Annonce
Kolding

Hansenberg tror fisk er fremtiden

Formand for Dansk Akvakulturs uddannelsesudvalg Peter Holm (th) og skolechef ved Organia på Hansenberg Niels Peter Hansen holdt snoren, mens borgmester Jørn Pedersen havde et godt greb om saksen. PR foto

Kolding: Forleden indviede Hansenberg et nyt minirecirkuleringsanlæg til fiskeopdræt. Erhvervsskolen tror nemlig på, at fisk er fremtiden. Der mangler nemlig faglært arbejdskraft i akvakulturbranchen, og som det eneste sted i Danmark udbyder erhvervsskolen Hansenberg i Kolding uddannelsen til landmand med retningen akvakultur - opdræt af fisk og skaldyr.

Minirecirkuleringsanlæg ligger på Hansenbergs adresse i Vranderup. Koldingborgmester Jørn Pedersen stod for at klippe den røde snor over.

Skolechef ved Organia på Hansenberg, Niels Peter Hansen, ser gerne, at flere unge får øjnene op for uddannelsen:

- Branchen mangler faglært arbejdskraft, og der er udfordringer med at få rekrutteret nok elever til uddannelsen. En af grundene er, at det er en relativ ukendt branche. Med det her nye anlæg kan elever allerede på grundforløbet prøve faget af i praksis, hvilket kan være med til at øge både viden og interesse for fiskeopdræt, forklarer Niels Peter Hansen i en pressemeddelelse.

Anlægget kan bruges til flere fiskearter, men på Hansenberg vil det blive brugt til opdræt af ørreder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce