfterne var fyldt med svært læselig skrift, som Hans Dals hustru Anette møjsommeligt har tydet og overført til computer.

- Det har været et kæmpe arbejde, og jeg havde ikke kunnet gøre det selv, siger Hans Dal taknemmelig.

Annonce

Vinterkrigen var målet

Af de stejle skråskift-linjer fremgik det, at faren egentlig ville have været til Finland og slås mod kommunisterne, men vinterkrigen nåede at slutte, før han fik sig meldt. På vej væk fra rekrutteringskontoret i Odense, stødte han og en kammerat på et skilt, hvor der blev efterlyst arbejdskraft til Tyskland.

- Han manglede arbejde, og der var ikke noget at få. Han ville ikke ud at arbejde for tyskerne med at lave forsvarsværker eller lufthavn, men han sagde ja til at indgå en kontrakt om et halvt års arbejde i Tyskland. Når man havde skrevet under, så hang man på det. Man kunne ikke fortryde, fortæller Hans Dal, der fra Rigsarkivet har fået udleveret en bunke af papirer fra farens fortid.

- Der er en nøje registrering af dem, der arbejdede i Tyskland, og det har været spændende at få indsigt i. Blandt andet kan jeg se, at min farfar har forsøgt at sende pakker til min far, men det var ikke nemt. Der var nøje kontrol med, hvad der var i pakkerne, og han måtte eksempelvis ikke sende læderhandsker ned til ham, siger Hans Dal undrende.

Bogen rummer masser af den slags oplysninger, som giver indblik i en tid, hvor mange unge mænd og kvinder valgte at søge lykken udenlands. 130.000 danskere valgte enten frivilligt eller tvunget af samarbejdsregeringen at søge udenlands.

Annonce

I farens fodspor

Hans Dals far var hjemme i Danmark flere gange, men arbejdsløsheden sendte ham mod syd igen. De sidste år af krigen i Østrig.

- Mine forældre var glade for at være kommet til Danmark. Også min mor, selv om hun havde det svært i starten. Hun mistede to brødre i krigen, og to søskende kom til Fredericia og opholdt sig her i en periode. Først i 1957 fik mine forældre mulighed for at vende retur til Østrig. Vi besøgte min mormor, og min bror og jeg var chokerede. Det var utrolig fattigt, og gjorde et stort indtryk på os, fortæller han.

Siden er turen gået til Østrig flere gange, og til efteråret har brødrene planlagt en rejse i farens fodspor.

- Vi vil ind at besøge de steder, han har arbejdet og boet. Jeg glæder mig til at få sat billeder på de steder, jeg har skrevet om i bogen, siger Hans Dal.

"Min far var fremmedarbejder i Hitlers Tredje Rige" er skrevet af Hans Dal og udgivet af Det Historiske Akademi med støtte fra Velux Fonden. Bogen kan lige nu købes i Billunds Boghandel.


Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Annonce